Fandata

Een recensie van Bloedzuigers in de polder door Jos Lexmond
-Tais Teng – Een grafkrans van paarse knoflookbloemen (SF)
Prachtige titel. Tais komt met een nieuw Hans d’Ancy verhaal. Het was alweer een tijdje geleden dat die zijn opwachting maakte. Té lang geleden. Hans heeft een dochter gekregen, wat een heel erg leuke toevoeging is in het verhaal. Het is een mooi uitgewerkte vertelling over een moord.
-Rob Geukens – Take it easy (HO)
Een voorbeeld van een bloedzuiger verhaal kan ik het verhaal van Rob Geukens niet echt noemen, maar dat je je leven kwijt bent... dat moge duidelijk zijn. Als ik de keuze had... dan koos ik toch maar voor een bloedzuiger!
-Maarten Luikhoven – Dagboek van een Donselaar (SF)
Een welhaast gezellig verhaal over doem en dystopie. Overleven hoeft geen drama te zijn, overleven kan ook heel erg leuk zijn. Niks mis met overleven!!!
-Anaïd Haen – Bloedarremoede (HO)
Dolle Pret!!! Anaïd Haen heeft van ‘Bloedarremoede’ iets moois gemaakt. Bij zombienette kwam ik al helemaal niet meer bij van het lachen. Meer van dit graag én rap!!!
-Joost Uitdehaag – De hippiekolonie (HO)
Een onschuldige ontmoeting in een bus, maar wel een betoverende. Een onschuldige uitnodiging voor een feestje waar je naïef naartoe gaat. So far, so good. Maar dan...
-Johan Klein Haneveld – Parasiet (SF)
Fascinerend verhaal over een luis in de pels. Overleven is het credo en dat is wat het is. Prachtige variatie op het vampierthema.
-Laura Scheepers & Mike Jansen – Nimmer oud (HO)
Laura Scheepers en Mike Jansen. Zonder twijfel kan ik hen een gouden duo noemen. Al eerder bleek hun samenwerking een geweldig resultaat op te leveren en zo ook nu weer.
-Frank Roger – De tanden in het vlees (HO)
Frank werd van de week 666, een ideale leeftijd dus om een stukje waanzinnige en slash horror te schrijven én daar is hij wonderwel is geslaagd. Moge hij lang 666 blijven!!!
-Wendy Torenvliet – Bloedrooster (HO)
Magnifiek apocalyptisch verhaal, met toch nog wel een sprankje hoop voor de toekomst. Wat corona wel niet vermag, of vermocht natuurlijk.
-Django Mathijssen – Het blijft toch je dochter (SF/HO)
Normaal gesproken doen vaders alles wat in hun macht ligt om hun kinderen, dochters dan wel zonen, te redden van de meest vreselijke situaties, maar...
-Jaap Boekestein – Water en Bloed (HO)
Alweer een prachtverhaal van Jaap. Het monsteren van een dagelijkse knecht, gaat niet over een nacht ijs. Het is een gedegen klus, maar... het loopt als een trein.
-Kelly van der Laan – Overdrachtsvlekken (HO)
Te gek verhaal met een onvermoede vorm van vampirisme. Nooit gedacht dat er zo’n manier zou kunnen bestaan. Zeer origineel te noemen. Wat mij betreft weer een EdgeZero kandidaat.
-Eowen Valk – Tussen nachtsiroop en wijwaterpatronen (HO)
Een schoolvoorbeeld van een mooie titel. Zo eentje waar Tais Teng en Jaap Boekestein patent op hebben. Ik ben er in ieder geval dol op. Of deze de lading dekt... ontdek het al lezend!
-Dick van der Bij – De Amalgaam Wende (HO)
Verwonderd maar verheugd verbaas ik me over de zowat oneindige vampiermogelijkheden. De manier waarop Dick van der Bij er Till Lindemann van Rammstein (mijn top Favo Duitse band), erbij betrekt, doen me steunen van extase!!!
-Rebecca Palmas – Nachtwaker (HO)
Rebecca Palmas... een nieuwe ster aan het vaderlandse schrijversfirmament (of een onbekend pseudoniem natuurlijk) ... én leuk! Daar wil ik voorlopig wel meer van lezen!!!
-Jan J.B. Kuipers – Het klooster in de duinen (HO)
Jan J.B. hangt Zeeuwse mythen en sagen aan een gruwelijke Noord Atlantische legende en dit al vindt plaats op het strand van Wulpenzand. Waarheid of fictie... de waarheid ligt als immer in het midden.
-Jorrit de Klerk – Iets lekkers (HO)
Jorrit de Klerk spreekt een waar woord. In een verzorgingshuis heb je alles (nou ja... bijna dan) achter je liggen. Daarbuiten liggen er voornamelijk dingen voor je, maar... of dat voor Boenie’s ook zo is?
-Esther Wagenaar – De sollicitatie (HO)
Esther Wagenaar zet de lezer op het verkeerde been en weet dat tot het einde toe moeiteloos vol te houden. Alle lof dus! Zelf zag ik het ook niet aankomen. Dubbele lof dus!!!
-Wouter van Gorp – Bloedarmoede (HO)
Zorgvuldig gecomponeerd verhaal zoals we van Wouter van Gorp gewend zijn. Een familievloek, een heftige familievloek, een oud KNIL-drama in een nieuw jasje?
-Edward van Egmond – Graaf Graf (HO)
Dit is een soort van Horror slapstick, een hoop uitgemolken horrorelementen op een hoop, maar wel leuk. Maar of ik er nog meer van aan zou kunnen...
-Mike Jansen – De dromenbewaarders van Xiz (SF)
Mike Jansen schreef dit prima en originele sluitstuk van deze schitterende vierde editie. Wie is bereid?
Wat ‘in de polder’ betreft... ik voorzie, zolang de initiatiefnemer en zin in heeft en blijft houden, een voortdurend uitbreidende reeks. De mogelijkheden zijn nog legio. Om er maar eens een paar te noemen: Spoken in de polder, Aliens in de polder, William Hope Hodgson in de polder, August Derleth in de polder, Zombies in de polder, of zelfs misschien wel: Eddy C. Bertin in de polder. Als ik er nog even verder over na zou denken, dan zijn er vast nog wel zoveel bij te bedenken, dat we zeker tot het begin van de 22ste eeuw vooruit kunnen. De mogelijkheden zijn legio, maar de keuze van de titel voor de volgende ligt toch bij Mike. Een nieuwe ‘in de polder’ is in ieder geval meer dan welkom. We verblijven maar in gespannen afwachting, meer kan een smachtende

