(Data import; schrijvers - base-props)
 
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
Geboren te Diest, Vlaams-Brabant. Frank Beckers was een Vlaams roman-, toneel- en kinderboekenschrijver. Schreef ook onder het pseudoniem Frans Demers. Zijn schrijverschap begint al vroeg. Nog tijdens zijn schooltijd schrijft hij zijn eerste toneelstuk. Eens de schooltijd voorbij  schrijft Demers voor het Vlaams-nationale blad ''De Schelde'', waar Pol de Mont hoofdredacteur was.
  
 +
Elsing verbleef gedurende enige tijd in Belgisch Congo, waaraan hij de thematiek ontleende voor veel van zijn romans en toneelstukken.
 +
 +
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij medewerker van (collaborerende) Het Laatste Nieuws. het Duitsgezinde ''Zender Brussel'' en ''De Gazet'', het dagblad van de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap. Kort voor de bevrijding dook Demers onder bij familieleden. De Krijgsraad te Brussel veroordeelt hem bij verstek tot een geldboete van 2 miljoen Belgische frank en de doodstraf. Tijdens de onderduikperiode start hij een tweede schrijversloopbaan met een nieuw genre waarin hij zijn uitgebreide Afrikaanse herinneringen kwijt kan: het dierenverhaal. Op aanraden van zijn uitgever Piet Vink kiest hij voor een nieuw pseudoniem: Johan Mark Elsing, die ook zijn eerste boek ‘''Parade in de Tropen’'' zal uitgeven. Maar eerst moest de auteur – om veiligheidsredenen – naar Zwitserland vertrekken. Vink smokkelt Beckers in 1947 het land uit en brengt hem per wagen naar Zwitserland. Eerst verblijft hij in een woudhuisje te Tessin, na een paar jaar krijgt hij toestemming om zich in Bazel te vestigen.
 +
 +
Publiceerde daar als J.M. Elsing avonturenverhalen, dierenboeken, jeugdboeken “die merendeels door Afrika geïnspireerd zijn” en die in Vlaanderen, maar ook in Zwitserland en Duitsland nogal wat succes kenden. Daar schreef hij een aantal Afrikaanse romans, zoals: ''De 32ste bruid'', ''Roman uit Centraal Afrika'' (1953), ''De rode dageraad'' (1954) en ''Katewa, de tragedie van een negermeisje'' (1959), maar ook reisverhalen en verhalen over dieren. Over ontdekkingsreizigers schreef hij geromantiseerde verhalen in ''De laatste grote ontdekkingen op zee'' (1984) en ''De laatste grote ontdekkingen op aarde'' (1984). Over Johannes Gutenberg schreef hij een geromantiseerde biografie. Voorts schreef hij een aantal kinderboeken, zoals het avonturenverhaal ''Hans vliegt naar Afrika of De tocht naar het Paradijsmeer'' (1955).
 +
 +
Hij was getrouwd met de dichteres Manny Mans. In Zwitserland ook ontmoette hij zijn tweede vrouw, Anna-Maria Tomarkin, met wie hij in 1971 trouwde en die zijn manuscripten naar het Duits vertaalde. Overleden te Basel, Basel-Stad, Zwitserland
ws-page-props
Regel 1: Regel 1:
 
+
{{Person
 +
|NaamGew=Frank Beckers
 +
|NaamBiblio=Beckers, Frank
 +
|NaamSoort=Pseudoniem
 +
|Primair=Persoon/N117
 +
|Nat=België
 +
|DatumGeboren=22-04-1905
 +
|TerminusAQuo=1904-04-22
 +
|PlaatsGeboren=Diest, Vlaams-Brabant
 +
|LandGeboren=België
 +
|DatumOverleden=03-04-1993
 +
|TerminusAdQuem=1993-04-03
 +
|PlaatsOverleden=Basel, Basel-Stad
 +
|LandOverleden=Zwitserland
 +
|Pic=beckers_frank.jpg
 +
|ID=243
 +
|NaamNr=117
 +
|Tabel=tblSchrijvers
 +
|GUID={C42980D7-2728-11D8-B1DD-00105A7169F9}
 +
|HeeftPic=1
 +
|MemoID=24392
 +
}}

Huidige versie van 5 okt 2024 om 14:48

Geboren te Diest, Vlaams-Brabant. Frank Beckers was een Vlaams roman-, toneel- en kinderboekenschrijver. Schreef ook onder het pseudoniem Frans Demers. Zijn schrijverschap begint al vroeg. Nog tijdens zijn schooltijd schrijft hij zijn eerste toneelstuk. Eens de schooltijd voorbij  schrijft Demers voor het Vlaams-nationale blad De Schelde, waar Pol de Mont hoofdredacteur was.

Elsing verbleef gedurende enige tijd in Belgisch Congo, waaraan hij de thematiek ontleende voor veel van zijn romans en toneelstukken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij medewerker van (collaborerende) Het Laatste Nieuws. het Duitsgezinde Zender Brussel en De Gazet, het dagblad van de Duitsch-Vlaamsche Arbeidsgemeenschap. Kort voor de bevrijding dook Demers onder bij familieleden. De Krijgsraad te Brussel veroordeelt hem bij verstek tot een geldboete van 2 miljoen Belgische frank en de doodstraf. Tijdens de onderduikperiode start hij een tweede schrijversloopbaan met een nieuw genre waarin hij zijn uitgebreide Afrikaanse herinneringen kwijt kan: het dierenverhaal. Op aanraden van zijn uitgever Piet Vink kiest hij voor een nieuw pseudoniem: Johan Mark Elsing, die ook zijn eerste boek ‘Parade in de Tropen’ zal uitgeven. Maar eerst moest de auteur – om veiligheidsredenen – naar Zwitserland vertrekken. Vink smokkelt Beckers in 1947 het land uit en brengt hem per wagen naar Zwitserland. Eerst verblijft hij in een woudhuisje te Tessin, na een paar jaar krijgt hij toestemming om zich in Bazel te vestigen.

Publiceerde daar als J.M. Elsing avonturenverhalen, dierenboeken, jeugdboeken “die merendeels door Afrika geïnspireerd zijn” en die in Vlaanderen, maar ook in Zwitserland en Duitsland nogal wat succes kenden. Daar schreef hij een aantal Afrikaanse romans, zoals: De 32ste bruid, Roman uit Centraal Afrika (1953), De rode dageraad (1954) en Katewa, de tragedie van een negermeisje (1959), maar ook reisverhalen en verhalen over dieren. Over ontdekkingsreizigers schreef hij geromantiseerde verhalen in De laatste grote ontdekkingen op zee (1984) en De laatste grote ontdekkingen op aarde (1984). Over Johannes Gutenberg schreef hij een geromantiseerde biografie. Voorts schreef hij een aantal kinderboeken, zoals het avonturenverhaal Hans vliegt naar Afrika of De tocht naar het Paradijsmeer (1955).

Hij was getrouwd met de dichteres Manny Mans. In Zwitserland ook ontmoette hij zijn tweede vrouw, Anna-Maria Tomarkin, met wie hij in 1971 trouwde en die zijn manuscripten naar het Duits vertaalde. Overleden te Basel, Basel-Stad, Zwitserland