Fandata

De Bibliografie van het Fantastische.
Welkom bij Fandata... DE site die informatie verstrekt over de in de Nederlandse taal uitgegeven Fantastiek (ofwel Sciencefiction, Fantasy & Horror), voor welke leeftijdscategorie dan ook! We pretenderen niet compleet te zijn, maar wel de compleetste. Dat kan haast ook niet anders. We zijn er al dik veertig jaar mee bezig. Er blijft echter nog heel erg veel om te ontdekken en onderzoeken en daar blijven we enthousiast en meer dan ijverig mee bezig! Mis je iets, bijvoorbeeld over je eigen verhalen... deel dat dan met ons, zodat we dan weer een stukje completer zijn. Veel plezier!!!

Een recensie van Ganymedes 23 door Jos Lexmond
Waarschijnlijk verbaasd én verrast jullie het feit dat een exemplaar van Ganymedes-23 zojuist aan mij is overhandigd en ik dan vrijwel meteen klaar sta met de recensie! Normaal gesproken hobbel ik ver achteraan en heb dan alleen nog wat gemeenplaatsen te debiteren, die anderen (en dan met name de snelste recensent (de man die sneller is dan zijn schaduw) van al: Johan Klein Haneveld, reeds gedebiteerd hebben, omdat ik het pertinent weiger eerder verschenen recensies te lezen en ervan te leren!) allang gedaan hebben. Het was verrassend gemakkelijk. Slechts een beetje tijdreizen, dat was alles. Mijn exemplaar van Ganymedes-23 in ontvangst nemen, een maandje of wat terugreizen en mijn normale ding doen. Het zorgen dat ik dezelfde kleding aanhad én op precies dezelfde plek stond en de lengte van de haren en baard, was eigenlijk het meest lastige van al. Daar had ik in eerste (tweede ook niet) instantie niet aan gedacht en na een maand of wat, wist ik het niet meer. Het heeft nogal wat tijdreizen naar vroeger, dan, nu en straks, in de voeten gehad om mensen op te sporen die foto’s en/of filmpjes genomen én bewaard hadden, zoveel waren er nu ook weer niet aanwezig! Dat kostte nogal wat kruim én uitleg. Maar gelukkig is het goed gekomen en hebben jullie hopelijk niets van vertrek en terugkomst waargenomen, dan misschien een kleine flikkering, die voor het knipperen met het oog van de toeschouwer aangezien mag worden.

Hoe dan ook... ik had meer dan tijd genoeg om de inhoud van het fameuze jaarboek uitgebreid te bestuderen en mijn bevindingen te noteren. In Ganymedes-23 heeft zich wederom het puikje van de Nederlandstalige Fantastieke auteurs verzameld. Ganymedes is daarom niet alleen een evenwichtige staalkaart dat de Nederlandtalige Fantastische gemeenschap voortbrengt, maar ook een monument voor Vincent van der Linden. Nog immer (een hopelijk nog heel erg lang) tooien zijn schilderijen als omslagillustratie. Al veel langer dan Vincent van der Linden zijn Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp verantwoordelijk voor de inhoud en het voortzetten van de reeks, waarvoor een driewerf hoera (gooit pet in de lucht). Een opname in Ganymedes is absoluut geen sinecure en het verreist dus bijzondere kwaliteiten. Laten we eens door de bijzondere inhoud van deze Ganymedes lopen!!!

-Voorgeleiding
Een voorgeleiding, getiteld: Intelligente Kunstmatigheid door beide samenstellers dezes. Ene waarschuwing, edoch ook een geruststelling. Een weldaad in dit rusteloze tijdsgewricht!

-Roderick Leeuwenhart – Zeker weten (SF)
Roderick Leeuwenhart laat ons getuige zijn van een werkstuk over de geschiedenis. Een leuk en kortverhaal over een deepfake geschiedenis, of...

-Finn Audenaert – Henry, portret van een gymleraar (SF)
Sneuvelen lijkt sneller te gaan in de Barzaanse oorlogen dan jonge aanwas klaar te stomen. Deze aanwas lijkt er steeds jonger op te worden bij de lessen van Henry, maar zijn smeekbeden worden steevast genegeerd. Waar eindigt dit?

