Bij het grasduinen op internet kwam ik toevallig op bol.com dit boek tegen en besloot het me uit nieuwsgierigheid aan te schaffen, hoofdzakelijk door de coverafbeelding en de titel. Het boek is uitgegeven door Brave New Books, een self-publishingplatform waar ik nog niet van gehoord had.

Het is het vijfde boek van Arie Van Doorn en speelt zich net als de vier voorgaande af in hetzelfde universum. ‘Federatie’ is het eerste boek dat ik lees van deze schrijver dus het is moeilijk om het te plaatsen binnen zijn oeuvre. Eén ding is zeker : het is rasechte science fiction !

De achterflap vermeldt ook dat het boek dient als ‘opvulling’ tussen het vierde boek van de auteur en zijn oorspronkelijke trilogie over wat hij de Homo Transversalis noemt.

Het boek is opgedeeld in een heleboel kleine hoofdstukken wat het makkelijk maakt om het tussendoor te lezen, ook korte vrije momenten geven niet het gevoel dat je het lezen gedwongen moet onderbreken als je tijd op is. Al bij al heel aangenaam lezen.

Ik had vooral het gevoel meegezogen te worden in een soort geschiedschrijving van de toekomst – het boek overbrugt talloze millenia – waarin de hoofdstukken de functie vervullen van de weekblaadjes in de Perry Rhodan-reeks. De verhalen hebben hier en daar een verband maar dienen toch om een groter geheel uit te werken. De tijdlijn in de bijlage achterin het boek – die ook tijdstippen/gebeurtenissen uit de andere boeken bevat – is handig.

Vlot geschreven met genoeg oog voor details. De meest verrassende wending in het boek was voor mij alleszins hoofdstuk 13 waar de mensheid voor het eerst contact legt met buitenaardse wezens. De manier waarop Van Doorn dit beschrijft was voor mij een echt ‘schokmoment’ in de beleving van het boek. Ik laat het dan ook graag als verrassing voor wie het boek nog moet lezen.

Alleszins een aangename kennismaking met deze auteur en ik heb dus de rest van deze boeken op mijn aankooplijstje gezet …