Geboren te Kassel, Hessen. Swen Papenbrock is een Duitse omslagillustrator die voornamelijk de Perry Rhodan reeks van beeldmateriaal voorzag.

Na het voltooien van de lagere en middelbare school begon hij een opleiding tot schildersgezel. Daarna volgde hij met ingang van 1982 twee jaar een vervolgopleiding tot meester-schilder in Stuttgart. Een opleiding tot rijksgediplomeerd vormgever in kleur en design bood voor hem een verdere stap in zijn vakgebied.

Hij verkocht zijn eerste omslag aan het Zauberkreisverlag (SF Volume 286) via een klein agentschap. Vanaf dat moment was hij niet meer te stoppen. Er volgden nog opdrachten voor Moewig, Kelter en Reader's Digest. Nadat Papenbrock in 1985 terug naar Kassel was verhuisd stuurde hij enkele illustraties naar Norbert Hethke. Het antwoord kwam prompt en wel slechts een dag later. Spontaan vroeg Hethke of Papenbrock een omslagfoto wilde maken voor de Sprechblase. Zodoende zag nummer 74 van deze periodiek het licht met werk van Papenbrock op de omslag.

Ook zijn zo enkele tekeningen voor spookverhalen ontstaan per telefonisch verzoek door Bastei Verlag bij monde van Ewald Fehlau.

Na de plotselinge dood van Johnny Bruck kwam Papenbrock in 1996 bij het Perry Rhodan Zeichner-team.