-Gert-Jan van den Bemd – Vier ogen (FA) + illustratie
Heel erg fijn verhaal, maar niet een heel erg fijn verhaal voor de hoofdpersoon. Wat verloren is, hervonden, maar of je er blij van wordt? Sterk verhaal, maar slechts in beperkte mate fantastitiek!

-Emanuel Claessens – Crystal (FA)
Over sub-absurdistische verhalen denk ik meestal of positief, of negatief. Dat ligt waarschijnlijk aan de stemming waarin ik op dat moment verkeer. Ben ik positief gestemd als ik zeg dat ik deze wel leuk vond? Vielleicht! Dit terwijl ik nadenk over wat voor een sub-genre ik eraan moet hangen voor opname in Fandata. Op dit moment kom ik er even niet uit, misschien eerder. Leuk verhaal, al mis ik cohesie, maar misschien is dat wel de bedoeling?

-Guido Eekhaut – Diamanten paleis (SF)
Guido Eekhaut verrast ons alweer met een volstrekt origineel verhaal in een aparte verteltrant. Het doet vreemd, edoch boeiend aan en eindigt humorvol. Altijd weer meer dan de moeite van het lezen waard. De vraag gesteld bij het hoofdstuk ‘De Gepubliceerden’ achter in dit boek: “Wie stopt hem?”, kan ik alleen angstig beantwoorden met: “Nee, doe het niet!!! Alsjeblieft!!!”

-Mike Jansen – Mater Nihil (FA)
Nobele helden op een queeste door een dode wereld. Er is amper te ontsnappen aan monsters en gevaren. Verrassend verhaal van Mike Jansen. Misschien is het wel een never ending story. Wie zal het zeggen?

-Ruuf de Jong – Meteosoof (FA)
Een echt Fantastiek verhaal. Mooi in zijn eenvoud, mooi in zijn souplesse. Rustig verteld door een Fantastieke, doch o zo welkome, onbekende!

-Johan Klein Haneveld – De zaak van de bedreigde Dysonzwerm (SF)
Leuk verhaal dat zich afspeelt in gigastructuren in de ruimte, dat meteen aan Larry Niven doet denken. Dit verhaal heeft hetzelfde gevoel. Leuke, maar enigszins voorspelbare twist, die niettemin de moeite meer dan waard is!

-Jorrit de Klerk – Terpenland (SF)
Verhaal van een onwetende op een Terp in een toekomstig en overstroomd Nederland, of misschien wel een overstroomde wereld. Als een onbekend wezen op zijn Terp arriveert, leert hij dingen. De belangrijke eerst. Prachtverhaal, dat solliciteert naar de titel van het beste verhaal van Ganymedes 23.

-Jan J.B. Kuipers – Macha’s lans (FA)
Jan J.B. Kuipers kom je helaas minder tegen tegenwoordig, maar ik denk hij dat de roep van Ganymedes nog steeds niet kan weerstaan. Hij is de meester van de alternatieve historiën, waarin de geschiedenis en fantastiek zich subtiel, met een prachtig woordgebruik, door elkander weven. In Macha’s lans is dat weer schitterend gedaan. Warm (welhaast heet) aanbevolen!

-Paul van Leeuwenkamp – Klei fij (FA)
Paul vertelt mij (ons dus eigenlijk), met een volstrekt authentiek verhaal, over de geweldige hobby van zijn vrouw (in het verhaal dus) tot het leven erin komt en het leven onleefbaar wordt. Thijs zou Thijs niet zijn... prachtig verhaal dat zomaar zou kunnen!

Over de dichtsels... Peter Drehmanns, Jan J.B. Kuipers, Johan Klein Haneveld, Vincent van der Linden en Goran Lowie...
Absoluut geen mening
Onder geen enkel beding
Denk er het uwe van!!!

-Ludo Maas – Gevleugelde woorden (FA)
Ludo Maas... voor mij (en Fandata) een onbekende, maar in de Fantastiek is onbekend niet meteen onbemind. Leuk verhaal over een zelfbenoemde god. Het heeft een lichte Terry Pratchett inslag!

