Op Facebook was de aankondiging van de nieuwe SF Terra als volgt: “Er is weer een nieuwe SF Terra uit, vast niet zonder fouten maar wel met liefde gemaakt!”
Dat het met liefde gemaakt is, daar twijfel ik geen moment aan! Zelf, als recensent (ook een vrijwilliger zijnde) maak ik mijn recensies ook met liefde én plezier. Het doet me dan ook verdriet fouten en foutjes te moeten duiden en een tik uit moet delen in de hoop dat dit een duwtje in de goede richting is. Maar telkenmale moet ik constateren dat een duwtje bij SF Terra niet voldoende is. Moet het dan toch een lel worden? Let wel… ik heb niets tegen SF Terra!!! Ik ben er, nota bene, al dertig (+?) jaar lid van. Als ik ergens iets tegen heb, dan ben ik daar zeker geen lid van, weest daar gerust op!
Welaan… Ik schreef op mijn kladblaadje waar ik aantekeningen op noteer: “Niets te mopperen, dit keer. Ik ben blij!” Dat was na een vluchtig bladeren door het nieuwste nummer. Ik was echt blij. Na mijn recensies van SF Terra 282 en 283, was ik toch wel geschrokken van de emotionele reactie van de redactie van SF Terra en ook van de reactie van het N.C.S.F., die de recensie van 283 van de site verwijderde. Nu ben ik een onafhankelijke recensent, die zich niets daarvan aan behoeft te trekken, maar ik doe het dan toch.
Bij nader inzien heb ik toch twee fouten (of misschien wel drie) geconstateerd. Het eerste is een fout in de titel van het verhaal van Johan Klein Haneveld. Er staat ‘Oorlog in minatuur’ wat natuurlijk ‘Oorlog in miniatuur’ moet zijn. Tikfoutje. Daar heb ik nog niet zo heel erg veel moeite mee. Het staat bovendien wel goed vermeld in de inhoudsopgave. Met de tweede fout, daar heb ik meer moeite mee. Het verhaal ‘Uw kroon, majesteit’ is toegewezen aan Charles van Wentum. Deze persoon bestaat niet! Het moet Charles van Wettum zijn. Het is nu al de tweede keer dat het fout gaat met deze man in SF Terra. Een andere keer was een verhaal van hem toegeschreven aan Mike Jansen. Dat soort dingen zijn onvergefelijk! Namen van schrijvers moet goed vermeld worden. En als er nu in een volgend nummer een rectificatie zou verschijnen, dan zou het nog tot daar aan toe zijn… maar ook dat niet. Ik zie dit soort dingen trouwens in geen enkel ander Fanzine of tijdschrift en ook dezen worden met liefde door vrijwilligers gemaakt!!!
Laten we overgaan op de recensie van dit nummer!
SF Terra opent met een prachtig én lang artikel van Ton van Rooij . “Robotfinale op offscreen”, waarin alle bekende en onbekende robots in de filmindustrie de revue passeren. Sommigen ervan heb ik nog nooit gezien. Wat mij betreft een aanrader!
Gevolgd door: Het boekennieuws, waarin een aantal bekende en onbekende titels voorbij komen. Zowel aanraders als waarschuwingen komen voorbij. Doe er je voordeel mee!!!
- Johan Klein Haneveld – Oorlog in miniatuur (SF)
Johan Klein Haneveld vertelt een verhaal dat bekend aanvoelt. Even later spreekt hij zelf over ‘Reisdoel: menselijk brein’ van Isaac Asimov. Dat was het! Maar dan… dan volgt er een twist waardoor het plotsklaps weer origineel wordt. Knap gedaan!!!
- Jaap Boekestein – Drie intense weken met Silicia Onsteormne (SF)
Prachtig één pagina verhaal met de schelm Sergio Wilhelm Wang-von Luhfthoven, waarin hij via een list regelt om van een planeet af te komen. De suggestieve titel spreekt voor zich. Ben helemaal gek van dit soort verhalen!!! Jammer dat het maar zo kort is.
Game-nieuws
Als ik iets niet heb, dan is het een relatie met games. Het zegt me niets en het doet me niets. Voor de liefhebber dan maar…
Persbericht
Het persbericht handelt over het aanstaande (al voorbij als ik dit schrijf) Kaboom Animation Festival. Ook voor de liefhebber…
- Charles van Wettum – Uw kroon, majesteit (SF)
Prachtverhaal van Charles van Wettum. Enigszins over de top, maar leuk en met mooie vondsten. Dolle pret!!!
- Johan Klein Haneveld – Het eind van de wereld (SF)
Het verhaal van een eindeloze zoektocht. Begonnen door de een, voortgezet door de ander. Ook hier op aarde zijn dat soort zoektochten geweest. Shangrila en Atlantis… nooit gevonden! Uiteindelijk blijken dat soort plaatsen onvindbaar te zijn. Ze moeten gevonden worden in zichzelf! Mooie vertelling op een woeste en onherbergzame wereld! Het verscheen echter al eerder in SF Terra 276 in 2022. Foutje… nieuwe versie, of... was dit de bedoeling?
Na een oproep voor vrijwilligers voor SF Terra, nog een tweetal pagina’s met Perry Rhodan nieuws, wat me steeds weer verbaasd. Het gaat maar door! Wat een karwei en wat een doorzettingsvermogen!
Dit was weer een mooi gevulde SF Terra, dat moet gezegd. Een paar losse steekjes, waarvan we hopen dat het de volgende keer echt tot het verleden behoord!!!