Geboren te Stokke, Sandefjord, Vestfold. Hans Gerhard Sörensen was een Noorse graficus, tekenaar, omslagontwerper en illustrator. Op vierjarige leeftijd werd Sørensen getroffen door poliomyelitis en bleef hij zijn hele leven ernstig lichamelijk gehandicapt, zonder dat dit zijn enorme creatieve kracht belemmerde. Hij werd opgeleid tot boekkunstenaar aan de Kunstnijverheidsschool (1945 – 1948) en aan de Noorse Academie voor Schone Kunsten (1948 – 1950).

Sørensen debuteerde op de Herfsttentoonstelling van 1948 en nam daar jaarlijks deel met tekeningen en houtsneden in zwart en wit en kleur. Hij nam deel aan bijna honderd individuele en collectieve tentoonstellingen in Noorwegen en daarbuiten.

Hij is vooral bekend om zijn fantasierijke en volkse houtsneden. Sørensens krachtige houtsnedestijl werd ontwikkeld onder invloed van oude Duitse houtsnedekunst en moderne Deense grafische boekkunstenaars zoals Povl Christensen, Palle Nielsen, Jane Muus, Sigurd Vasegaard en anderen. In 1971 ontving Sørensen de kunstenaarsprijs van de Provinciale Raad van Vestfold. Sørensen heeft onder meer Olav Duun's Menneske og maktene (1957), Jonas Lie's Troll (1958), Petter Dass' Nordland's trompet (1962), verschillende boeken van Hans Henrik Holm, Aasmund Brynildsen's Hudø (1974), Harald Sverdrup's Gokstadskipet (1982) en Bjørnstjerne Ord Bjørn zoon's (1982).

Hans Gerhard Sørensen was een van de meest productieve boekillustratoren in Noorwegen in de tweede helft van de 20e eeuw. Hij werkte vooral met houtsneden en xylografie, maar was ook een bekwaam tekenaar en voerde een aantal openbare decoraties uit in andere technieken en materialen. Hij ondernam studiereizen naar Italië, Frankrijk en Nederland in 1952 en 1969, naar Joegoslavië en Tsjechoslowakije en Spanje in 1978 en naar Londen in 1981.

Hij ontving een aantal onderscheidingen, waaronder Bokkunstprisen 1959, zilveren medaille op de internationale boekkunsttentoonstelling in Leipzig, evenals de culturele onderscheidingen van de gemeente Stokke en de provincie Vestfold, en vanaf 1977 kreeg hij het gegarandeerde inkomen van de staat.

Getrouwd op 3.5.1952 in Vinje met graficus en beeldhouwer Brit Anne Mathilde Bakken, dochter van elektricien Arne Bergene en Margrethe Johnsen (zij trouwde als tweede met landarbeider Gustav Bakken). Overleden te Stokke, Sandefjord, Vestfold.