Geboren te Birkenhead, Tranmere, Merseyside. Paul James O'Grady MBE was een Engelse komiek, presentator, acteur, schrijver en voormalig drag queen. Zijn vader, Patrick "Paddy" Grady (1912-1973),  was Iers en was opgegroeid in Ballincurry, County Roscommon, voordat hij in 1936 naar Engeland verhuisde en zich in de arbeiderswijk Birkenhead vestigde. Patrick trouwde met Mary "Molly" Savage (1916-1988), die in Engeland werd geboren uit Ierse immigranten uit County Louth. Paul was hun derde kind; zijn geboorte kwam meer dan tien jaar na die van broer Brendan (geboren in 1941) en zus Sheila (geboren in 1944).

O'Grady verhuisde eind jaren 70 naar Londen, aanvankelijk als ambulant zorgfunctionaris voor Camden Council. Hij ontwikkelde zijn drag-act in 1978, waarbij hij het karakter van Lily Savage baseerde op eigenschappen die gevonden werden bij vrouwelijke familieleden. Op tournee door Engeland als onderdeel van het drag mime-duo, de Playgirls, O'Grady later ging solo als stand-upcomedian. Hij trad acht jaar lang op als Savage in een homokroeg in Zuid-Londen, de Royal Vauxhall Tavern (RVT) en The Fox and Firkin in Lewisham, hij kreeg een populaire aanhang onder Londense homo's en gebruikte zijn karakter om op te komen voor homorechten. Na te zijn genomineerd voor een Perrier Award in 1992, trok O'Grady de aandacht van het grote publiek en maakte hij verschillende televisie-, radio- en theateroptredens.

Als Savage presenteerde hij de shows The Big Breakfast (1995-1996), Blankety Blank (1997-2002) en Lily Live! (2000-2001), won verschillende prijzen en werd een bekende publieke figuur. O'Grady wilde diversifiëren van Savage en speelde in de BBC One sitcom Eyes Down (2003-2004) en presenteerde twee reisdocumentaires voor ITV . In 2004 begon hij met de presentatie van ITV's overdag chatshow The Paul O'Grady Show. Nadat het netwerk weigerde de creatieve controle over de serie over te dragen aan O'Grady's productiebedrijf Olga TV, verhuisde hij in 2006 naar Channel 4, waar de show werd omgedoopt tot The New Paul O'Grady Show, die tot 2009 werd uitgezonden. De late night ITV-show Paul O'Grady Live (2010-2011) en BBC Radio 2 's Paul O'Grady on the Wireless(2009-2022). Extra tv-shows opgenomen Paul O'Grady: For the Love of Dogs (2012-heden), Paul O'Grady's Animal Orphans (2014-2016), Blind Date (2017-2019), en Paul O'Grady's Great British Escape (2020 ).

Sinds 2008 heeft hij verschillende boeken gepubliceerd, waaronder een vierdelige memoires. O'Grady werd benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk (MBE) in de 2008 Birthday Honours voor diensten aan entertainment. In 2020 werd hij voorzitter van de British Music Hall Society en nam hij de rol over van Roy Hudd.

In het vierde deel van zijn biografie merkte hij op dat hij "altijd een voorliefde heeft gehad voor de slechteriken".  Bekend bij veel vrienden als "Lily" of "Lil",  O'Grady staat publiekelijk bekend om het hebben van veel bekende en beroemde vrienden, waaronder wijlen politicus Mo Mowlam, actrices Amanda Mealing en wijlen Barbara Windsor, komiek Brenda Gilhooly en wijlen zangeres Cilla Black.

O'Grady verdeelde zijn tijd tussen zijn flat in het centrum van Londen en zijn landelijke boerderij in Kent,  waar hij biologische groenten en fruit verbouwt,  en een verscheidenheid aan kruiden, met een grote interesse in kruidengeneeskunde.  Een levenslange dierenvriend,  als kind hield O'Grady konijnen, hamsters, cavia's, muizen, een fret en een rat als huisdieren; hij heeft opgemerkt dat zijn moeder hem daardoor "een beetje raar" vond.  Op zijn boerderij heeft hij schapen, varkens, geiten, ezels, eenden, kippen, ganzen, fretten, vleermuizen, muizen en honden gehad. In een interview met de Daily Mirror in 2006 gaf O'Grady toe dat het roken van veertig sigaretten per dag had bijgedragen aan zijn twee hartaanvallen.

In 2005 kende Liverpool John Moores University O'Grady een honorary fellowship toe voor diensten aan entertainment, en in 2010 ontving hij een eredoctoraat in de kunsten van De Montfort University, Leicester, als erkenning voor zijn uitstekende bijdrage aan televisie, radio en het podium.

In 1974 kreeg O'Grady samen met zijn vriendin Diane Jansen een dochter, Sharon. O'Grady's kleinzoon, Abel, werd geboren in december 2006, met een kleindochter die werd geboren in december 2009. Van 1977 tot 2005 was hij in een schijnhuwelijk met de Portugese vrouw Teresa Fernandes, hoewel hij niet in een actieve relatie was met haar. Zijn langdurige minnaar en zakenpartner was Brendan Frank Murphy (4 maart 1956 - 9 juni 2005). O'Grady stierf "onverwacht maar vredig" in zijn huis te Aldington, aan plotselinge hartritmestoornissen. Zijn begrafenis werd gehouden in de kerk van St. Rumwold, Bonnington, Kent, op 20 april 2023,  Na de dienst werd hij begraven naast zijn partner Brendan Frank Murphy, die ook begraven ligt in dezelfde kerk.