Zij zijn de specialisten van de United Stars Organisation en zij handelen in opdracht der mensheid.

De United Stars Organisation, kortweg USO genoemd, is een galactische brandweer en commando-reserve van het Solaire Imperium der mensheid geworden.

Ten tijde van de stichting - men schreef het jaar 2115 volgens de aardse tijdrekening, toen de Galactische Alliantie nog bestond - fungeerde de organisatie als supraregionale beschermingsmacht voor alle humanoïde volkeren van het melkwegstelsel.

Doch intussen - men schrijft inmiddels juli 2406 - heeft USO-stichter Atlan, lord-admiraal en ex-imperator van het Arkoniedenrijk, zijn veelomvattende plannen moeten herzien. Zijn vriend Perry Rhodan, die het Solaire Imperium bestuurt, heeft dringend hulp nodig, die de USO kan verlenen.

Het gaat erom, de van vele zijden bedreigde mensheid tegen aanvallen te beschermen. En dus mobiliseert de onsterfelijke Arkonied, die rond tienduizend jaar geleden de ondergang van het oude Atlantis meemaakte en vervolgens de overlevenden van de wereldcatastrofe een nieuwe welvaart verschafte, zijn machtige interstellaire organisatie.