Geboren te Göttingen, Niedersachsen. Roland Schimmelpfennig is een Duitse is een Duitse theaterregisseur, schrijver en toneelschrijver. Hij begon zijn carrière als journalist in Istanbul, maar vanaf 1990 studeerde hij aan de Otto Falckenberg School of the Performing Arts voor theaterregisseur. Hij is een van de meest productieve toneelschrijvers van Duitsland, alom geprezen in Europa.

Twee van zijn toneelstukken, vertaald als Push Up en The Woman Before, zijn opgevoerd in het Royal Court Theatre in Londen. Zijn toneelstuk Ant Street werd opgevoerd als onderdeel van het Volta International Festival in het Arcola Theater in 2015. Zijn werk varieert van 'caleidoscopisch' en dromerig tot naturalistisch.

Hij schreef het libretto voor de opera Der goldene Drache van Péter Eötvös, gecomponeerd en in première in 2014, gebaseerd op zijn toneelstuk uit 2010. Schimmelpfennigs debuutroman, An einem klaren eiskalten Januarmorgen zu Beginn des 21. Jahrhunderts werd in het Engels vertaald door Jamie Bulloch en in 2018 uitgegeven door MacLehose Press als One Clear, Ice-Cold January Morning at the Beginning of the Twenty-First Century . Schimmelpfennigs werk is gepresenteerd op BBC Radio, meest recentelijk de International Arts Production of Black Water op BBC Radio 3.

In 2016 schreef hij zijn eerste roman. Vliegen als een bij is zijn eerste jeugdboek. Het is een bijzonder verhaal over een jongen die aan zijn problemen ontsnapt door af en toe in een bij te veranderen.

Op het moment is hij huisschrijver van het Deutsches Schauspielhaus in Hamburg.

Hij woont momenteel met zijn vrouw in het oostelijke deel van Berlijn.