-Remco Meisner – Beestje (SF)
Ah... de man met de vele touwtjes. In handen welteverstaan! Mijns inziens is ‘Beestje’ zijn langste verhaal tot nu toe. Het is prachtig geïllustreerd door Gidion van de Swaluw. Ik ga er verder weinig tot niets over vertellen. Zelf lezen, dat is hier het devies. Maar... het is mooi, heel erg mooi!!!

-Marcel Ozymantra – Het zesvingerprobleem (SF)
Een schat van een verhaal van het megatalent Marcel Ozymantra. Het gaat over het oplossen van een toekomstig probleem, dat hier en nu aan het ontstaan is. Moeilijk of niet... a man has to do, what a man has to do. Mooi verteld!

-Jasper Polane – Eer en glorie (SF)
Jasper Polane is een druk baasje. Dat mag ik toch zeggen, niet? Normaal gesproken zie je dat niet zo, maar nu...! Zowel op het uitgeversvlak en als schrijver... meer dan aanwezig. En... terecht! Met ‘Eer en glorie’ voegt hij een nieuw verhaal toe aan zijn oeuvre. Beklemmend na het besef!

-Frank Norbert Rieter – Hoe u kennis maakte met Camiel (en nooit meer van hem af kwam) (FA)
Het vervloekte verhaal van Frank Norbert Rieter over Camiel, heeft me vreselijk geschokt. Zal ik... heb ik, zal ik... een eigen versie van Camiel onder (aan) de leden hebben, geen stem gehoord, tot nu toe, maar de symptomen zijn er wel. Luid en duidelijk! Daar heb ik geen stem voor nodig. Ben ik al te ver? Geen redding mogelijk? Verdomme, waarom lees ik ook Fantastiek? Deze verdomde Ganymedes 23! Veel zin om het in de snoet van die Meisner te smijten op 2 september. Dat zal ‘m leren dit soort ellende uit te geven! Samen met Kees, pak ik nog een wodka jus, een bakje chips en we beginnen met het smeden van snode plannen. Kees knikt instemmend!

-Robert Smets – Plagiaat (SF)
Robert Smets is al gezegend met een behoorlijke hoge leeftijd en produceert nog geregeld leuke en eigentijdse SF. Zo ook met ‘Plagiaat’. Wat doe je namelijk als iemand een roman, gebaseerd op een kortverhaal van je, probeert uit te geven. Verrassend, maar ook weer niet té!

-Tais Teng – Onder Tengri’s ziedend azuren hemel (SF)
Tais Teng! Inmiddels een vaste waarde in Ganymedes. Wat zeg ik? Een vaste waarde in vrijwel alle verschenen en verschijnende anthologieën. Alleen, of samen, met wie dan ook. Je kunt met een gerust hart zeggen dat hij onze beste en veel publicerende auteur is, die aan de lopende band originele verhalen blijft produceren. Zo ook weer met ‘Onder Tengri’s ziedend azuren hemels’. Het is weer een lust voor het oog, gevuld met volzinnen als: “Je zaden zwommen als gretige zalmen”. Prachtig!!!

-Kristof vande Velde – De eindeling (SF)
Aangrijpend verhaal van een onbekende van Fandata (en daarom ook voor mij). Maar bekend of onbekend... het maakt niets uit. Mooi is mooi en aangrijpend is aangrijpend én medelevend!

-Reiner Veelinx – Amentia maakt het waar (SF)
Ingrijpend verhaal over euthanasie. Als je net als ik aan de verkeerde kant van de teller van het leven staat, is een verhaal als dit indringend en volkomen begrijpelijk. Liefdevol geschreven!

-Charles van Wettum – Haar ware zelf (SF)
Charles van Wettum is ook alweer terecht opgedoken in deze Ganymedes. Tijdreizen, fysiek of in de geest, er kan veel fout gaan. Gaat het in dit verhaal ook fout? Eigenlijk heb ik geen idee, maar ik denk haast van wel. Als vader van twee (mooie) dochters, had ik dezelfde twijfels. Mooi verteld verhaal!

-Frank Roger – De extractie (FA)
Frank Roger! Het is altijd weer een onverdeeld genoegen zijn verhalen tot mij te nemen. Hoe surrealistisch wil je het hebben? Heb ik trouwens een dergelijk verhaal als eens niet eerder gelezen? ‘Skelet’ van Ray Bradbury? Nouja... hoe dan ook... ik ben verdomd benieuwd hoe dit af gaat lopen!

