Barbara Laban is een Duitse auteur van kinder- en jeugdboeken. Studeerde Sinologie en Japanse Studies in München, Londen en Taipei. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze werkte als vertaler en studieleider bij een centrum voor Chinese geneeskunde.

In 2011 won ze de literaire prijs 'Der Goldene Pick' voor haar manuscript Das Geheimnis des duftenden Bergs in de manuscriptenwedstrijd van uitgeverij The Chicken House Germany, die samen met de Frankfurter Allgemeine Zeitung werd gehouden. Het boek werd vervolgens gepubliceerd door uitgeverij Chicken House Germany onder de titel Im Zeichen des Mondfests. In 2014 verscheen een vervolgdeel onder de titel Im Zeichen der Feuerschlange.

Barbara Laban woont sinds 2009 in Londen met haar man en twee dochters én met de katten Scout en Mia. Het is ook dankzij hen dat ze in 2020 begon met het schrijven van de avonturen van de koninklijke katten van Engeland en hun legendarische beschermers, de Middernachtkatten. Ze delen hun huis niet ver van de Theems met veel boeken en Mia de kat die graag op het toetsenbord van de computer kruipt - vermoedelijk om de creatie van meer boeken te saboteren. Ze publiceert nu ook in het Engels.