Regel 1: Regel 1:
De Duivel, waar zit-ie toch? Volgens de Duitse architect Mies van der Rohe in het detail, dezelfde plek waar volgens Gustave Flaubert God zit. In de roman De Barbecue neemt hij de gestalte aan van Asmody Kraduf , een onaangenaam zakenmannetje die de hoofdpersoon, een Amerikaanse grondspeculant, een aanlokkelijk voorstel doet: hij biedt hem een mijn te koop aan.
+
Met ''De barbecue'' schreef Vincent van der Linden (1934-2012) een hedendaagse variant op het Faustthema, een roman vol dubbele bodems, met knipogen naar het horrorgenre en diepere inzichten in het grenzeloze menselijke vermogen tot bedrog en zelfbedrog. Het antwoord op de vraag waar de Duivel zit moet na lezing van deze roman misschien wel luiden: in het onderbewustzijn van ieder van ons, een mijn vol onontgonnen emoties die evenveel gevaren als beloftes inhouden.
 
 
 
 
Dagenlang dubt Oscar Fawcett of hij de deal moet sluiten of niet. Zijn verstand zegt hem dat de mijn geen lucratieve investering is, maar een bezoek eraan maakt oude, avontuurlijke gevoelens in hem wakker.  De beslissing valt tijdens een barbecue bij hem thuis, waar ook  Kraduf is uitgenodigd.  De barbecue ontaardt in een helse party met onverwachte en onaangename gevolgen voor alle gasten.
 

Versie van 6 mrt 2023 23:10

Met De barbecue schreef Vincent van der Linden (1934-2012) een hedendaagse variant op het Faustthema, een roman vol dubbele bodems, met knipogen naar het horrorgenre en diepere inzichten in het grenzeloze menselijke vermogen tot bedrog en zelfbedrog. Het antwoord op de vraag waar de Duivel zit moet na lezing van deze roman misschien wel luiden: in het onderbewustzijn van ieder van ons, een mijn vol onontgonnen emoties die evenveel gevaren als beloftes inhouden.