Geboren te Dudley, West Midlands. Lenworth George (Lenny) Henry is een Britse acteur, entertainer, auteur en stand-upcomedian. Zijn ouders waren Winston Jervis Henry (1910–1978) en Winifred Louise Henry (1922–1998), die vanuit Jamaica naar Groot-Brittannië waren geëmigreerd. Henry, de vijfde van zeven kinderen, was het eerste kind van het gezin dat in het Verenigd Koninkrijk werd geboren. Toen Henry tien jaar oud was, begon hij tijd door te brengen met de man van wie later werd onthuld dat hij zijn biologische vader was, Albert Augustus "Bertie" Green (1927-2004), een andere Jamaicaanse immigrant met wie zijn moeder een korte relatie had toen ze voor het eerst vanuit hun geboorteland Jamaica in Engeland aankwam. Henry ging naar de St John's Primary School en later naar de Blue Coat School in Dudley, voordat hij zijn opleiding voltooide aan het WR Tuson College in Preston, Lancashire.

Hij maakte zijn opwachting in New Faces TV talent show in 1975 en won er verschillende prijzen. Henry was tot 1981 een van de vaste gezichten in de spraakmakende kinderontbijtshow Tiswas. Daarna was hij met Tracey Ullman en David Copperfield te zien in het comedyprogramma Three Of A Kind. In 1984 kreeg Lenny Henry z'n eigen show waarin hij onder andere Michael Jacksons Thriller parodieerde. Inclusief onderbrekingen liep de Lenny Henry Show negentien jaar.

Begin jaren 90 probeerde Henry het als soulzanger; hij deed achtergrondwerk op het album The Red Shoes van Kate Bush en liet zich bij een optreden begeleiden door Pink Floyd-gitarist David Gilmour. Daarna keerde Henry terug naar de vertrouwde typetjes; in zijn succesvolste serie Chef! speelde Henry de opvliegende chef-kok Gareth Blackstock wiens huwelijk ten koste dreigt te gaan door zijn ambities.

In 2003 werd Henry in The Observer vermeld als een van de vijftig grappigste acts in de Britse komedie. In maart 2003 was hij de stem van de Britssprekende klok gedurende twee weken ten behoeve van Comic Relief.

In december 2008 was Henry te gast in de oudejaarsshow van pianist Jools Holland; hij zong een stukje mee met Mercy van soulzangeres Duffy.

In 2012 maakte Henry met producent Matt Lucas (Little Britain) de eenmalige show The One Lenny Henry waarin hij zowel oude als nieuwe personages opvoerde.

In 2016 kreeg Henry een speciale onderscheiding tijdens de uitreiking van de BAFTA Awards.

In december 2020 werd Henry aangekondigd als castlid van The Lord of the Rings: The Rings of Power van Amazon Prime Video. Het ging in première op 1 september 2022. Ook in 2022 werd Henry in The Sandman gecast als de stem van Martin Tenbones, een magisch, hondachtig wezen dat verschijnt in de dromen van een ander personage genaamd Barbie.

Henry was van 1984 tot 2010 getrouwd met Dawn French, die hij bij The Comic Strip ontmoette. In 1991 adopteerden zij hun dochter Billie. Op 6 april 2010 maakten French en Henry bekend  ze "in der minne" uit elkaar gingen na 25 jaar huwelijk. Allebei verlenen ze regelmatig hun medewerking aan de inzamelingsacties van de BBC voor kansarme kinderen in Engeland (Children In Need) en Afrika (Comic Relief). Henry heeft sinds 2013 een langdurige relatie met theaterregisseur Lisa Makin.