Bij een derde boek met ‘in de polder’ in de titel, mag je aannemen dat je met een reeks te doen hebt en dan wel een waarvan je graag zou hebben dat die voortgezet wordt met allerlei andere schrijvers als onderwerp. Zomaar wat nadenkend over wat ik zelf graag zou zien, kwam ik vrijwel meteen uit op Eric Frank Russell. Een briljante schrijver van korte, verrassende en originele humorvolle SF. Lijkt me schitterend om eens te zien wat onze Nederlandstalige vrienden daar allemaal van zouden kunnen maken. Of Harry Harrison? ‘Doodstrijd in Emmeloord’, zou een prima titel van een verhaal zijn.

Maar goed. Weg met die wishful thinking dagdromen. We zijn nu bezig over ‘Poe in de polder’, zoals eerder gememoreerd, de derde alweer. Na ‘Nachtmerrie in de Polder’ en Lovecraft in de polder’, weer een in de horrorsfeer. Het is alweer heel er lang geleden dat ik verhalen van Edgar Allan Poe gelezen heb. Ik denk dat ik er de laatste dertig jaar geen meer onder ogen heb gehad en dus is mijn kennis van de verhalen van Poe momenteel welhaast onbestaand, vrees ik te moeten zeggen. Dus... was het een hele tour om de verhalen in deze anthologie, in zijn verhalenuniversum te kunnen plaatsen. Uiteraard waren er ook een boel bij die zich helemaal niet in een Poe universum afspeelden, maar in de geest van de meester geschreven waren. Laten we ze maar eens overlopen en daarbij zal ik telkens een ter zake doende opmerking of iets dergelijks proberen te plaatsen.

Roderick Leeuwenhart – De verdwenen tijd (FA)

Hoe verglijdt de tijd voor jou of voor mij? Wat is de winst?

Johan Klein Haneveld – Alleen met elkaar

Persoonlijk vind ik dit een van Johan’s minder sterke verhalen, maar het is in de geest van Poe én naar mijn bescheiden mening is het ook geen fantastiek. Waarschijnlijk gebaseerd op ‘Het masker en de rode dood’ (of toch niet?)

Kelly van der Laan – Geen weerstand (SP)

Fascinerend spookverhaal over een spook dat steeds sterker gaat spoken. Uiteindelijk...

Dick van der Bij – Achter in de tuin 15.07 (SF)

Wormen en wormgaten? Losjes gebaseerd op het gedicht ‘The Conqueror Worm’? Van angst en verdriet naar is een kleine stap hier.

Tais Teng – De zwarte spiegel van Claude Lorrain (FA)

Juichend groen... hoe mooi kan schrijven zijn! Hoe mooi kan alles zijn zonder de zuigende spiegel. Met een flintertje William Hope Hodgson.

Laura Scheepers – De verdwenen vrouw (SP)

Detective uit de negentiende eeuw. Oplettendheid kiest de dader, slachtoffers helpen een beetje mee. Dokter Watson like.

Maarten Luikhoven – Zoals het een dame betaamt

Verhaal over een wat kneuterige bankoverval met een noodlottige afloop. Geen fantastiek

Django Mathijsen – Je moet er iets voor over hebben

Prachtig verhaal over hitsige jongelui. Een broodje avonturiersham is het en seks... dat ook. Helaas geen fantastiek!

James Ward Kirk – Beroofd

Fascinerend verhaal. Maar geen idee wat het met Poe te maken heeft. Behalve de boekcollectie dan. Geen fantastiek!

Jan J.B. Kuipers – De vis (HO)

Gotische horror uit de polder. Prachtig klein gehouden verhaal. Mooi verteld. Wat voor verhaal van Poe hieraan ten grondslag ligt... geen idee, maar ook niet belangrijk. Het is prachtig in zijn eenvoud en horror.

Frank Roger – Rinus en de spinnen (FA)

Voort wat, hoort wat. Hiermee zou je dit verhaal kunnen beschrijven, ofwel... spiderman tot the rescue!!!

Bart de Wolf  & Marc Huyge – De vogelschrik van Stroot

Gedicht waar ik (zoals altijd en nog steeds) geen verstand van heb. Laat het dus aan anderen over om hierover een mening te hebben

Haen, Anaïd – Poes haat (HO)

Weinig gotisch te noemen, maar horror... des te meer

Rich Orth – Geest in deze machine/Stad aan zee/Sardonisch/Droom weg!/Geest van Poe!

Gedichten waar ik (zoals altijd en nog steeds) geen verstand van heb. Laat het dus aan anderen over om hierover een mening te hebben, plus een interview met de Poe kenner

Wouter van Gorp – Zeven kleuren zonder

Een moordenaar, een politieman en een chaos. Wouter vergast ons op een verhaal vol symbolieke Poe. Wie gaat er dood en wie niet. Geen fantastiek

Michael Blommaert – De vervanger (HO)

Wat spookachtig lijkt verwordt tot pure en koude angstwekkende horror. Mooi!!! Moraal... neem nooit iemand mee. Nooit!!!

Jaap Boekestein – Tantalos’ vloek van vlees en bloed (HO)

Een bloedschuld is een bloedschuld en blijft om ingelost te worden. Maar hoe doe je dat? Fascinerend en droevig verhaal van schuld en boete.

Joost Uitdehaag – Dor hout

Prachtig mooi verhaal over een verloren vriendschap. Hij zette een stap te ver. Geen fantastiek!

Abram Hertroys – Wisselkind

An sich geen fantastiek, maar pure horror is het wel. Wisselkind in een geheel nieuwe betekenis. Origineel... dat ook!!!

Debby Willems – Glazen tellen (HO)

Eén erfenis van niks, maar... niet niks. Je weet meteen wat je voorland is. Glaasje dan maar doen?

Edward van Egmond – Het onhoudbaar verlangen (HO)

Kris krast. Indonesische horror. De klusjesman wordt duur betaald! De stille kracht.

Eowen Valk – Slechte handen (HO)

Wat er gebeurt als je je handen niet meer in de hand hebt. Wat het ook is... handig is het niet.

Jean-Paul Coffin – Penseelstreken für Elise (HO)

Normaal gesproken zou je zeggen: Gevangen op het doek, nu lijkt gevangen door het doek een betere omschrijving, of toch niet. Prima gotisch verhaal gevolgd door een interview met de auteur.

Rickard Berghorn – Een goed leven

Zeer vermakelijk verhaal over kleineren, egoïsme en vertrouwen. Helaas geen fantastiek!

Mike Jansen – De Erfgenaam (HO)

Op sommige erfenissen zit je niet te wachten. Daar word je alleen maar slechter van. Prachtige gotische horror!!!

Al met al weer een prachtige afwisselende anthologie, welke eigenlijk geen dieptepunten kent. De kwaliteit was weer hoog. Jammer dat het percentage verhalen dat geen fantastiek was, vrij hoog is, maar het reflecteert Edgar Allan Poe zelf wel. Het zal het percentage niet fantastieke verhalen dat hij zelf schreef wel benaderen denk ik. Hoe dan ook... zelfs met de niet fantastieke verhalen heb ik me zeer wel vermaakt. Welaan... en dan is het maar weer afwachten of er nog een ‘In de polder’ deel in de reeks gaat verschijnen én natuurlijk wie de leidende schrijver zal zijn. Ik heb er in ieder geval nog niets over horen fluisteren. Ik ben meer dan benieuwd!!!

Jos Lexmond