Bij een keer is er misschien sprake van een incident; een tweede keer is het misschien nog toeval, maar een derde keer is er zeker al sprake van een patroon. Bij de vierde kunnen we er met een gerust hart van uit gaan dat de ‘In de polder’ reeks een blijver is en dat we daar dan tot in eeuwigen dage jaarlijks van mogen blijven genieten. Want genieten... dat heb ik zeker en vast weer gedaan. Echte én vooral lekkere horror wordt in Nederland danig gemist en ik weet zeker dat ik niet alleen voor mezelf spreek. Dus... wat mij betreft meer horror, uit het oorspronkelijke Nederlandse taalgebied, maar zeker ook vertaalde horror. Dat laatste moeten we, op een enkeling na, zowat helemaal ontberen. Waar zijn de dagen van Clive Barker, Jon Ajvide Lindqvist en vele anderen? Voorgoed in het verleden. Maar goed... wij hebben ‘in de polder’ en laten we daar toch vooral dankbaar en blij mee zijn. De rijke inhoud van deze anthologie is hieronder zinnig, dan wel onzinnig behandeld.
-Tais Teng – Een grafkrans van paarse knoflookbloemen (SF)
Prachtige titel. Tais komt met een nieuw Hans d’Ancy verhaal. Het was alweer een tijdje geleden dat die zijn opwachting maakte. Té lang geleden. Hans heeft een dochter gekregen, wat een heel erg leuke toevoeging is in het verhaal. Het is een mooi uitgewerkte vertelling over een moord.
-Rob Geukens – Take it easy (HO)
Een voorbeeld van een bloedzuiger verhaal kan ik het verhaal van Rob Geukens niet echt noemen, maar dat je je leven kwijt bent... dat moge duidelijk zijn. Als ik de keuze had... dan koos ik toch maar voor een bloedzuiger!
-Maarten Luikhoven – Dagboek van een Donselaar (SF)
Een welhaast gezellig verhaal over doem en dystopie. Overleven hoeft geen drama te zijn, overleven kan ook heel erg leuk zijn. Niks mis met overleven!!!
-Anaïd Haen – Bloedarremoede (HO)
Dolle Pret!!! Anaïd Haen heeft van ‘Bloedarremoede’ iets moois gemaakt. Bij zombienette kwam ik al helemaal niet meer bij van het lachen. Meer van dit graag én rap!!!
-Joost Uitdehaag – De hippiekolonie (HO)
Een onschuldige ontmoeting in een bus, maar wel een betoverende. Een onschuldige uitnodiging voor een feestje waar je naïef naartoe gaat. So far, so good. Maar dan...
-Johan Klein Haneveld – Parasiet (SF)
Fascinerend verhaal over een luis in de pels. Overleven is het credo en dat is wat het is. Prachtige variatie op het vampierthema.
-Laura Scheepers & Mike Jansen – Nimmer oud (HO)
Laura Scheepers en Mike Jansen. Zonder twijfel kan ik hen een gouden duo noemen. Al eerder bleek hun samenwerking een geweldig resultaat op te leveren en zo ook nu weer.
-Frank Roger – De tanden in het vlees (HO)
Frank werd van de week 666, een ideale leeftijd dus om een stukje waanzinnige en slash horror te schrijven én daar is hij wonderwel is geslaagd. Moge hij lang 666 blijven!!!
-Wendy Torenvliet – Bloedrooster (HO)
Magnifiek apocalyptisch verhaal, met toch nog wel een sprankje hoop voor de toekomst. Wat corona wel niet vermag, of vermocht natuurlijk.
-Django Mathijssen – Het blijft toch je dochter (SF/HO)
Normaal gesproken doen vaders alles wat in hun macht ligt om hun kinderen, dochters dan wel zonen, te redden van de meest vreselijke situaties, maar...
-Jaap Boekestein – Water en Bloed (HO)
Alweer een prachtverhaal van Jaap. Het monsteren van een dagelijkse knecht, gaat niet over een nacht ijs. Het is een gedegen klus, maar... het loopt als een trein.