-Robert de Hero – Koers (SF)
Robert de Hero lijkt verdacht veel op Robert de Niro. Op deze leeftijd nog een nieuwe carrière, zou je zeggen? Maar goed... hij schreef zijn ultrakorte verhaal met verve. Niks mis mee! Zo... en nu je echte naam, hombre!!!

-Roderick Leeuwenhart – Idylle (SF)
Roderick betovert ons met een idylle. Genoegzaam, liefdevol en een genot voor alle zintuigen. Echter... worden wij geflest, besodemieterd of ‘slechts’ voor het lapje gehouden. We houden het maar bij wat we weten, nietwaar? Een horrorverhaal!

EINDE! Het einde gehaald in het tijdsframe, al zou je er haast aan gaan twijfelen, denkend aan het laatste verhaal in deze! Het is alweer een prachtige loot geworden aan de Ganymedes boom. Een tak waaraan de bloesem welig tiert! Een alweer heel erg mooie selectie van al het moois dat de hedendaagse Nederlandstalige Fantastiek ons allen weer biedt. Moge Ganymedes (en Remco en Paul) tot het einde der tijden excelleren! Amen!!!

Nu nog even dit slotje afronden, de zaak polijsten, de puntjes op de i zetten en dan kan ik de recensie triomfantelijk, én hopelijk in het bijzijn van Johan Klein Haneveld, aan Remco Meisner overhandigen. Eindelijk eens Johan verslagen. Wie had dat kunnen denken! Nou maar hopen dat hij ook niet ergens een tijdmachine verstopt heeft!!!

Buiten alle eerdere serieuze noten om, nog een noot!!! De beide samenstellers maken zich ernstige zorgen. Nee... niet over het aantal inzendingen, dat waren er (verhalen, poëzie en illustraties) ongeveer honderd (wat resulteerde in 33 opnames). Nee... het aantal inzendingen door vrouwelijke personen, blijft dit jaar ontzettend achter. Er meldden zich er maar een viertal, waarvan er geen (of ik moet me gruwelijk vergissen) opgenomen zijn én dat is inderdaad een zorgwekkende ontwikkeling. Zouden de dames misschien denken dat het hier enkel en alleen om SF gaat? Ganymedes is toch zo’n ding dat in de ruimte rondzweeft? Dat wel... maar what’s in a name? Van de verhalen (laat ik me even beperken tot de verhalen), 24 stuks zijn er slechts (!) 15 Sciencefiction, dus maar 60%. De rest is Fantasy. Dus, dames... het valt wel mee. Laat jullie dus niet in de luren leggen door de naam ‘Ganymedes’, maar stuur in! Doe mee! Alles is echt meer dan welkom: SF, Fantasy en Horror. Het hoeft alleen maar over een beetje (beetje veel) kwaliteit te beschikken. Zegt het voort, zegt het voort!!!
Jos Lexmond, winnaar van het Bemoste Beeld 2023
Geboren te Linschoten, Utrecht. Jos is de oudste zoon van een Siem Lexmond, schoenmaker en Rie Hoonhout, huisvrouw. Verhuisde op vijfjarige leeftijd met het gezin naar Geldrop. Doorliep daar de basisschool en de eerste twee jaren van de MULO. Werd na tweemaal te zijn blijven zitten van school gestuurd en kon aan het werk voor dertig gulden in de week. Volgde 's avonds een cursus praktijkdiploma boekhouden.

Lezen was al heel vroeg zijn grote passie, dat was vele malen leuker dan studeren en dus kwam er van dat laatste maar weinig terecht. Na o.a. de Vijf, de Kameleon, Pim Pandoer, Arendsoog en Oudhollandse zeevaartboeken werd al gauw Rik Robbers ontdekt en daarna was hij verkocht. Sciencefiction, dat was het. Op twaalfjarige leeftijd was de plaatselijke jeugdbibliotheek uitgelezen en kreeg hij dispensatie voor de volwassenen afdeling. Daar ging een wereld voor hem open. Asimov, Anderson, Clarke, Russell, van Vogt en vooral Jack Vance en noem maar op werden ontdekt en verslonden. Binnen drie jaar was ook die bron uitgeput en begon hij zijn eigen verzameling op te bouwen.

