Geboren te Miami, Florida. Richard Ashley Hamilton is de bekroonde scenarioschrijver en auteur van animatie, VR, gaming en strips, die vooral bekend staat om zijn verhalen in meerdere DreamWorks Animation-franchises. Studeerde in 2000 summa cum laude af aan de Universiteit van Miami met een dubbele graad in psychologie en film.

Vervolgens werd hij aangenomen als fellow bij het American Film Institute, waar hij zijn Master of Fine Arts-graad in scenarioschrijven behaalde. Nadat hij zijn eigen uitgeverij had opgericht, kwam Richard uiteindelijk terecht bij DreamWorks, waar hij zich opwerkte van uitzendkracht tot assistent, van scriptcoördinator tot scenarioschrijver.

Richard schreef over het eerste seizoen van Netflix's Dragons: Race to the Edge, dat een Emmy verdiende voor Beste Schrijven, adviseerde over het voor een Oscar genomineerde How To Train Your Dragon: The Hidden World, en heeft IP ontwikkeld voor NBCUniversal, DC, LEGO, Skybound Entertainment, Facebook, Walmart, IKEA, Great Wolf Lodge, Falcon's Beyond, Epic Story Media, Lionel Trains en meer.

Hij woont momenteel in Los Angeles, Californië met zijn vrouw, hun twee zonen en een Husky genaamd Lulu.