Rick de Haas is een Nederlandse illustrator en schrijver. Hij is bekend van de kinderboeken van Mees Kees, Flits, De Gorgels en Elmo. Eigenlijk heet hij Hindrik, naar zijn opa uit Groningen. Op Ricks middelbare school waren ze destijds bezig met een experiment, je kon examen doen in een creatief vak: textiele werkvormen. Dat creatieve bezig zijn en met je handen werken trok Rick wel. Maar van het onderdeel breien kwam niet veel terecht, dat is lastig als je linkshandig bent. Maar tekenen ging en gaat gelukkig prima! De Haas ging na de middelbare school naar de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. Hier studeerde hij op de afdeling illustratief en studeerde af in 1984.

De Haas tekent regelmatig bij verhalen van Martine Letterie, Mirjam Oldenhave en Jochem Myjer. Hij maakt de decors voor de voorstellingen van Mirjam Oldenhaves muziektheater voor kinderen. Ook schrijft en illustreert hij zijn eigen verhalen, onder meer over Elmo, een jongen die met zijn oma en een aantal dieren in een vuurtoren woont. Hij heeft al meer dan 150 boeken geïllustreerd. Zijn beroemdste creatie is Mees Kees, de stagiair in de populaire serie van Mirjam Oldenhave. Het tekenen van Mees Kees vindt hij vrij makkelijk, want die loopt en beweegt net zoals hij zelf meestal doet. Inspiratie haalt hij uit de oude Hollandse meesters die met hun schilderijen hele verhalen vertelden. In zijn tekeningen werkt Rick ook graag met kleine handgebaren en gezichtsuitdrukkingen die veel vertellen. Rick heeft ook De Gorgels van illustraties voorzien. Dit boek van Jochem Myjer ontving in 2016 de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Rick woont en werkt al vrijwel zijn hele leven in Tilburg. En af en toe zelfs nog zuidelijker, in zijn zomerhuis in Frankrijk.