Geboren te San Francisco, Californië. Michiel Richards is een Nederlands scenarioschrijver, docent cultuureducatie en auteur. Hij is al van jongs af aan gek op verhalen. Richards volgde het Montessori Lyceum in Amsterdam. Na het behalen van zijn diploma volgde hij de studie Film en Televisiewetenschap. Aan het NFTVA studeerde hij in 1997 af voor scenarioschrijven.

In 1998 begon hij met het schrijven van de Duitse ziekenhuisserie Stadtklinik, gebaseerd op Medisch Centrum West. Zijn eerste Nederlandse serie was de komedie SamSam op Yorin. Later schreef hij enkele afleveringen van De Wet volgens Milo, Grijpstra & De Gier en Parels & Zwijnen.

De laatste jaren hield Richards zich vooral bezig met het schrijven voor soaps, onder andere Onderweg naar Morgen en Het Glazen Huis. Meest recent schreef hij voor Goede tijden, slechte tijden. De Engelstalige tijdreisfilm Time Will Tell (2018), waarvoor hij het scenario schreef, is op internationale VOD-platformen te zien.

Na jarenlang als scenarioschrijver te hebben gewerkt, combineert Michiel tegenwoordig het schrijven van verhalen en romans met (freelance) cultuureducatie, gericht op kinderen in het basisonderwijs.