Op zeventienjarige leeftijd werkte hij inmiddels bij een Philipsbedrijf in een waardeloze baan op een waardeloze afdeling met een waardeloze autoritaire baas en mocht al na elf maanden bij een reorganisatie vertrekken. Zij blij, hij blij. Bij het afscheid zat een gratis tweedaagse beroepskeuze test waaruit bleek, tot zijn eigen grote verbazing, dat hij meer dan geschikt zou zijn voor een baan in de journalistiek. Daar dacht hij even over na, pakte zijn koffertypemachine en begon te schrijven. Tientallen verhalen, een boek (opgestuurd zelfs naar Ridderhof, die het ongeopend) retourneerde en een vijftal Perry Rhodan-achtige deeltjes. Dat was dan dat. Diensttijd volgde en stappen en meisjes en brommers en vakantie. Alleen nog tijd om te lezen. Werkte inmiddels bij het bedrijf waar hij (op een kleine IT afdeling) tot aan zijn pensioen werkte. Trouwde in 1981 met Hetty en kreeg twee dochters, Wendy en Susan.

Begon in 1984 met de ‘Spaciale Aanbieding’ rond te sturen, een lijst tweedehands SF, Fantasy en Horror die hij zelf kocht op markten en beurzen en doorverkocht om wat geld bij te verdienen en daarmee zijn hobby te kunnen onderhouden. In 1985 begon hij voorzichtig en primitief met SFLEXICON een vervolg op Fantasfeer (Uitgegeven door Meulenhoff in 1979 met een paar aanvullingen in de jaren daarna verzorgd door het NCSF), waarbij het in 1986 een stuk serieuzer werd toen zijn vriend Jan Meeuwesen zich ermee begon te bemoeien en wat in 2000 zijn hoogtepunt bereikte met de uitgave van FANDATA (in eigen beheer) waarin alle fantastische lectuur (tot dan toe bekend (wel 25.000 titels) in het Nederlands verschenen was, opgenomen was en 832 pagina’s telde.

Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was de schrijverij herontdekt en begonnen zijn verhalen te verschijnen in Holland SF, de SF-Gids van Eddy Bertin, SF Terra, Fantastische Vertellingen en Rakis. Ook gaf hij samen met Jan een boekje Eersteling in eigen beheer en eigen productie uit, waarin de eerste verhalen van abonnees van de Spaciale Aanbieding waren opgenomen. Het schrijven stopte weer toen zijn werk steeds meer van zijn creativiteit begon te vergen.

In 2004 echter, ter gelegenheid van het twintig jarige bestaan van de ‘Spaciale’, besloot hij een aantal van die oude verhalen te herschrijven en in de Spaciale Aanbieding te publiceren. Dat sloeg zo aan dat nieuwe verhalen spontaan weer omhoog begonnen te borrelen. Een en ander resulteerde in het winnen van de derde prijs in de verhalen wedstrijd van het Eindhovens Dagblad in 2005 en acceptatie van andere verhalen in voorlopig Holland SF en Pure Fantasy. Op het hoogtepunt probeerde hij een twaalftal verhalen tegelijk te schrijven en werkt ook aan SF novelle (wat nooit een boek werd) en zag het winnende verhaal van de krant als start van een verhalenserie.

