Copyright foto Jan Meeuwesen en met toestemming van Jan Meeuwesen geplaatst.

Geboren te Geldrop, Noord-Brabant. Johannes Adrianus Josephus Gerardus Meeuwesen is momenteel pensionado, waar hij ontzettend van geniet. Hij was de eerstgeborene in het gezin Meeuwesen en kreeg gezelschap van een jongere broer. Samen groeiden ze op in een traditionele omgeving, moeder was huisvrouw en vader werkte in de textielindustrie in Geldrop. Hij werd enkele dagen na zijn geboorte gedoopt tot het Katholieke geloof (in 2003 weer uitgeschreven bij de Katholieke kerk).

Jan was een kampioen spijbelen. De eerste keer dat zijn moeder hem naar school bracht vluchtte hij via de achterzijde van het klaslokaal weer naar buiten. Veel gelukte ontsnappingspogingen volgden. Na een schoolvakantie had hij er zelf drie weken aangeplakt met de mededeling aan zijn (naïeve) moeder dat de juffrouw ernstig ziek was. Misdienaar geworden om aan de schoolterreur te kunnen ontsnappen. Advies hoofd van de lagere school wegens kunstzinnige inslag: Grafisch Onderwijs. Daar de keuze gemaakt naar het technische vak van boekdrukker. Vanaf 1970 zes jaar gewerkt in een drukkerij, waarna het werkzame leven verder ging in de uitvaartbranche. Ruim twintig jaar filmoperateur geweest bij filmhuis Plaza Futura in Eindhoven.

In 1989 werd hij door Jos Lexmond, met wie hij al jaren bevriend was en de filmhobby deelde, enthousiast gemaakt om mee te werken aan het SFLexicon/Fandata project. Zijn grafische knowhow en inbreng was meer dan welkom. Inmiddels mag je zeggen dat hij mede de basis gelegd heeft voor het huidige Fandata.nl. Ook verzorgde hij het ontwerp van de anthologie Eersteling en nam hij de productie ervan op zich.

Als hij niet van zijn pensioen geniet en niet aan Fandata werkt, houdt hij zich bezig met zijn hobby’s: lezen; film (hij is in het bezit van een prachtige zelfgebouwde eigen filmzaal (Het Tolkien Theater); muziek, het verzamelen van vintage audio & vinyl, het onderhouden van een oldtimer (Citroën Mehari) én een oude Berini M36 bromfiets.