Joost Uitdehaag - *Pake Pollok en andere verhalen (DIV)

Nimisa Publishing House, Rijswijk (2022)

197 pagina’s; prijs 17,95

Omslag: Sander van Zijl

De verhalen van Joost Uitdehaag kom je geregeld in allerlei fanzines tegen, maar het is toch heel wat anders als dat je ze achter elkaar leest in een bundel. Dan krijg je toch een duidelijker beeld van een schrijver, als dat je zo nu en dan eens een verhaal van hem/haar leest. En... dat is leuk. Ik moet absoluut zeggen dat ik Joost al eerder waardeerde, maar dat is nu zeker en vast gegroeid!

Als je de bronnen (waarin de verhalen eerder verschenen zijn) bekijkt onder het kopje ‘Over de verhalen’ aan het einde van het boek, dan kan ik zeker zeggen dat ik de meeste eerder gelezen moet hebben. Daarbij zijn sommige een feest van herkenning, een aantal die ik nooit gelezen kan hebben en weer een aantal die ik gelezen moet hebben, maar die helaas door mij zijn vergeten in de tijd. Maar door deze bundel komen ze allemaal weer tot leven. En... dat is mooi. We zullen ze allemaal eens doornemen.

-Pake Pollok (SF)

Een angstaanjagend verhaal over een dystopische toekomst, die maar een ademtocht weg lijkt te zijn. Laten we in Godsnaam hopen dat het nooit zo ver komt. Niet voor niets bekroond met de EdgeZero publieksprijs 2021

-Dor hout (Geen)

Wat facebook wel niet vermag. Actie reactie. Prachtig verhaal, maar geen fantastiek. Jammer, dat mag gezegd.

-Schuim (SF)

Dystopisch en een vorm van klimaatfictie. Een verhaal dat je pakt, met een conclusie die je wenkbrauwen doet fronsen. En waarom...

-De begeerten van vreemden (SF)

Als je zo’n verhaal schrijft behoor je tot de groten op fantastiek gebied. Dat staat buiten kijf! Alle lof en bewondering en een prachtige toekomst voor je hoofdpersonen.

-De minnaar van Mevrouw Mellors (SF)

Een verhaal in de sfeer van ‘De begeerten van vreemden’. Dus nogmaals een meer dan serieuze waarschuwing om niet te veel met DNA te gaan knutselen. Een rustig verteld verhaal met verhulde problemen. Eng!!!

-Onzekere Anna (SF)

Een gadget waar ik ook heel erg veel aan gehad zou kunnen hebben in mijn leven. Wat een ding!!!

-Genesis n = n + 1 (SF)

Een van de twee nooit eerder gepubliceerde verhalen. Het vertelt over een paradijselijke utopie die daardoor welhaast een dystopische hel wordt. Misschien? Knap uitgedacht verhaal in slechts vier pagina’s.

-Het slavenschip (SF)

De gouden eeuw revisited. Waar een klein land groot in kan zijn. Te groot?

-De sage van de Magerhorst (SP)

Een sage als tussendoortje. Altijd leuk... een goede sage. Met een heel klein vleugje spookverhaal.

-Het laatste Wodansaltaar (SP)

En... nog een sage én zeker niet onwelkom. Meestal moeten ze met de nodige korrels zout genomen worden. Maar soms ook met een kern van waarheid. Deze was meer dan boeiend.

-Uit de aantekeningen van Simon van Bokhoven (SF)

Pracht verhaal/verslag/dagboek. Teleurstelling op teleurstelling. Jaren van onderzoek naar ‘Het eeuwige leven’, of op z’n minst levensverlenging.

-Maanvrouw (FA)

Tot nu toe wel een atypisch verhaal voor Joost Uitdehaag. Maar... aan de andere kant, wat is een atypisch verhaal voor iemand. Niet te beantwoorden. Dus geniet van dit verhaal vol aura’s en magie.

-De liefde voor Ayassa (FA)

Het tweede verhaal dat nooit eerder gepubliceerd is. De magie van het borduren. Het is magischer dan je denkt.

-De woede van een beer (FA)

Origineel elfenverhaal uit 2017. Hoe soort verbetering, of moet je het soort degradatie noemen, ook uit kan pakken.

-Hoeder van het vaandel (FA)

Dodelijk verwond en de enige overlevende op het slagveld. Eer en oneer, wraak en vriendschap. Alles is zijn deel. Prachtige aanklacht!

-De chevrix (FA)

Vermakelijk verhaal over een mythisch wezen, of... het verlangen ernaar. Maak een keuze en kleur de plaatjes.

-Het leven in een kloosterlab (SF)

Onderzoek in een geheel nieuwe omgeving. Simpel en direct. Leven of dood. Hoe simpel kan het zijn?

Daar! Daar zijn ze. Negentien verhalen. Achttien fantastieke en een geweldige, maar geen fantastieke. Ik kon er geen slecht verhaal in ontdekken. Sterker nog... ik kan de slechtste niet eens aanwijzen. Zoals ik al aan het begin opmerkte, heb ik Joost Uitdehaag via zijn verhalen een stuk beter leren kennen. We mogen Johan Klein Haneveld wel dankbaar zijn dat hij Joost heeft overgehaald deze prachtbundel te publiceren. Ik kan er eigenlijk niet heel erg veel lof (of love) aan toevoegen. Prachtige bundel met prachtige verhalen en een leuke omslag. Heel veel leuker kan het niet zijn. Aanschaffen!!! Genieten!!!