Geboren te Amsterdam, Noord-Holland. Gerard Clemens Maria Wiegel was een Nederlandse cartoonist, stripauteur en illustrator. Hij was 55 jaar lang cartoonist bij de krant Cobouw. Wiegel groeide op in Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had hij zijn eerste baan bij een verzekeringsbank, waar hij de post rondbracht. Op een dag kon hij niet op zijn werk verschijnen, omdat zijn schoenen versleten waren. Met zijn talent voor tekenen slaagde hij erin broodbonnen te vervalsen, wat zijn gezin door de Hongerwinter van 1944-1945 hielp, een periode van zware hongersnood in de door de nazi's bezette westelijke provincies van Nederland. Op 7 mei 1945 was Wiegel aanwezig op de Dam, waar de Amsterdammers de bevrijding van de stad van de nazi-bezetting vierden. In een van de nabijgelegen gebouwen waren nog enkele Duitse soldaten aanwezig die met een machinegeweer het vuur op de menigte openden. 32 mensen werden gedood en meer dan 200 gewond. Wiegel was ongedeerd, maar werd wel ontslagen bij de bank omdat hij afwezig was op het werk. Daarnaast bracht Wiegel een jaar in het ziekenhuis door vanwege tuberculose in zijn been. Na zijn herstel vestigde hij zich uiteindelijk in Den Haag, waar hij tot 1951 als overheidsfunctionaris werkte.

In de jaren 50 begon hij als cartoonist. Zijn werk verscheen in Duitse tijdschriften zoals Neue Illustrierte en Frankfurter Illustrierte. Eind jaren 50 tekende hij enkele strips, waaronder Conny en Flossie, voor enkele Nederlandse tijdschriften. Begin de jaren 60 tekende hij voor het tijdschrift Kris Kras. Hier was hij naast striptekenaar ook illustrator en cartoonist. Voor Kris Kras tekende hij de strips Tiep en Professor Vliegop. In 1961 begon Wiegel als vaste cartoonist bij de Nederlandse krant Cobouw. Aanvankelijk verschenen zijn cartoons op de voorpagina, maar die verhuisden later naar de opiniepagina.

Vanaf 1965 tekende Wiegel de strip Kimo voor het tijdschrift Okki. Daar werd later een tweede hoofdpersonage aan toegevoegd, waarna de strip als Kimo en Kaja verscheen tot 1975. Van 1967 tot 1970 verscheen Wiegels bekendste strip Professor Cumulus in de krant de Volkskrant. Eind jaren 60 illustreerde hij enkele boekjes voor de supermarktketen Coop: hij tekende de strip Conny (1958-1965). Ook voor Co-op maakte Wiegel cartoons en illustraties voor informatieboekjes over koken (Even Iets Lekkers Maken, 1966) en huishoudelijke klusjes (Eigenhandigheidjes, 1968), beide geschreven door Hans van Holten. Wiegel maakte ook twee gagstrips over katten, namelijk Hoezepoes (1958-1960) in Disco Discussies, en Flossie (1958-1962) voor de tv-gids van de VARA. Van 1970 tot 1971 tekende Wiegel naast zijn dagelijkse cartoons de wekelijke strip Ouwe jongens voor Cobouw. Ook in de jaren zestig maakte Wiegel de reclamestrip Diederik Draad (1965) voor Tomado, een fabriek van huishoudelijke artikelen van staaldraad. Voor afvalverwerkingsbedrijf VAM maakte hij de strip De Wegpiraten (1974), met in de hoofdrol Ron Spetter. In het oktobernummer van 1981 van Vers van 't Vat, het maandelijkse personeelsblad van de Nederlandse brouwerij Heineken, werd met trots een nieuwe strip van Gerard Wiegel aangekondigd die in het volgende nummer zou verschijnen. De striptekenaar zou vragen van medewerkers omzetten in een stripformaat voor de reguliere rubriek Vatvaria. Ondanks deze aankondiging op een hele pagina verscheen Wiegels strip echter nooit in het blad om redenen die onbekend blijven.

Wiegels eerdere creatie voor Kris Kras, Professor Vliegop, evolueerde naar zijn bekendste strip, Professor Cumulus, waarvan de avonturen verschenen tussen februari 1967 en juni 1970 in de Volkskrant. Cumulus is een gekke wetenschapper die geniet van allerlei ruimtereisavonturen naar verre planeten. In totaal werden 17 verhalen geserialiseerd, allemaal in de tekststripvorm, met tekstbijschriften onder de afbeeldingen. Het personage moet niet verward worden met Professor Kumulus, de verstrooide professor in de Belgische stripreeks Piet Pienter en Bert Bibber van Pom. In 2004 werd er een straat in de stripheldenbuurt in Almere naar de strip Professor Cumulus vernoemd.

Midden jaren zeventig opende Wiegels vrouw Elly Galerie Clemar in Den Haag. De missie was om exposities te organiseren van illustraties, cartoons en strips die waren gemaakt voor tijdschriften, boeken en kranten. Ze vond dat deze vormen van toegepaste kunst in die tijd over het hoofd werden gezien. Gerard Wiegel was een van de eerste kunstenaars wiens werk werd gepresenteerd.

In 1976 en 1977 maakte Wiegel de politieke strip In Betere Kringen voor het weekblad Accent. Ook maakte hij het verkiezingsposter van 1972 voor de liberale politieke partij VVD. Daarop stond partijleider Hans Wiegel, die volgens de kunstenaar een verre verwant moet zijn geweest.

In 2016, op 89-jarige leeftijd, kwam er een einde aan Wiegels jarenlange samenwerking met het tijdschrift Cobouw, toen het van een dagblad naar een weekblad veranderde. In een periode van 55 jaar had de kunstenaar duizenden cartoons voor Cobouw getekend en nooit een nummer gemist. Het jaar daarop, op 21 maart 2017, overleed hij. Cobouw drukte een "in memoriam" af, waarin hij Gerard Wiegels humor, positiviteit en werkethiek prees.

Hij tekende ook onder het pseudoniem Wiel. Overleden thuis in Den Haag, Zuid-Holland, in aanwezigheid van zijn familie