-Kelly van der Laan – Overdrachtsvlekken (HO)
Te gek verhaal met een onvermoede vorm van vampirisme. Nooit gedacht dat er zo’n manier zou kunnen bestaan. Zeer origineel te noemen. Wat mij betreft weer een EdgeZero kandidaat.
-Eowen Valk – Tussen nachtsiroop en wijwaterpatronen (HO)
Een schoolvoorbeeld van een mooie titel. Zo eentje waar Tais Teng en Jaap Boekestein patent op hebben. Ik ben er in ieder geval dol op. Of deze de lading dekt... ontdek het al lezend!
-Dick van der Bij – De Amalgaam Wende (HO)
Verwonderd maar verheugd verbaas ik me over de zowat oneindige vampiermogelijkheden. De manier waarop Dick van der Bij er Till Lindemann van Rammstein (mijn top Favo Duitse band), erbij betrekt, doen me steunen van extase!!!
-Rebecca Palmas – Nachtwaker (HO)
Rebecca Palmas... een nieuwe ster aan het vaderlandse schrijversfirmament (of een onbekend pseudoniem natuurlijk) ... én leuk! Daar wil ik voorlopig wel meer van lezen!!!
-Jan J.B. Kuipers – Het klooster in de duinen (HO)
Jan J.B. hangt Zeeuwse mythen en sagen aan een gruwelijke Noord Atlantische legende en dit al vindt plaats op het strand van Wulpenzand. Waarheid of fictie... de waarheid ligt als immer in het midden.
-Jorrit de Klerk – Iets lekkers (HO)
Jorrit de Klerk spreekt een waar woord. In een verzorgingshuis heb je alles (nou ja... bijna dan) achter je liggen. Daarbuiten liggen er voornamelijk dingen voor je, maar... of dat voor Boenie’s ook zo is?
-Esther Wagenaar – De sollicitatie (HO)
Esther Wagenaar zet de lezer op het verkeerde been en weet dat tot het einde toe moeiteloos vol te houden. Alle lof dus! Zelf zag ik het ook niet aankomen. Dubbele lof dus!!!
-Wouter van Gorp – Bloedarmoede (HO)
Zorgvuldig gecomponeerd verhaal zoals we van Wouter van Gorp gewend zijn. Een familievloek, een heftige familievloek, een oud KNIL-drama in een nieuw jasje?
-Edward van Egmond – Graaf Graf (HO)
Dit is een soort van Horror slapstick, een hoop uitgemolken horrorelementen op een hoop, maar wel leuk. Maar of ik er nog meer van aan zou kunnen...
-Mike Jansen – De dromenbewaarders van Xiz (SF)
Mike Jansen schreef dit prima en originele sluitstuk van deze schitterende vierde editie. Wie is bereid?
Al met al alweer een magnifiek deel uit de ‘in de polder’ reeks. Zo te zien hebben we hier het summum van de Nederlandstalige horrorauteurs verzameld, iets waar ik meer dan blij van werd. Als ik de verhalen zou moeten beoordelen tussen de een en de tien, dan zou er geen onder de zeven scoren. Er staan er ook nog wel een aantal in, die in de volgende uitgave van EdgeZero niet zouden misstaan. Insturen dus, auteurs!!! Ik wil ze zeker en vast nog wel een keer lezen!
Wat ‘in de polder’ betreft... ik voorzie, zolang de initiatiefnemer en zin in heeft en blijft houden, een voortdurend uitbreidende reeks. De mogelijkheden zijn nog legio. Om er maar eens een paar te noemen: Spoken in de polder, Aliens in de polder, William Hope Hodgson in de polder, August Derleth in de polder, Zombies in de polder, of zelfs misschien wel: Eddy C. Bertin in de polder. Als ik er nog even verder over na zou denken, dan zijn er vast nog wel zoveel bij te bedenken, dat we zeker tot het begin van de 22ste eeuw vooruit kunnen. De mogelijkheden zijn legio, maar de keuze van de titel voor de volgende ligt toch bij Mike. Een nieuwe ‘in de polder’ is in ieder geval meer dan welkom. We verblijven maar in gespannen afwachting, meer kan een smachtende liefhebber niet doen.