Geboren te Nashik, Maharashtra. Shubhangi Swarup (Hindi - शुभांगी स्वरुप; IPA - ʃʊbʰɑŋgiː svəruːp) is een Indiase auteur, journalist, toneelschrijver en pedagoog. Ze is vooral bekend van haar roman Latitudes of Longing , die in 2018 werd gepubliceerd door HarperCollins en in Zweden tot bestseller werd uitgeroepen. Swarup is de dochter van Sunanda Swarup en Govind Swarup. Ze behaalde een Masters of Sciences degree in Violence, Conflict and Development aan de SOAS Universiteit van Londen.

Swarup werkt sinds 2008 als journalist en heeft geschreven voor Open, The Mint  en werkte in 2011 ook kort op Zanzibar. Ze was de uitvoerend redacteur van het ElseVR-kanaal, India's eerste virtual reality (VR)-journalistiekplatform, mede gecreëerd door filmmaker en producer Anand Gandhi In deze hoedanigheid regisseerde en schreef ze When Borders Move, een documentaire over Hunderman, een dorp in Kargil dat ooit tot Pakistan behoorde, binnenkort in niemandsland lag en nu bij India hoort.

Als onderdeel van het Dekeyser and Friend's Dance Project maakte Swarup deel uit van Fire of Anatolia, een Turkse dansgroep bestaande uit 120 dansers, verschillende choreografen en ander technisch personeel.  Daarnaast heeft ze zich vrijwillig aangemeld als lerares voor straatkinderen en lage inkomensgroepen, en was ze medeoprichter van de gemeenschapsgroep Hamara Footpath, een in Mumbai gevestigde NGO die zich inzet voor de onderwijsbehoeften van kinderen die in de straten van Mumbai leven.

Latitudes of Longing is een van de eerste Indiase romans die zich bezighoudt met de natuur als een levende, deinende entiteit. Een tektonisch actieve breuklijn die door het Indiase subcontinent loopt, houdt alle verhalen bij elkaar, in plaats van een complot., winnaar van de Émile Guimet-prijs voor Aziatische literatuur , constateerde dat de roman een genre op zichzelf heeft uitgevonden: de fictie van de natuur. De roman is kritisch en commercieel succesvol en wordt momenteel in 17 verschillende talen vertaald. Het werd in 2020 geselecteerd door de GOOP-boekenclub en Oprah Daily , en de Taiwanese vertaling ervan werd door de Eslite-boekwinkelketen in Taipei geselecteerd als hun boek van de maand in november. Het won de Sushila Devi Literatuurprijs voor het beste fictieboek geschreven door een vrouw in 2020 en won de Tata Literatuur Live! Eerste boekenprijs - debuutfictie, 2018.

Swarup ontving de Charles Pick Fellowship voor creatief schrijven aan de Universiteit van East Anglia, en tweemaal de South Asia Laadli Media & Advertising Award for Gender Sensitivity voor haar artikelen - "The Many Perceptions of Rape", 2009  en "Stealth-revolutie", 2012.

Ze woont momenteel in Mumbai.