Geboren te Hoogkerk, Groningen. Braldt Bralds is een Nederlandse illustrator en kunstschilder. Bralds groeide op in Rotterdam en leerde als kind het beroep van illustrator kennen, en hij vond daar zijn roeping. Zijn vader bracht overschotjes papier mee naar huis uit een papierfabriek, en Braldt tekende voortdurend. Op zijn twaalfde ging hij naar de Grafische School in Rotterdam, waar hij les kreeg in grafische kunsten en het drukkersvak. Zijn formele opleiding legde de basis voor het maken van kunst, maar zijn unieke stijl is volledig autodidactisch. In feite bestond zijn enige kunstopleiding uit een mechanische tekenles en praktijkervaring als zetter in een drukkerij.

Na zijn formele opleiding vestigde Braldt zich als een succesvolle illustrator in Nederland. In 1978, op de eerste dag van zijn eerste bezoek aan New York, kreeg hij de opdracht een cover voor Time Magazine te maken. Die eerste opdracht vormde de basis voor zijn carrière als illustrator voor toonaangevende internationale publicaties.

Zijn werk is talloze malen verschenen op de covers van Time, Newsweek, Der Spiegel, Omni Magazine, The Washington Post en vele andere. Hij publiceert zijn werken in bekende tijdschriften als Rolling Stone , National Geographic , Time en het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel, waarvoor hij sinds 1996 verschillende covers schildert. Heeft ook boekomslagen geïllustreerd voor uitgevers over de hele wereld, waaronder M. Zimmer Bradley's Mists of Avalon. Ook reclamecampagnes ontbreken niet in zijn oeuvre : Levi-Straus, Grand Marnier, Alfa Romeo - om er maar een paar te noemen . Hij heeft 3 postzegeluitgiften ontworpen voor de United Nations Postal Service en de United States Postal Service.

In 1989 ontving Braldt de felbegeerde Clio Award voor beste illustratie van het jaar. Hij heeft talloze gouden en zilveren medailles verdiend van illustratie- en art director-clubs, samen met de Hamilton King Award van de Society of Illustrators in New York City. In 1997 ontving hij het Eervol Lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging van Illustrators en werd hij opgenomen in de Hall of Fame vanwege zijn levenslange verdiensten op het gebied van internationale illustratie. In 1993 richtte de International Advisory Board van de American Art Institutes International, waar hij jaarlijks lezingen gaf, een "Braldt Bralds Illustration Scholarship" op.

Terwijl hij in Manhattan woonde, gaf Braldt vier jaar lang les aan de School of Visual Arts in New York, inclusief hun Masters Degree-programma. Hij gaf lezingen en leidde workshops in de Verenigde Staten, Korea en Japan.

Eind jaren negentig stopte Braldt zijn illustratie carrière om zich te concentreren op zijn beeldende kunst, te beginnen met een oeuvre waarin zeer gedetailleerde stenen werden afgebeeld. Deze tentoonstelling debuteerde in een solotentoonstelling van 25 schilderijen, Stone Lifes, in de Gerald Peters Gallery in Santa Fe, New Mexico. Deze tentoonstelling werd zeer goed ontvangen en luidde zijn tweede succesvolle carrière als schilder in.

Bralds woont al vele jaren in Santa Fe (New Mexico) en heeft verschillende prijzen ontvangen voor zijn werk. Hij was de belangrijkste kunstenaar die betrokken was bij de tentoonstellingsreeks The Art of SPIEGEL, die tussen 2004 en 2008 meer dan 200 originele illustraties toonde in bekende musea in veel Europese steden en in New York. Het liefst werkt hij met olieverf op hout of canvas. In zijn kleurrijke, gedetailleerde schilderijen combineert Bralds realistische voorstellingen met een uitbundige fantasie. Katten zijn een van zijn favoriete onderwerpen. Hij is getrouwd.