Fandata

De Bibliografie van het Fantastische.
Momenteel word er gewerkt aan de Fandata. Dit om het beter te maken. Het kan gebeuren dat het er soms anders uitziet dan dat je gewend bent.


Welkom bij Fandata... DE site die informatie verstrekt over de in de Nederlandse taal uitgegeven Fantastiek (ofwel Sciencefiction, Fantasy & Horror), voor welke leeftijdscategorie dan ook! We pretenderen niet compleet te zijn, maar wel de compleetste. Dat kan haast ook niet anders. We zijn er al dik veertig jaar mee bezig. Er blijft echter nog heel erg veel om te ontdekken en onderzoeken en daar blijven we enthousiast en meer dan ijverig mee bezig! Mis je iets, bijvoorbeeld over je eigen verhalen... deel dat dan met ons, zodat we dan weer een stukje completer zijn. Veel plezier!!!

Een recensie van Wintercode van Pen Stewart door Jos Lexmond
Er was eens, lang geleden, een jongetje dat las en las en las. Op een gegeven moment dacht het jongetje tussen het lezen door: Dat moet ik ook kunnen, en hij zette zijn eerste wankele passen op het smalle en kronkelige schrijverspad dat geplaveid is met goede bedoelingen en vol zit met bobbels, gaten en valkuilen. Het is omzoomd met doornenstruiken met venijnige stekels en heeft vele afslagen die naar Gouden Bergen en vooral naar Nergens leiden. Het jongetje dartelde over het pad, struikelde over de bobbels en de gaten, viel in de valkuilen, haalde zijn huid open aan de stekels als hij weer eens een bocht te krap, of te ruim, nam en verdwaalde op de wegen naar Nergens. Maar op zijn pad trof hij goede herders die iets zagen in de schrijfsels van het jochie en fluisterden hem goede raad in, zoals: Kill your darlings, jongen. Of: schrijf volgens het KISS (Keep It Simple, Stupid) principe. Als je maar naar hen luisterde, dan hielpen ze je overeind, haalden ze je uit de kuil, maakten je los uit de doornen en zetten je terug op het juiste pad.

Ik denk dat eenieder van ons schrijvers goede herders gehad hebben. Pen Stewart ook, want zij heeft haar boek opgedragen aan Wim Stolk, die ook een van de goede herders van bovenstaand jochie was.

Toch heeft ze zich niet volledig aan zijn goede lessen gehouden in Wintercode. Niet alle darlings gekild en niet volgens het KISS principe geschreven. Het zijn maar kleine dingetjes, maar irritant. Zoals bijvoorbeeld de tijdsaanduidingen. Als die niets anders aangeven dan het verstrijken van tijd, noem het dan gewoon jaar, maand, dag, uur enzovoort. Je maakt het niet alleen jezelf moeilijk door consequent te moeten zijn (wat je wel bent), maar ook voor de lezer die telkens moet kijken van wat was een dagdeel of een tijdseenheid ook al weer. Ik heb een lijstje aangelegd. Wat is een lagaejaar? Als heeft het 60 maanden met 12 dagen per maand en 30 uur per dag heeft en verder niets anders dan het verschuiven van tijd aangeeft, noem het dan gewoon een jaar. Het scheelt ook in het letters typen en het voegt niets toe. Of metalium? Wat is dat? Als het geen metaal is met geheugeneigenschappen, om maar eens iets te noemen, noem het dan gewoon: ijzer, koper, staal of desnoods metaal. Dat is meer dan voldoende en een speengrondwroeter? Kom op!

Dat zijn nog dingetjes waar aan gewerkt moet worden, maar verder kan ik alleen maar lovend zijn over ‘Wintercode’. De wereld is solide ontworpen, de personen die zich erin begeven zijn echte personen met pijn, angsten, liefde en verdriet. Er zit een flinke vleug SF in de Fantasy en daarom staat er natuurlijk vrij prominent: Verbeeldingsroman op de omslag. Dat mag van mij, maar ik heb het zelf voorlopig het predicaat: Fantasy meegegeven. Maar misschien veranderd dat nog in de loop van de twee komende romans van deze trilogie.

Ik ga er verder niets over vertellen, daar heb ik nog voldoende tijd voor, want ik wil graag de gehele trilogie tot mij nemen. Je moet het zelf maar lezen en genieten. Ik heb me er prima mee vermaakt en ben benieuwd waar het allemaal toe zal leiden.

De prachtige illustraties van Pen zelf, voegen iets extras toe. Altijd mooi. Ik geef nooit cijfers of sterren, maar op ‘Wintercode’ zou ik een dikke 8 of 4 sterren durven plakken, als ik dat zou doen. Lof.

Hulpmiddelen
Nino Salvaneschi, schrijver van het boek De opstand van het jaar 2023
Geboren in Pavia. Was een Italiaanse schrijver, journalist en dichter. Studeerde rechten in Turijn. Hij begon zijn zeer jonge journalistieke carrière en werkte samen in verschillende kranten: de Gazzetta del Popolo , de Turijnpers, La Tribuna di Roma en de Corriere della Sera in Milaan ; hij was ook een van de oprichters van Guerin Sportivo. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad hij toe tot de marine , maar aan het einde van het conflict uitte hij zijn pacifistische positie met enkele geschriften die werden verzameld en gepubliceerd in het boek 'Uccidiamo la guerra'. Hij werkte een paar jaar als journalist in België en in 1921 richtte hij L'époque nouvelle op in Brussel, met de bedoeling Italië in dat land bekend te maken. Na zijn huwelijk ging hij met zijn vrouw in Capri wonen, waar hij de eerste schetsen van de roman 'Sirénide' begon te schrijven, die de ondertitel 'Romanzo di Capri' heeft en deel uitmaakt van een lange reeks werken die zijn gepubliceerd door de Milanese uitgever Dall'Oglio: niet alleen romans, maar ook Gedachten en biografieën zoals die over Chopin en Niccolò Paganini, en de twee werken van de romantische symfonie: het boek van de ziel en de mooie reis samen. Met de romans 'Sirenide' (1921) en 'De opstand van 2023' (1924) was hij een van de auteurs van de eerste Italiaanse sciencefiction tussen de twee oorlogen. Vanuit België moest hij in 1923 terugkeren naar Italië in Turijn vanwege een permanente en totale blindheid, na een ernstige ziekte waarvoor hij lange ziekenhuisverblijven moest ondergaan, eerst in Rhodos en vervolgens in het ziekenhuis van Marina di Piedigrotta (Napels). In deze lange geforceerde haakjes van zijn leven wortelde zijn religieuze gedachte, bediscussieerd tussen Jezus en Boeddha; een boekje dat door de zusters van zusters werd ontvangen, De navolging van Christus, veranderde hem in een volledige toewijding aan de katholieke kerk. Vanaf dat moment was zijn leven een bedevaart naar bestemmingen zoals Assisi en San Giovanni Rotondo, van Padre Pio da Pietrelcina die hij persoonlijk kende in 1919. Overleden te Turijn.
Het wonderlijke winterboek
In deze bundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over de winter. Over Sint en Piet, die soms wel een beetje hulp kunnen gebruiken, over een prachtig midwinterfeest, over een kerstman die zijn muts kwijt is, over een onsmakelijk kerstdiner, en over héél veel oliebollen...