Wereldwijd, in Nederland en zeker ook in Noord-Nederland, is de discussie gaande over de nodige eiwittransitie. De komende jaren zal de wereldbevolking groeien van 8 naar 10,5 miljard mensen. De grootste crisis is niet de groei van de wereldbevolking, maar de consumptie van dierlijk eiwit.

Onze vraag is: hoe nu straks al deze mensen – verteerbaar – te voorzien van goed, betaalbaar voedsel en tegelijk de aarde zo weinig mogelijk te belasten? Dit vraagt volgens de deskundigen om een geloofssprong. Dat wil zeggen: meer dierloze proteïnes en vetten van peulvruchten en noten eten. En bovendien de bereidingswijze aanpassen door fermentatie. Vele hobbels zijn dan nog te nemen met vaak de vraag – letterlijk en figuurlijk – zijn de oplossingen verteerbaar? Door nog vandaag te starten met de eiwittransitie kunnen we de crisis beperken en de toekomst weer verteerbaar maken.

Wetenschappers en schrijvers van fictie belichten in dit boek de verschillende aspecten van de eiwittransitie.