Geboren te Groningen, Groningen. Miriam Ootjers is een Nederlandse freelance tekstschrijver, redacteur en auteur. Studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Tijdens het laatste jaar van haar studie is ze als aankomend tekstschrijver zonder blikken of blozen het redactiekantoor van het toenmalige Hazewinkel Pers binnengelopen. Met de vraag of ze een stageplaats voor een tekstschrijver hadden. Men keek eens om zich heen, er bleek wel een plaatsje vrij, maar een stageplaats? Dat hebben ze er toen samen van gemaakt. Ze is sindsdien als freelance tekstschrijver en opererend vanuit Assen altijd aan ze verbonden gebleven.

Daarnaast zijn er in de loop van de jaren verschillende opdrachtgevers bij gekomen. En een nieuwe functie. In juni 2023 verscheen haar eerste boek Groninger sagen en folklore, verteld en herverteld bij uitgeverij Palmslag in Groningen.

Ze woont momenteel in Nieuwediep in Drenthe in haar kleine oase van natuur, rust en ruimte, waar ze haar tijd verdeelt tussen werken en schrijven.