Geboren te Nairobi, Kenia. John Ironmonger ook gepubliceerd als JW Ironmonger, is een Britse schrijver en literair romanschrijver wiens debuutroman in 2012 op de shortlist stond voor de Costa First Novel Award. Hij bezocht het Kenton College, een kostschool in Nairobi, en later St Lawrence College, een kostschool in Ramsgate, Kent, voordat hij studeerde als zoöloog aan de universiteiten van Nottingham en Liverpool. Zijn proefschrift was een onderzoek naar de ecologie van zoetwaterbloedzuigers.

Hij doceerde een korte tijd aan de Universiteit van Ilorin, Nigeria, voordat hij een carrière begon in de gezondheidszorg in het VK. Zijn vrouw Sue is een voormalige RSPCA -boerderijbeoordelaar en voormalig raadslid van Chester Zoo. Het echtpaar denkt dat zij misschien de enige levende Europeanen zijn die een Javaanse neushoorn met een kalf hebben gezien.

Het eerste gepubliceerde boek van John Ironmonger was The Good Zoo Guide, een kritische bespreking van meer dan 130 Britse dierentuinen, safariparken, aquaria en vogeltuinen, uitgegeven door HarperCollins in 1994. De derde roman van John Ironmonger, Not Forgetting the Whale, is een semi-apocalyptisch verhaal dat zich afspeelt in Cornwall. In Duitse vertaling als Der Wal und das Ende der Welt bereikte het nummer 1 in de bestsellerlijst van Der Spiegel in december 2020.

In 2017 verhuisden John en Sue Ironmonger naar Parkgate in Cheshire , waar ze nu wonen. Ze hebben twee kinderen, Zoe en Jonathan.