Geboren te Utrecht, Utrecht. Tineke Meirink is een Nederlandse kunstenaar en illustrator. Studeerde aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch. Tekenen is iets wat ze al haar hele leven doet, maar toen ze 18 was, besloot ze dat ze er haar brood mee wilde verdienen. Illustraties maakt ze sinds de jaren 90 voor met name kinderboeken. Haar oeuvre is omvangrijk. Ze mag tekenen voor diverse kinderboekenuitgevers, het televisieprogramma Sesamstraat en diverse kindertijdschriften. Meer dan 130 boeken voorzag zij van illustraties. Ook schreef zij twee prentenboeken. De laatste, Zie jij wat ik zie?, verscheen in 2022 bij uitgeverij Ploegsma en bereikte de longlist van de Vlaamse literatuurprijs de Boon 2023.

Eigen initiatieven zoals Stop:watch (sinds 2012) waarbij niets is wat het lijkt en Trashures (sinds 2020) nemen een steeds grotere plek in in haar beroepspraktijk. De voorwerpen die zij vindt tijdens haar vele wandelingen en reizen: stenen, stukjes aardewerk, schelpen en takjes spelen steeds vaker een rol in haar illustraties, maar vormen ook de basis van Trashures: een combinatie van ‘trash’ en ‘treasures’.

Tineke ziet schoonheid in het alledaagse, het imperfecte en verval en ze toont dit door middel van haar werk. In haar Trashures combineert ze de gevonden vormen, zowel geabstraheerd als realistisch weergegeven, met grafische elementen. In haar composities zoekt ze naar contrast en balans. Contrast in materiaalgebruik, kleur en vorm. Balans door net zolang te zoeken en schuiven met de vormen tot de compositie klopt en er een bepaalde rust en vanzelfsprekendheid vanuit gaat. Oud papier, oud hout met gaten, spijkers, vlekken en oude verfresten. Tineke tekent en schildert op gevonden dragers met een zichtbaar verleden.

Af en toe geeft ze creatieve workshops op basisscholen. Ze woont momenteel in Garmerwolde, net buiten de stad Groningen, met haar man en dochters.