Geboren en getogen in Utrecht, Nederland, is Lucas van de Meerendonk een veelzijdige Nederlandse nieuwslezer, journalist, auteur en presentator. Hij voltooide zijn opleiding aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht tussen 2003 en 2007. Tijdens zijn loopbaan werkte hij als (freelance) verslaggever voor vooraanstaande media, waaronder het Algemeen Dagblad, De Rekenkamer, het Schooltv-weekjournaal en BNN Today. Zijn professionele ervaring omvatte ook een stage bij het NOS Jeugdjournaal, wat leidde tot zijn aanstelling als verslaggever bij het Zapp Weekjournaal in 2014. Toen dit programma werd stopgezet, trad hij toe tot het team van het Jeugdjournaal als verslaggever en presentator.

Gedurende zijn carrière heeft Van de Meerendonk talrijke reportages geproduceerd, zowel binnen als buiten Nederland, over onderwerpen variërend van de Amerikaanse verkiezingen tot de vluchtelingencrisis in Oekraïne. Zijn indrukwekkende werk werd erkend met de YNE Award 2015, een prestigieuze televisieprijs voor de beste reportage van een Europees nieuwsprogramma voor kinderen, voor zijn aangrijpende portret van het 12-jarige meisje Amal en haar familie, gevlucht uit Syrië, dat hij op Lesbos maakte.

Naast zijn journalistieke werk heeft Van de Meerendonk de kans gehad om bekende persoonlijkheden te interviewen, waaronder Daniel Craig (James Bond), koningin Máxima, Louis van Gaal en Mark Rutte.

In 2018 maakte Van de Meerendonk zijn opwachting in het populaire programma De Slimste Mens, waar hij vijf afleveringen overleefde en de finaleweek bereikte.

Recentelijk heeft Van de Meerendonk zijn debuut gemaakt als auteur met het boek Pas op voor de billenbijter! Gruwelijk grappige gedichtjes over griezels (2021), waarin zijn passie voor schrijven en griezelen samenkomen.

Buiten zijn professionele bezigheden is Van de Meerendonk een toegewijde partner en vader van twee dochters.