De briljante Engelse schrijver Aldous Huxley is een begrip geworden in de literatuur en het geestelijke leven van deze eeuw. Zijn scherpe en tegelijk gevoelige geest, zijn intelligentie en grote eruditie spreken o.a. uit zijn roman Heerlijke nieuwe wereld en zijn verhalen en werken op literair of filosofisch gebied. Hij is over de gehele wereld vooral bekend geworden door zijn visionaire toekomstroman Heerlijke nieuwe wereld (Brave new world). Deze werd bij verschijning in 1932, algemeen veroordeeld om zijn te gedurfde fantasie en erotische vrijmoedigheid. Nu wordt hij unaniem bewonderd om zijn stoutmoedige visie, waarheidsgehalte en literaire meesterschap.

In deze boeiende roman schets Huxley een technische en psychologisch volmaakt georganiseerde toekomstwereld, met een voor niets meer terugdeinzende medische wetenschap, die er zelf in geslaagd is menselijke broedsels te kweken - van begaafde alfa's tot domme ypsilons - al naar behoefde van de staat. En in deze geraffineerd functionerende welvaartswereld leven de menselijke wezens, waarvan zelfs de meest intieme onderlinge verhoudingen worden gecontroleerd, en die toch een tevreden massa blijven.

Temidden van deze gemechaniseerde wereld plaats Huxley de door een 'produktiefout' ontstane eenzame figuur van de mens gebleven mens., een eigen persoonlijkheid, met een eigen gevoels- en denkwereld, en de uit een reservaat van 'natuurmensen' overgebrachte zgn. 'wilde', die aangegaapt wordt door de kuddemens en ten slotte, door zijn gevoelens van liefde en twijfel, te pletter loopt tegen de muur van zielloosheid en conformisme van 'de heerlijke nieuwe wereld'.

Een ongewoon schokkende roman, vol fundamentele menselijke problemen. Een meesterlijke projectie van een beangstigend toekomstbeeld in de wereld waarin zij leven.