Geboren te Loosduinen, Den Haag. Studeerde af in Leiden als klinische en gezondheidspsycholoog en werkte onder meer als: gevangenispsycholoog, psychotherapeut, loodgieter en dakdekker. Volgens eigen zeggen is Marcel Orie afkomstig uit een oude familie van circus- en kermisklanten die in heel Europa en op beide Amerikaanse continenten hun geld verdienden. Hij bevolkt zijn verhalen met interessante personages die je in de in de Commedia Dell' Arte tegenkomt, en in de betere Italiaanse of Japanse films.

Debuteerde met het verhaal: Strooptocht in AtmoSFeer 3 in 1996. Maakte deel uit van de redactie van Holland SF, en is medeoprichter van het tijdschrift Wonderwaan.

De verhalen van Marcel Orie kom je even gemakkelijk tegen in genretijdschriften als Pure Fantasy als in gevestigde literaire tijdschriften als Ballustrada. Enkele van zijn verhalen werden genomineerd voor de Brandende Pen en de Millenium Prijs. In 2008 won hij de SLAU HC-trofee van de stad Utrecht. Auteur Bob van Laerhoven vat het als volgt samen voor de Bibliotheekdienst: ‘Orie schrijft beeldend, soepel en poëtisch.’ Co-auteur: Jeroen de Vos