Robert Silverberg, geboren op 15 januari 1935 in Brooklyn, New York, is een invloedrijke Amerikaanse schrijver van sciencefiction en fantasy. Op jonge leeftijd ontwikkelde hij een liefde voor lezen en begon hij al vroeg met het schrijven van zijn eigen verhalen. Zijn talent werd al snel opgemerkt en op 19-jarige leeftijd verkocht hij zijn eerste verhaal aan het tijdschrift Science Fiction Adventures.

In de daaropvolgende decennia bouwde Silverberg een indrukwekkende carrière op als auteur, met meer dan 80 romans en 200 korte verhalen op zijn naam. Zijn werk omvat een breed scala aan genres, waaronder sciencefiction, fantasy, historische fictie en non-fictie. Hij staat bekend om zijn rijke verbeeldingskracht, complexe personages en diepgaande verkenning van filosofische en sociale thema's.

Enkele van zijn meest bekende werken zijn onder andere de romans Dying Inside (1972), De burcht van heer Valentine (1979-1980), en de Majipoor serie. Silverberg heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder meerdere Hugo en Nebula Awards, twee van de meest prestigieuze prijzen in de sciencefictionwereld.

Naast zijn werk als schrijver heeft Silverberg ook bijgedragen aan de redactie van verschillende sciencefiction tijdschriften en heeft hij zich ingezet voor het bevorderen van het genre als geheel. Hij wordt vaak beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in de moderne sciencefictionliteratuur.

Hoewel hij met pensioen is gegaan als fulltime schrijver, blijft Silverberg actief als auteur en blijft hij nieuwe generaties lezers betoveren met zijn verhalen. Zijn werk wordt nog steeds gelezen en bewonderd door fans over de hele wereld, en zijn nalatenschap in de wereld van de sciencefiction is blijvend.