Guus Kuijer is een Nederlandse schrijver en auteur, geboren op 1 augustus 1942 in Amsterdam. Guus Kuijer, geboren als Guus Kuijer van Oostrum, geniet bekendheid vanwege zijn waardevolle bijdragen aan de Nederlandse literatuur, met name zijn kinderboeken en jeugdliteratuur die vaak gekenmerkt worden door diepgaande thema's en een humoristische benadering.

Afkomstig uit een arbeidersgezin, ontwikkelde Kuijer op jonge leeftijd een liefde voor lezen en verhalen. Zijn vroege interesse in literatuur en taal leidde hem naar de Universiteit van Amsterdam, waar hij Nederlands studeerde en zijn passie voor schrijven verder ontwikkelde. Na zijn studie werkte hij enige tijd als leraar en journalist, alvorens zich volledig toe te wijden aan zijn schrijverschap.

Zijn debuut vond plaats in 1971 met Rose, met de vrome wimpers. In 1975 brak Guus Kuijer door met Met de Poppen Gooien, het eerste deel van de geliefde serie over Madelief. De Madelief-serie werd in de vroege jaren negentig omgevormd tot een televisieserie en later ook tot een speelfilm genaamd Madelief, krassen in het tafelblad, geregisseerd door Ineke Houtman. De verhalen over Madelief waren niet alleen vermakelijk maar behandelden ook serieuze thema's zoals vriendschap, familie en de alledaagse problemen waarmee kinderen te maken krijgen.

Een ander opmerkelijk werk van Kuijer is Het Boek van Alle Dingen (2004), bekroond met de Gouden Griffel, de hoogste onderscheiding voor Nederlandstalige kinderliteratuur. Het boek vertelt het ontroerende verhaal van Thomas, een jongen die probeert te ontsnappen aan de beklemmende invloed van zijn streng gelovige vader.

In 2001 schreef Kuijer het kinderboekenweekgeschenk Ik ben Polleke hoor! en ontving daarvoor in 2003 de Woutertje Pieterse Prijs. De film Polleke verscheen in september 2003. Kuijer heeft twee Gouden en drie Zilveren Griffels ontvangen. In 1979 ontving hij de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur, en in 1982 werd hem de Duitse Jeugdboekenprijs toegekend. In 2012 ontving hij als eerste Nederlander de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). In hetzelfde jaar verscheen ook het eerste deel van De Bijbel voor ongelovigen" waarin Kuijer op zijn eigen wijze de verhalen uit de Bijbel vertelt. Hij hoopt hiermee zijn fascinatie voor deze oerverhalen van de mensheid over te brengen op lezers die de Bijbel als literatuur willen verkennen.

Het oeuvre van Guus Kuijer omvat tevens theaterstukken en essays. Zijn werk wordt geroemd om de diepgang en de menselijke thema's die hij behandelt, ongeacht het beoogde publiek. Zijn aanzienlijke bijdrage aan de Nederlandse literatuur heeft hem diverse onderscheidingen en prijzen opgeleverd, waardoor hij uitgegroeid is tot een gerespecteerde en geliefde schrijver.