Eigenlijk was ik naar heel iets anders op zoek (ook naar boeken natuurlijk) op Amazon.nl, maar struikelde ik (figuurlijk natuurlijk) over: Caligo en andere duistere verhalen van Mike Jansen. In deze aanhef staat Mike Jansen niet genoemd als auteur, omdat Fandata deze verzamelbundel als anthologie ziet, gezien dat een van de verhalen een samenwerking met Maarten Luikhoven is. Vandaar!

Dat eerder genoemde struikelen, was natuurlijk ook wel een beetje letterlijk. Het had er althans de kenmerken van, zoals het stokken van de adem, het vastgrijpen van het eerste het beste wat er maar in de buurt was wat maar stevig genoeg was om niet plat op de bek te gaan. Je kan dus wel zeggen dat het werk me uitermate verraste! Vooral ook omdat ik het nergens aangekondigd had zien staan. Geen letter over gelezen, geen glimp van opgevangen. Een gevalletje ‘Out of the blue’ dus!

Uiteraard meteen besteld en na een snelle ontvangst begerig en met argusogen bekeken! Het bleek om een heruitgave van een uitgave van Verschijnsel uit 2016 te gaan! Wist ik dat? Wist ik dat er in 2016 een uitgave met deze titel was geweest? Mijn geheugen, nogal geplaagd door het een en ander, was niet een van de best functionerende onderdelen van dit karkas. Fandata moest uitkomst brengen! En verdomd! Caligo etc. stond er in. Gecheckt in de boekenkast… en… daar stond ie niet in. Was mijn verzameling Verschijnsel niet compleet? Raadsel alom dus. Misschien dat Marcel van de Rijst hem ingebracht had. Rond 2016 was Fandata nog lang niet online en bewerkten we het maar met ons drieën. Niet gelezen… alles vergeten… wat kon het schelen! Met een blij gemoed begon ik aan het eerste verhaal!

- Mike Jansen – De vliegenmepper (Geen fantastiek)

Hoe leuk ook… ik kon het met de beste wil van de wereld een fantastiek verhaal noemen. Een man geobsedeerd door vliegen, ziet steeds meer mensen als vliegen! Meer psychologische horror, dat dan weer wel!

- Mike Jansen – Te elfder ure (SF)

Een uitvinder, gemanipuleerd door zijn huishoudster, bouwt een poort naar andere dimensies. Wat is de huishoudster van plan? Niet veel soeps… dat moge duidelijk zijn!

- Mike Jansen – Als de nacht valt (HO)

Een ultrakort horrorverhaal. Monsters in de nacht. Een boetedoening?

- Mike Jansen – Altijd (SF)

Combi SF/Horror verhaal. Het bestaan van de mensheid heeft zich verplaatst naar een nieuwe wereld, waar de hyenagod een duidelijke en onontkoombare invloed heeft!

- Mike Jansen – De bron van het eeuwig sterven (SF)

Patricia Johanssen stuurt een noodkreet vanaf Labyrint, een planetoïde met een dunne dampkring. Achthonderd jaar geleden is de laatste kolonist op Labyrint gearriveerd. Patricia is de laatste levende.

- Mike Jansen – Ephredin (SF)

Een stad op Nieuw-Marrakech waar half- en heel zichtbare wezens vertoeven en gebouwen van de Aarde plots verschijnen. Ephredin is een verhaal van slechts vijf pagina’s. De impact had zeker meer verhaal verdient!

- Mike Jansen – Caligo (HO)

Terwijl de mist de wereld bedekt als een natte deken, probeert Peter Harmsen zijn leven zo normaal mogelijk te leven. En dat terwijl de wereld tot stilstand lijkt te komen. Bijzonder eng verhaal. Beter niet te lezen als het mistig is!!!

- Mike Jansen – De Erfgenaam (HO)

Prachtig Victoriaans verhaal, het zou zomaar uit de negentiende eeuw kunnen stammen. Ware het niet dat Mike Jansen nog niet zo oud is, of toch… Harde afspraken met heksen, wie kan er omheen?

- Mike Jansen – Korangar (HO)

Apocalyptische horror met een religieus tintje. Boeiend verhaal dat niet echt goed afloopt. Wat is dit voor een dorp? Wat zijn dit voor mensen?

