De verhaleneditie van HSF is bij altijd meer dan welkom en dat komt natuurlijk omdat ik gek op verhalen ben! Je kunt me er ‘s nachts bij wijze van spreken voor wakker maken, maar meestal is het zo dat ik ‘s nachts ergens, om weet ik veel hoe laat, wakker wordt op de bank met het te lezen onderwerp op de schoot, op de bank of op de grond. Dan ben ik weer eens ongemerkt bewusteloos geraakt tijdens het lezen. Dan moet je maar eerder naar bed gaan, hoor ik jullie zeggen! Maar hoeveel eerder dan. Ik weet het moment meestal niet dat ik bewusteloos raak. Maar goed… dit is mijn probleem, of nou ja… probleem… ik heb er niet zo’n moeilijkheden mee. Ik word wakker, ga naar bed en slaap lustig verder. Wie maakt me wat. Mijn vrouw heeft het ook al opgegeven zich er druk over te maken. Dus… wat wil je nog meer. Wel… tijdschriften, boeken, anthologieën, bundels en dergelijke, met veel verhalen er in. Dit keer dus HSF 282. Wat stond erin en wat vond ik ervan!
-Jasper Polane – Nessa (SF)
Jasper zou, wat mij betreft, acuut mogen stoppen met al zijn activiteiten (uitgeven uitgezonderd) en zich fulltime bezig mogen gaan houden met schrijven met misschien ‘Witruimte’ als favoriete onderwerp. Hier, in deze uitgave van HSF, in ‘Nessa’ verhaalt hij over Clinton, die naar 2800 voor Christus gelokt, van zijn bio computabele mogelijkheden ontdaan wordt en opsluiting in de diepste kerker in de Soemerische stad Uruk, zijn deel zal zijn. Hij weet echter te ontsnappen en vindt een veilige haven bij Nessa. Ontdaan van al zijn toegangen tot de functionaliteit van de Witruimte, leert hij het leven in Uruk te omarmen. Prachtig verteld. Verhalen die zich in de Witruimte afspelen verworden langzaam maar zeker tot een Saga én een illustratie van eigen hand. Jasper heeft onvermoede talenten!
-Johan Klein Haneveld – De gouden vrouw (SF)
Als er ergens geen verhaal van Johan Klein Haneveld in staat, dan voelt dat meteen als een gemis, zoals je hebt als er een kies getrokken is, waarvan de verdoving nog niet is uitgewerkt. Je wilt de hele tijd checken of ie er echt niet (meer) is. Met verhalen van Johan is het net zo. Je wilt constant checken of hij echt niet aanwezig is. Gelukkig hoeft dat hier in HSF 282 niet! ‘De gouden vrouw’ is een meer dan vermakelijk verhaal, dat zo geloofwaardig geschreven is, dat je het haast voor waar aan zou nemen. Leuk!!!
-Sophia Drenth – Sahers dans (FA)
Het is alweer een tijdje her, dat we nog eens een prachtverhaal van Sophia lazen. Als je haar, net als ik, een beetje volgt op Facebook, kon je zien en beleven, dat ze het een tijdje niet gemakkelijk had. Aan de hele moeilijke tijd lijkt min of meer een einde gekomen te zijn. Een nieuw huis in Gouda, een nieuw begin. Hopelijk ook een nieuw begin voor haar karakteristieke verhalen. We, ik in ieder geval wel, hebben haar gemist in het verhalencircuit. ‘Sahers dans’! Prachtig verhaal! Meer dan de moeite van het lezen waard!!!
-Frank Roger – Het meisje in koffiebar Fata Morgana (SF)
Frank Roger introduceert voor ons koffie schenkende godinnen, die eveneens lief kunnen zijn. Zo lief, dat het diepgeworteld in je raakt en je als junk achterlaat. Liefde overheerst! Wie is ze? Pracht verhaal, zoals alleen Frank ze kan schrijven!
-Johanna Lime – Moordenaar (SF)
Ik had nog nooit iets van Johanne Lime gelezen, of misschien toch wel? Ik weet het niet, maar het maakt ook niet uit. ‘Moordenaar’ heeft in ieder geval weinig diepgang en staat bol van de stereotypen. Het had zich net zo goed op een piratenschip van rond 1700 af kunnen spelen, ware het niet dat we hier met een vismens, zwaanmensen en groene bolle mannetjes te maken hebben. Het heeft wel iets van de Amerikaanse pulp uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.
-Xander Koolen – De geboorte van de uitverkorene (FA)
Xander Koolen is in het dagelijkse leven werktuigkundig ingenieur en houdt zich, qua schrijven, normaal gesproken bezig met het publiceren van boeken en e-boeken via zijn eigen uitgeverij Ontsnappingssnelheid. Dus uitgaven in de marge, mag je wel zeggen. Hij was nog niet eens in Fandata opgenomen. Bij mijn weten is dit ook de eerste keer dat hij in een tijdschrift naar buiten treed. Dat… mag hij meer doen. Prettig lezende Fantasy, maar… en toen? Het lijkt meer een aanzet, of een proloog, voor een boek, dan een losstaand verhaal. Daardoor blijf je dus zitten met… wat dan? Wat gebeurd er daarna? Niet heel erg prettig!
Alles bij elkaar opgeteld, mag je concluderen dat HSF 282 voor een deel weer een prettig stukje leeswerk was. De eerste vier verhalen in ieder geval. Ik kijk dan ook alweer uit naar de volgende verhalenversie, maar daar moeten we nog even op wachten. Alhoewel… ik ben aan de late kant met deze recensie, dus de helft van de tijd is inmiddels al weer om. Dat scheelt alvast weer.