Rafaela Romaya is een Britse grafisch ontwerper. Dankzij haar dubbele afkomst 'nooit vervreemd van cultuur' - zij en haar vier broers en zussen werden omringd door boeken, meegenomen naar theater en bibliotheken, en zijn allemaal creatief. Rafi studeerde design aan de London University of the Arts en begon haar carrière bij Faber and Faber. Rafaela (Rafi) ontwerpt al meer dan twintig jaar boeken. Sinds 2011 is ze Art Director bij Canongate Books en werkte ze eerder bij Simon and Schuster, Pan Macmillan en Faber & Faber. Als gastdocent doceerde ze boekontwerp aan Exeter Univesity, Edinburgh College of Art en verschillende kunstorganisaties.

In 2022 stond ze op de shortlist voor 'Designer of the Year' bij de British Book Awards en in 2016 was ze een Bookseller 'Rising Star'. Haar werk is erkend door het Victoria and Albert Museum, de National Portrait Gallery, de AIGA, de ABCD Awards en met meerdere British Book Design & Production Awards. Haar ontwerpen zijn ook opgenomen in verschillende publicaties, waaronder Creative Review, Design Week, Casual Optimist en Design Observer.

Ze was jurylid bij de V&A Illustration Awards in 2016 en de inaugurele ABCD Book Design Awards in 2013. Rafaela heeft ook haar eigen praktijk in Edinburgh.