Na lang zoeken is het gelukt om de FANDATA op het net te krijgen. Sinds 2022 is de grootste bibliografie van het fantastische te raadplegen door iedereen op www.fandata.nl.
Een recensie van Charlatans door Jos Lexmond
Het is altijd weer een vreugde om de winnaar te vernemen van de jaarlijkse Godijn SF & Fantasy Verhalenwedstrijd van Godijn Publishing. Nog vreugdevoller is het als de bijbehorende anthologie verschijnt. Altijd weer een bron met verhalen waar urenlang uit geput kan worden. Een ding wat ik wel vreemd en verwarrend vind is dat Erwin Colson Thimister de eerste plaats heeft veroverd en op de tweede plaats in het boek komt. Dominique Heuff behaalde de derde plaats (van haar eigen facebook pagina gehaald), maar opende de anthologie. Ik ben dus erg verward in deze. Charlatans bevat de vijfentwintig beste verhalen van de Godijn Schrijfwedstrijd, maar de echte uitslag en volgorde van de verhalen is nergens te vinden. Ik dacht, tot nu toe, dat de volgorde ook meteen de rangvolgorde was. Maar... niet dus!!! Ik heb me suf gezocht op het internet, maar er is, over welke schrijfwedstrijd dan ook van Godijn (zelfs niet op de site van Mike Jansen (meznir.info)) HELEMAAL niets te vinden. Vreemd hoor!!! Daar moeten jullie wel iets aan doen de volgende keer, Godijn! De uitslagen van je schrijfwedstrijden moet je zeker toegankelijk houden op je website. Dat vind ik tenminste. Wat ik ook nog even vind, is dat de naam van de auteur, net als de titel, boven het verhaal moet staan. Als lezer moet je steeds heen en weer kijken in de inhoudsopgave wie het verhaal geschreven heeft.

Charlatans is alweer de zesde versie van deze wedstrijd, welke zeker weer voor verrassende ontdekkingen, zoals elke keer, zorgde. Ook, zoals immer, zijn er weer een behoorlijk aantal nieuwelingen te verwelkomen, die out of the blue (of in goed Nederlands, als een donderslag bij heldere hemel) er ineens zijn met verrassende verhalen, waarvan je denkt... waarom nu pas? Dat geeft hoop voor de toekomst in ons prachtige, maar kleine taalgebied. Maar goed, hoe het ook zij... ik ben heel erg benieuwd naar de verhalen!!!

1. Dominique, Heuff -Apathie (SF)
Zoals Dominique Heuff... dat is er zo eentje die nooit eerder iets gepubliceerd heeft (althans... geen vermelding daarvan in Fandata.nl) en dan boem! Nummer drie (?) met een prachtig en origineel verhaal over verlies en acceptatie, de keuze tussen dood en opnieuw leven. Ik wil wel meer van haar lezen!!!

2. Erwin Colson Thimister – Alleen (SF)
Alweer een onbekende, met een prachtige naam, én dit keer zelfs de winnaar! Een wel zeer fascinerend verhaal, dat moet gezegd. Maar... het moet ook gezegd dat het slechts aan een heel dun draadje hangt. De alien had het gewoonweg zelf moeten doen. Waarom afhankelijk zijn van een primaat? Zoals gezegd, een prima verhaal, maar op kosmische schaal heeft het nauwelijks bestaansrecht. Een eerste plaats lijkt me daarom misschien iets te hoog ingeschat!

3. Daniel Warmoeskerken - Moedervlek (FA)
Prima verhaal wat heel erg lang een ‘gewoon’ verhaal lijkt te zijn, maar...

Er zit trouwens wel een schrijfvoutje in. Je leest op pagina 37 ‘samengeperste’ ogen. Nu kan ik je voorspellen dat als je baby je met samengeperste ogen aankijkt (als ie dat nog kan), dat je daar helemaal niet vrolijk van wordt. Van samengeknepen ogen wel! Muggenziften? Ach...

4. Karen van Soomeren – Gedachtegoed (SF)
Verhaal over een voor mij onwenselijke toekomst. Wel een goed bedachte wereld en mooi klein geschreven. Een serieuze waarschuwing van Karen, over wie, tot nu toe, niets verder bekend is.

5. Ootjers, Miriam – De wolf en Roodkapje (FA)
Een wel heel erg vrije interpretatie van het welbekende sprookje en een meer dan bekend spreekwoord (althans bij mij dan). Maar... wel heel erg leuk gedaan. En nu... De geit en de zeven wolfjes?

6. Erik van der Velden – De like-schouwer (SF)
Een grimmige dystopische blik in de toekomst. De 1984 van 2022 zogezegd. I don’t like it very much. Gelukkig is het maar fictie!!!

7. Jurrian Kuit – Bloedbroeders (HO)
Jurrian Kuit... een voor mij onbekende naam én verder niets van te vinden, maar nu al een groot schrijver. Gemeenschappelijk trauma, maar wie lijdt er nu het meest? Gevoelig verhaal dat binnenkomt.