- Mike Jansen – De tragiek van d’overzij (FA)

Een fantastisch verhaal met, wederom, een hint van religie. Het is de weg die een dode dient te gaan om alles van het leven te verliezen. Zou ik daar op zitten te wachten? Waarschijnlijk niet!

- Mike Jansen – De Bloedpoel (SF)

Op een eiland, ergens, vinden medische experimenten plaats. Gruwelijk verminkten en herbouwde wezens, overlevenden, schuilen in het oerwoud en wachten. Waarop?

- Mike Jansen – De grafspraak bij nacht (HO)

De heler, Mammy Eleanor, waar maffe Michel altijd terecht kon met zijn buit, is gedood door kogels. Een deal met de Baron (Samedi?) kan haar weer laten leven, maar… dat kost geld! Dolle pret en bloed… wat wil je nu nog meer?

- Mike Jansen – Van de zee, gedroomd (FA)

Dromend waken, wakend dromen. Het maakt niet uit! In beide gevallen zijn de dromen eng, prachtig, doelloos of wezenloos. Een droom krijg je nooit onder controle!

- Mike Jansen – Waar het spoor ons voert (FA)

Een van de mooiste geest annex spookverhalen die ik ooit las. De heimwee en het verlies spelen duidelijk een hoofdrol, het gemis van een vriend is voelbaar en speelt tussen de regels door!

- Mike Jansen – Obscumbra (SF)

Ultrakort, maar ultra eng!!! Heel erg veel horror tegenwoordig is leuk. Vroeger bezorgden ze me nachtmerries, maar vandaag de dag is het vermaak. Deze echter… deze maakt toch wel Lovecraft achtige gevoelens bij me los. Een rilling loopt koud over de rug. Vlug door naar het volgende verhaal!!!

- Mike Jansen – Kinderen van de Maan (HO)

Een ietwat lastig te volgen weerwolfverhaal, waarbij gebeurtenissen zich niet lineair opvolgen. Niet lineair is uiteraard geen probleem, maar er moet wel herkenning zijn. Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar volgens mij hapert het aan die herkenbaarheid af en toe!

- Mike Jansen – Eilanden van licht in een zee van duister (SF)

Een ruimteschip in een verre toekomst, een donkere planeet in een eindeloze leegte. Historici bewaken de geschiedenis en de geschiedenis… het is. Pracht van een filosofische SF mét een horror randje.

- Mike Jansen – Zijn nieuwe liefde (FA)

Leuk verhaal over de liefde van een man voor zijn huis, dat minutieus onderhouden wordt. Maar… die liefde kan ook te ver gaan!

- Mike Jansen – Tot het rode licht (SF)

Om het leven te verlengen is hij tot alles in staat, maar wat… Een indringend verhaal!

- Mike Jansen – Het perspectief van verre aeonen (FA)

Een verhaal van een dode, een verhaal van de toekomst van de mens, gezien door de ogen van een dode, samen met zijn eerder overleden hond. Een verhaal met een eind, of niet. Gevoelvolle vertelling over willen weten… ondanks wat dan ook!!!

- Mike Jansen – Nocturnaal Nessus (HO)

Is het een verhaal? Is het een overpeinzing? Of gewoon een eng idee dat weer overgaat. Maak je keuze en kleur de plaatjes.

- Mike Jansen & Maarten Luikhoven – Het jaar van de rat (FA)

De rat en het varken geven een blik in de toekomst, en… dat is meer dan voldoende!

- Mike Jansen – Roerselen van de hervonden ziel (SF)

Verdwalend in de mist van verloren werelden, is Johan zijn ziel kwijtgeraakt. Maar… als hij hem weer gevonden heeft…

En zo is Caligo en andere duistere verhalen versie 2024 behandeld. Niet dat die zoveel anders was dan de versie uit 2016 (denk ik). Een geweldige bundel met een variëteit van verhalen en genres waar je U tegen zegt. Het blijde gemoed waarmee ik aan het eerste verhaal begon, heeft zich meer dan gehandhaafd en het absoluut volgehouden tot en met het laatste verhaal. Dus… kan ik niets anders doen deze pracht anthologie aan te prijzen, alsmede aan te bevelen. Bij dezen!!!