Ik las 'Een hogere macht' van Toby Litt. Dat boekje vond ik in de kringloop tegen een spotprijsje, reden ook dat ik het meenam. De beschrijving op de achterkant had mijn interesse opgewekt en een halve euro is geen groot verlies, zelfs als de verhalen tegenvallen …

Het pocketje dateert uit 2005 maar was voor mij toch een kennismaking met het werk van deze auteur. Ook in Fandata vond ik niet direct veel terug over Toby Litt (slechts één boek van hem is opgenomen) maar 'Een hogere macht' heb ik toegevoegd omwille van een paar verhalen die in onze genres passen.

Het boek opent met een introductie van de auteur en de verhalen door Hans Bouman. Daarna volgt ook een voorpublicatie uit 𝑮𝒆𝒆𝒔𝒕𝒆𝒔𝒌𝒊𝒏𝒅, de nieuwste - toen dit boekje uitkwam - roman van Litt.

Daarna volgen een aantal korte verhalen, geselecteerd uit de verhalenbundels 'Adventures in Capitalism' en 'Exhibitionism'. Het laatste verhaal, 'De sneeuwpop', was nog niet eerder gepubliceerd.

Alle verhalen hebben een mysterieuze, magisch-realistische sfeer. Slechts drie echter voldeden voor mij aan de kenmerken die opname in Fandata toelaten : Launderama, Zonder titel (ja, dat is de titel !) en De meisjes van mijn dromen.

Het verhaal 'De ontmoeting' vond ik persoonlijk leuk door de plottwist én door de vermelding van Star Wars, Close Encounters of the Third Kind en The Hitchhiker's Guide to the Galaxy; het speelt zich af in 1978 dus de verwijzingen naar deze SF-klassiekers zijn dus ook functioneel in het verhaal.

Liefhebbers van zuivere SF en/of Fantasy zullen zich waarschijnlijk minder geroepen voelen om dit te lezen maar wie houdt van verhalen met een creatieve twist en een 'magische', dromerige sfeer kan zijn hart ophalen hiermee !