Een recensie van Zonneschaduw van Jasper T. Scott door Jos Lexmond
‘Zonneschaduw’ opent met de perikelen in een luxe strandresort op het eiland Kauai. Bill Steele, de eigenaar, wordt door boze gasten belaagd omdat er een waterleiding is gebarsten en het water naar ontlasting ruikt én waardoor zijn hotel leegloopt. Er zijn nog wat andere ongeregeldheden, waaronder die met zijn dochter die net geschorst (voor een vechtpartij) is op school en die hij dient op te halen. Maar de waterleiding, lijkt op dat moment het grootste probleem wat hij heeft. Maar de zon dooft uit. Een zonsverduistering? Waarom was daarover niets gezegd in het nieuws? Een oranje kleur verspreidt zich over de zwarte hemel, gevolgd door een zware knal en de snelle echo’s daarvan. Zeker twaalf lichtstrepen, die stuk voor stuk een kronkelend lint van vuur trekken terwijl ze over het eiland naar beneden schieten. Een meteorenzwerm? De objecten verbranden niet in de atmosfeer. Eén ervan lijkt zelfs recht op hen af te komen...
Vanaf dat moment is niets meer zoals het was en niemand is zijn, of haar, leven nog zeker. Het is alsof je in een rollercoaster zit waar je niet meer uit kunt. Geweldig verhaal, wat zomaar opnieuw bewijst dat Jasper T. Scott inderdaad een miljoenen verkopende SF-auteur is. Ik ben benieuwd of Iceberg Books nog meer boeken van Scott op het menu heeft. De enige standalone roman die nog over is ‘In Time For Revenge’, verder zijn al zijn boeken delen van meerlingen. Afwachten maar. Eind september had Iceberg Books trouwens schitterend nieuws. De vertaling van de ‘Children of Time’ trilogie van Adrian Tchaikovsky staat in 2023 gepland te verschijnen. Die stond heel erg hoog op mijn wensenlijstje, om niet te zeggen... het hoogste. Prachtig nieuws!!! Iceberg Books is duidelijk een grote aanwinst op het vlak van vertaalde SF én dat niet alleen... de Nederlandse taal is ook meer dan vertegenwoordigd! Kijk even hier https://www.iceberg-books.nl voor meer info!!!

Peter Schaap, een schrijver en zanger met vele talenten
Vanaf 1982 richtte Peter Schaap zich op het schrijven, in eerste instantie van kinderboeken, later ook sciencefiction en Fantasy. Hij schreef onder andere het boek De vallei van de geesten. Voor volwassenen schrijft hij Fantasy romans. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Boedapest de EUROCON-AWARD voor zijn romandebuut: De schrijvenaar van Thyll . Inmiddels zijn er, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, zestien fantasyromans van zijn hand verschenen bij Mynx. Zijn zeventiende fantasyroman Stormbreker , verscheen in 2008 bij Kramat.
Op 16 april 2003 geeft hij nog een concert ter gelegenheid van het festival Nothing Going On In The City in Huize Maas en hij doet sindsdien sporadisch een optreden. In 2017 kwam zijn nieuwe boek Vlammenzee en zijn nieuwe cd Zonder Meer uit, tijdens een presentatie in Roden. Inmiddels verschenen er van zijn hand, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, zo'n twintig Fantasy en sciencefictionromans.
Grote passies van Peter Schaap zijn geschiedenis (met name die van het oude Egypte, het oude Griekenland en de steentijd) Hij is steensmid en vervaardigt stenen werktuigen: vooral pijlspitsen in velerlei vormen (en die door de schrijver met een diamantnaald worden gesigneerd om verwisseling met echte te voorkomen!) Deze laatste passie is voortgekomen uit research voor een serie prehistorische Fantasy-romans. Ook maakt hij hangers met o.a. Egyptische motieven. Van zijn lezingen (waarin zelden of nooit gelezen wordt) vormen deze aspecten, en ook muziek, een vast onderdeel. Contact met publiek, jong of minder jong, blijft een onmisbaar genoegen. Na een aantal jaren in het gehucht de Poffert te hebben gewoond met vrouw Claire en dochter Danja volgde de verhuizing naar Roden, waar zijn zoon Dorian werd geboren.