8. Niels van Eekelen – Alleen de levenden liegen (FA)
Bijzonder leuk verhaal over een necro-heks contra een charlatan necro-heks. Zelfs de doden... Nog een nieuwe naam aan het Fantastieke schrijversfirmament.

9. Charles van Wettum – De markt van honderden werelden (SF)
Prachtig en humorvol verhaal over een intergalactische markt in Bergen op Zoom. Er is zelfs een kraam van Tschai bemand met Chasch, die hun net niet dodelijke nachtmerries aanbieden. Zeer vermakelijk, origineel én met een onverwachte afloop. Een vette grijns kon ik niet onderdrukken. Alweer een bewijs van het kunnen van Charles!!!

10. Ronald van Assen – Vlucht AKI689 (SF)
Een onderzoeksjournalist op zoek naar bewijzen voor het crashen van een aantal ruimteschepen, waarvoor niemand het verband zag. Een gut feeling drijft de journalist, ondanks dat zijn baas het hem verboden heeft. De afloop komt plots en onverwacht.

11. Reinder Veelinx – De haperende zonnewijzer (FA)
Een opvoering van een doelbewust en intelligent opgezet toneelstuk in 1880. Dit met doel de aanwezigen een rad voor de ogen te draaien. Op de een of andere manier... leuk en subtiel!

12. Anika Riemens – De oversteek (FA)
Tussenleven. Een leven tussen leven en hiernamaals. Als je er bent... vertrouw niemand die Fenrir (Noorse god) heet. Mooi verhaal door Anika Riemens, waarvan tot nu toe slechts één verhaal in Fandata.nl.

13. Christian Deterink – De glorieuze terugkeer (SF)
Bijbelteksten, straattaal slang dat absoluut misplaatst staat in de toekomst. Plus nog wat van die kreten. Ik vrees dat dit verhaal me totaal niet aanspreekt. Indien dan uw rechteroog u ergert, trekt het uit, en werpt het van u!

14. Michiel Richards – Het huilverbod (SF)
Tsja... wat zal ik hier eens over zeggen. Ook hier vrees ik dat met ‘Het huilverbod’ ook niet zo veel mee heb en eerlijk gezegd ook niet wat ik er mee aan moet. Het regime... omverwerpen, zou ik zeggen én normaal gaan doen! Ik begrijp de diepere achtergrond evenwel wel.

15. Gitta Van Reeth – Heer van de berg (FA)
De basis van dit verhaal komt natuurlijk menigvuldig voor in vooral sprookjes. ‘Heer van de berg’ is mooi en een stuk origineler geschreven.

16. Elise Schuijtvlot – Kattenkwaad (FA)
Alweer een nieuwe naam voor deze bibliograaf! En... met een speels verhaal, waarvan je verwacht dat het nog verder gaat. Een boek zou misschien een goede optie zijn!

17. Heidi Tijms – De koffie-faal (SF)
Leuk verhaal, van alweer een debutant (!), dat op de een of andere manier veel leuker zou kunnen. Vraag me niet hoe, maar het resultaat vertaalt zich dan waarschijnlijk in de positie in deze anthologie. Overigens... zonde van de koffie!!!

18. Tom Kruijsen – De tijd nemen (SF)
Geen onaardig verhaal met een sterke aanwijzingen, die in de richting van Steampunk wijzen. Het ligt allemaal wel behoorlijk voor de hand en is knap voorspelbaar, maar toch... leuk geschreven. Met wat meer diepgang en ietsie pietsie meer verrassing had het veel beter kunnen scoren (ook al weet ik niet wat het gescoord heeft).

19. Daniel Warmoeskerken – Wit als sneeuw (FA)
Een aardig tweede verhaal van Daniel Warmoeskerken, dat zelfs tegen het einde spannend wordt. De ontmoeting met de dwerg in de herberg (rijmt wel) is wel heel erg gemakkelijk en de gelijkenis met het sprookje Sneeuwwitje ook. Dat kan origineler!!!

