Geboren te Amstelveen, Noord-Holland. Rob van Essen is een Nederlandse schrijver, vertaler en recensent. Groeide op in Twente en op de Veluwe. Op school spraken ze ABN, en met leeftijdsgenootjes mengden ze dit met Twents of Rijssens dialect – waardoor hun neefjes in het westen hen vaak niet verstonden.

Debuteerde in 1996 met de roman Reddend zwemmen. Sinds 2007 werkt hij als recensent Angelsaksische literatuur voor NRC Handelsblad. In 2009 werd zijn roman Visser genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, en tien jaar later, in 2019, won hij deze prijs met zijn roman De goede zoon. Zijn tweede verhalenbundel, Hier wonen ook mensen, werd in 2015 bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Zijn roman Miniapolis verscheen in oktober 2021. In februari 2022 is een heruitgave van Engeland is gesloten uit 2004 verschenen en met Alleen de warme dagen waren echt debuteerde Rob van Essen in september 2022 als dichter. In november 2023 is zijn nieuwe roman Ik kom hier nog op terug verschenen. Met deze roman staat hij op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2024.

Een uitspraak van Rob van Essen tijdens een interview in De Groene Amsterdammer in 2018: "Het genre sciencefiction zou aan de canon toegevoegd mogen worden. Onlangs heb ik de boeken van de Russische gebroeders Strugatsky, Arkady en Boris, gelezen. Dat is ontzettend inventief. Er worden krankzinnige gebeurtenissen in verwerkt en de lezers worden meegesleurd tot het moment dat ze het nog net allemaal pikken. Tot het randje, totdat ze het nog net geloven. Dat probeer ik ook in mijn boeken".

In 2023 trouwde hij met de Belgische schrijfster Lize Spit.