Geboren te Eersel, Noord-Brabant. Rik Raven (pseudoniem van Rik van Woerkum) is een Nederlandse schrijfster. Studeerde aan het Pius X College te Bladel.

Rik Ravens schrijf carrière begon met het volgen van een schrijfcursus in een naastgelegen dorp, waar ze al na de eerste opdracht voor copycat van Stephen King werd uitgemaakt. Dit was geen kritiek, maar veeleer verwondering over de intensiteit die ze in deze kleine opdracht stopte.

Met dit in haar achterhoofd kon ze, na heel veel schrijven en lezen, enkele jaren daarna al beginnen met het publiceren van korte verhalen in het magazine Pure Fantasy. Voor genoemd blad, maar ook voor Pure Thrillers, is zij nog enkele jaren redactrice geweest en heeft ze verhalen beoordeeld, geredigeerd, auteurs begeleid en boeken gerecenseerd.

Ook is ze als jurylid verbonden geweest aan de Unleash Award, de verhalenwedstrijd georganiseerd door Jack Lance en Alex de Jong. Op de vraag hoe ze begon met schrijven daar kan Rik niet het standaard antwoord ‘Ik heb altijd al willen schrijven’ op geven. Niet helemaal eigenlijk, want het is waar dat ze als kind al verhalen verzon, maar het is ook waar dat ze al die verhalen verloor na een ongeval. NAH was de oorzaak voor onder andere afasie (een taalstoornis), concentratiestoornissen en geheugenissues. Het herstel ging moeizaam en ze heeft bijna twintig jaar geen verhaal in haar pen gehad. Een gevalletje laatbloeier? Wie zal het zeggen.

Rik Raven debuteerde in 2011 met Bron, een dark fantasy thriller. Haar volgende boek Zucht is een occulte thriller. Salmiak is het langverwachte poëtisch debuut van Rik Raven. Het verscheen in 2020. Ze woont momenteel in Reusel.