20. Nic Magis – Hoe de kaarten vallen (Geen)
Geen Fantastiek! Niets fantastisch in te herkennen. Vreemd hoe dit door de jury heeft weten te komen.

21. Wytske Brouwer – Godspreker (FA)
Fascinerend verhaal van alweer een debutant over een man die de magie beheerst om demonen te verslaan. Maar het gebruik van de magie verteert hemzelf. Had van mij absoluut hoger mogen eindigen.

22. Leo Eijkhout – Sympathie voor de duivel (FA)
Intrigerend verhaal over het ter verantwoording roepen van de opperbevelhebbers van de Engelse, Franse en Duitse legers in de eerste wereldoorlog. Verbazingwekkend dat het zeker geen tien plaatsen hoger eindigde (als ik wist op welke plaats het stond, maar toch!).

23. Heleen van den Hooven – De glasblazer (FA)
Het verhaal heeft mijns inziens een wat moeizame start qua duidelijkheid, maar wint allengs aan betekenis. In mooi taalgebruik gecomponeerd en het heeft een mooi einde. Met een iets sterkere start was een hogere plaatsing zeker gelukt!

24. Sybren Hilgen – De landloper van Ikari (FA)
Een niet onaardige Fantasy uiting, met een evenzo niet onaardige afsluiting. Echter... om een revolte binnen anderhalve pagina te laten slagen, dat krijgen niet veel schrijvers gedaan. Die hebben er meestal een stevig boek, of soms wel een stevige trilogie voor nodig. Ook de magie is discutabel. Krijg je, binnen een tel, een spreuk gepreveld als iemand je met een zwaard te lijf gaat? Hmmm...

25. Mariëlle Douma – De mangodief (FA)
Aandoenlijk verhaal van wat mijns inziens niet echt in deze Charlatans wedstrijd thuishoort. Maar goed... de aandoenlijkheid doet het hem. Leuk verteld!

Bonus verhaal 1. Laurens Wittevronghel – De dromenvanger (SF)
Het bonusverhaal van de winnaar van vorig jaar in de Afvalligen schrijfwedstrijd. Het is het bewijs dat hij echt kan schrijven. Zo’n eerste plaats kan soms een toevalstreffer zijn. Een gruwelijk griezelverhaal in een horrorversie van een toekomstige aarde. Toch vreemd dat als je zo’n wedstrijd op je naam zet, het daaropvolgend jaar geen enkel verhaal van je verschijnt. Het bewijs dat je kunt schrijven is nu geleverd! Dus... Laurens, verhalen opsturen. Mogelijkheden te over! Waarom geen poging om de Walkure te gaan winnen!!!

Bonusverhaal 2. Johan Klein Haneveld – Allemaal trucage (SF)
Johan Klein Haneveld heeft als schrijvend jurylid ook altijd het genoegen (althans, dat denk ik) een bonusverhaal toe te voegen aan deze anthologie. Dit keer een mooi verhaal over aliens, die prachtige muziek maken, tot... Johan kan nu zelf ook mee gaan doen om de Walkure zelf te gaan winnen!!! Hij schrijft schitterende verhalen, dus waarom niet?

Alweer een geslaagde anthologie als resultaat van de jaarlijkse schrijfwedstrijd van Godijn Publishing. De vijfentwintig beste verhalen van de wedstrijd zijn hierin opgenomen en er zitten ook alweer onverwacht prachtige verhalen tussen, alhoewel de algemene kwaliteit van het gebodene toch wel ietsje minder lijkt dan in voorgaande jaren. Het kan natuurlijk zijn dat we te veel verwend zijn geraakt in de afgelopen zes jaren. Ondanks het gevoel van iets mindere kwaliteit, is het toch weer fijne verhalenbundel geworden, met alweer een groot aantal onbekenden. Laten we eens zien wie er allemaal van doorgroeien naar fantastieke grootheden van de toekomst. Volgend jaar weer een nieuwe wedstrijd. WALKURE. Prijs voor het korte verhaal in het fantastische genre. Zo gaat het worden, maar heel erg veel gaat er volgens mij niet aan veranderen. Waarom ook? Wat goed is... goed laten blijven. En een eigen naam aan dat goede geven... alleen maar goed!!! We gaan het weer zien!!!