James Elliott Bama, geboren op 28 april 1926 in New York City, was een Amerikaanse kunstenaar die vooral bekend stond om zijn realistische schilderijen, met name in de genres van het Amerikaanse Westen en illustratieve portretten. Op jonge leeftijd ontwikkelde Bama al een opmerkelijk talent voor tekenen en schilderen, wat hem ertoe bracht zijn artistieke roeping te volgen.

Hij begon zijn formele kunstopleiding aan de High School of Music and Art in New York, waar hij zijn vaardigheden verder verfijnde. Later vervolgde hij zijn opleiding aan de prestigieuze Art Students League, waar hij zich verder ontwikkelde en zijn eigen artistieke stijl begon te ontwikkelen.

In de jaren 1950 en 1960 begon Bama zijn carrière als illustratieschilder voor verschillende tijdschriften, boekomslagen en reclamecampagnes. Hij ontwikkelde in deze periode een kenmerkende stijl die gekenmerkt werd door realisme en gedetailleerde techniek. Zijn werk viel op door de nauwkeurige weergave van onderwerpen en de levendige atmosfeer die hij wist te creëren.

Het was echter in de jaren 1960 dat Bama een beslissende wending nam in zijn carrière. Zijn diepe fascinatie voor het Amerikaanse Westen leidde hem tot het maken van een reeks portretten van Native Americans, cowboys en het rancherleven. Hij verhuisde zelfs naar Wyoming om dichter bij zijn onderwerp te zijn en een dieper begrip te ontwikkelen van de cultuur en het landschap dat hij zo graag schilderde.

Bama's realistische en respectvolle benadering van het weergeven van het leven in het Westen maakte hem een van de meest gerespecteerde kunstenaars in zijn genre. Zijn schilderijen brachten de romantiek en het realisme van het Wilde Westen opnieuw tot leven, waarbij hij iconische figuren zoals mountain men, indianen en cowboys meesterlijk vastlegde.

Naast zijn werk als schilder verwierf Bama ook bekendheid als coverartiest voor de Doc Savage-paperbackreeks en zijn vele illustraties voor de Saturday Evening Post. Zijn kunstwerken werden tentoongesteld in gerenommeerde galerijen en musea over de hele wereld, waaronder het National Cowboy & Western Heritage Museum.

Hoewel hij de illustratieve kunstwereld later achter zich liet, bleef James Bama een invloedrijke figuur in de Amerikaanse realistische kunstgeschiedenis. Zijn vermogen om de geest van het Amerikaanse Westen vast te leggen, gecombineerd met zijn technische bekwaamheid, maken hem een tijdloze kunstenaar wiens nalatenschap voortleeft in zijn vele bewonderaars en in de blijvende invloed van zijn werk. James Bama overleed in zijn slaap in zijn huis in Wapiti, Park County, Wyoming, op 24 april 2022.