Geboren te Amsterdam, Noord-Holland. Hanna Marleen Bervoets is een Nederlands auteur van romans, columns, essays, recensies en toneelstukken. Volgde een bacheloropleiding Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie Televisie en Populaire Cultuur. In 2008 voltooide zij vervolgens een duale Master Journalistiek en Research, eveneens aan de Universiteit van Amsterdam. In New York studeerde zij een semester aan de Tisch School of the Arts. Tijdens haar studie schreef Hanna Bervoets filmrecensies en korte columns over het Amsterdamse uitgaansleven voor stadsmagazine NL20. Daarna publiceerde zij in verschillende media, waaronder Elsevier, NRC, de Volkskrant, De Correspondent en Das Magazin. De columns, die Bervoets tussen 2009 en 2015 voor het Volkskrant Magazine schreef, werden gebundeld in Leuk zeg doei (2010), Opstaan, aankleden, niet doodgaan (2013) en En alweer bleven we ongedeerd (2015). Hanna Bervoets schreef zeven romans. In 2009 debuteerde zij met Of Hoe Waarom, waarvoor ze in datzelfde jaar de ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar-prijs won. Twee jaar later ontving ze de Opzij Literatuurprijs 2011 voor haar tweede roman Lieve Céline, over een fanatieke Céline Dion-fan die haar idool achterna reist. Het boek werd verfilmd. In 2013 volgde de apocalyptische roman Alles wat er was, die werd genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. In 2020 verscheen de dertiende druk van het boek, dat vanwege de coronacrisis hernieuwde aandacht kreeg.
In 2014 verscheen de roman Efter, over een nabije toekomst waar men verliefdheid als psychische aandoening beschouwt. Het boek behaalde de longlists van de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en belandde op de shortlist van de BNG Bank Literatuurprijs. De filmrechten werden verkocht aan NL Film. Voor opvolger Ivanov liet Bervoets zich inspireren door het leven van de Russische bioloog Ilja Ivanov, die begin twintigste eeuw mensen met apen probeerde te kruisen. Bervoets verbond deze geschiedenis met de aids-crisis en situeerde haar roman in het New York van de jaren negentig. Ivanov werd lovend ontvangen en behaalde de longlists van de Libris Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Ook werd het boek genomineerd voor de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Dioraphte Literatour Prijs. In 2017 won Ivanov de BNG Bank Literatuurprijs, een dag eerder werd Bervoets' gehele oeuvre bekroond met de Frans Kellendonk-prijs. Daarmee won Bervoets twee literaire prijzen in vierentwintig uur. In datzelfde jaar verscheen de roman Fuzzie, die de longlist behaalde van de ECI Literatuurprijs.
Welkom in het Rijk der zieken is Bervoets' zevende roman. Net als Fuzzie belandde het boek in De Bestseller 60. Voor Welkom in het Rijk der zieken liet Bervoets zich inspireren door de Q-koorts-uitbraak in Nederland. Het boek behaalde de longlists van de BookSpot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. Bervoets maakt zelf de schetsen voor de omslagen van haar boeken. Als gast van Janine Abbring in Zomergasten (2019) vertelde Bervoets openhartig over de aandoening waar zij aan lijdt, het Syndroom van Ehlers-Danlos. Haar filmkeuze voor die avond was The Hours, een film van Stephen Daldry uit 2002. In 2020 werd Bervoets benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. In 2021 schreef Bervoets het Boekenweekgeschenk, Wat wij zagen. Haar oudoom was Anton van Duinkerken (pseudoniem van Wilhelmus Johannes Maria Antonius (Willem) Asselbergs), een Nederlandse dichter en essayist, hoogleraar, redenaar en literatuurhistoricus.