Geboren te Delft, Zuid-Holland. Jeroen Windmeijer is van huis uit een Nederlandse cultureel antropoloog met een grote liefde voor Latijns-Amerika en auteur. Groeide op in Pijnacker, maar sinds zijn studententijd woont hij al in Leiden. Na zijn gymnasiumopleiding (Sint Stanislascollege, Delft) studeerde hij wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en na het behalen van zijn propedeuse studeerde hij Culturele Antropologie en Sociologie der Niet-Westerse Samenlevingen aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie was hij een periode enthousiast aanhanger van een charismatisch-christelijke kerk in Leiden, waarvan hij uiteindelijk afstand heeft genomen. Zijn belangstelling voor het (vroege) christendom bleef echter intact, wat deels zijn latere thematieken in zijn thrillers verklaart. Voor zijn afstudeeronderzoek woonde hij 6 maanden in een indiaans dorpje op de Boliviaanse hoogvlakte aan de oevers van het Titicacameer. Hij promoveerde in 2001 op een onderzoek naar de Otavalo-indianen. Dit proefschrift heeft hij bewerkt tot het boek Poncho’s, panfluiten en paardenstaarten. Hierna heeft hij voor Djoser gewerkt als reisleider in Venezuela, Mexico, Guatemala en Belize, maar ook in Egypte. Daarna heeft hij het studeren weer opgepakt en studeerde Wereldgodsdiensten aan de Universiteit Leiden. Na de lerarenopleiding heeft hij twaalf jaar gewerkt als leraar godsdienst op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden.

Windmeijer debuteerde als schrijver van thrillers in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Dit werd het eerste deel van een trilogie met als hoofdpersoon archeoloog Peter de Haan, verbonden aan de Universiteit Leiden. Sinds 1 januari 2019 is hij voltijd schrijver.

De thrillers van Windmeijer volgen een vergelijkbare formule, die bekend is van auteurs als Dan Brown: een hoofdpersoon raakt persoonlijk geraakt door een zware misdaad, die onderdeel blijkt te zijn van een veel grotere, complot-achtige kwestie, die vaak ver terug gaat in de geschiedenis, van religieuze aard is en waarover veel inhoudelijke informatie wordt gedeeld in het boek. De samenwerkingen met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg en striptekenaar Tjarko Evenboer dienen ook, blijkens de nawoorden van de auteurs, om deze expertise te versterken.

In korte tijd heeft Jeroen een stevig oeuvre opgebouwd dat een grote schare lezers kent, die almaar groeit. Zijn werk is inmiddels naar vijf talen vertaald en hij verkocht al meer dan 250.000 boeken. Co-auteur: Tjarko Evenboer.

Hij is getrouwd met Hamide Dogan,vertaler van Turkse literatuur. en samen hebben ze een dochter Dünya.