Geboren te Leiden, Zuid-Holland. Susan Smit is een Nederlandse schrijfster, columniste, vertaler en voormalig fotomodel. Groeide op in Noordwijk, haar vader baatte een strandpaviljoen uit. Haar voortgezet onderwijs volgde ze aan het College Leeuwenhorst te Noordwijkerhout (1987-1993). Ze werd als fotomodel ontdekt op het strand van Noordwijk. Ze werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland, maar haar werk als internationaal fotomodel vond Smit oppervlakkig en eenzaam. Daarnaast was ze zangeres van de groep JKP Project. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud en in 1994 ging ze culturele studies, Nederlandse taal- en letterkunde, studeren aan de Universiteit van Amsterdam (1994 propedeuse-1997). Hierbij liep zij in het eerste halfjaar van 1997 stage bij het links-radicale actieblad Ravage. Op haar 26e studeerde ze aan de Universiteit van Amsterdam af in culturele studies, met Nederlandse Taal- en Letterkunde als hoofdvak.

Na een artikel geschreven te hebben over moderne heksen, verdiepte ze zich in de geschiedenis van hekserij. Ze leerde over magie en het effect van kruiden en begon rituelen uit te oefenen. Ze liet zich uiteindelijk als heks inwijden. Hekserij is volgens Smit geen geheimzinnig geloof waarbij een heks toverdrankjes brouwt en op een bezemsteel vliegt, maar een spiritueel iets. Hekserij heeft volgens haar te maken met 'meditatie, reïncarnatie, natuurgeneeswijzen, intuïtieve ontwikkeling en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven'. Over de periode waarin ze zich in hekserij begon te verdiepen, schreef ze het boek Heks (2001). Het boek werd tot dusver twaalf keer herdrukt. In 2021 verscheen haar roman De heks van Limbricht, gebaseerd op het leven van Entgen Luyten. Luyten was een vrouw die in het einde van de zeventiende eeuw naar aanleiding van een paar ongelukkige voorvallen werd beschuldigd van, en door de inquisitie veroordeeld wegens hekserij.

In november 2003 bracht ze haar tweede boek uit, Wijze Vrouwen. Dit gaat over liefde, moed, feminisme en magie. Haar derde boek verscheen in 2004: De stad en de sterren. Het boek is bedoeld als zoektocht naar een balans tussen spirituele diepgang en 'het jachtige moderne leven'. Haar eerste roman verscheen in september 2005: Elena's vlucht. De historische roman gaat over de onmogelijke liefde tussen een Roma-meisje en een katholieke jongen. Het speelt zich af in Europa in de periode tussen de twee wereldoorlogen. In 2006 verscheen De Zweefmolen, waarin Smit therapieën ondergaat die ze met een knipoog beschrijft. Ze maakte, met Ronald Giphart, Kluun, Tommy Wieringa, Saskia Noort en Herman Koch, deel uit van het schrijversgezelschap NightWriters, met wie ze optrad in thuishonk het Comedy Theater in Amsterdam, op Curaçao en in theaters door het land. Ze nam in 2007 zitting in de jury van de Gouden Strop, de prijs voor de beste thriller. Ze stelde samen met Siska Mulder namens het schrijverscollectief Writers on Heels een verhalenbundel samen, De Verleiding. Haar boek Letterhonger (2008) is een verhalenbundel over haar privéleven en schrijverschap. In 2009 verscheen 100 spirituele plekken die je gezien moet hebben over haar reizen naar spirituele plekken. In 2010 verscheen haar tweede historische roman Vloed, gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg.Vloed kreeg lovende kritieken en betekende haar doorbraak naar het grote lezerspubliek. In de zomer van 2011 was er een toneelbewerking van te zien: ‘Vloed, in het spoor van Adriana’. Ze nam zitting in de jury voor de Libris Literatuurprijs 2010. In oktober van dat jaar verscheen Wijze mannen, het vervolg op Wijze vrouwen, waarvoor ze in dialoog ging met o.a. Deepak Chopra, Paulo Coelho en Eckhart Tolle. Tijdens haar eerste zwangerschap schreef ze een boek over haar ervaringen en inzichten: Zwanger met lichaam en ziel. Spiritualiteit rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd. In 2012 verscheen Zoals jij bemint, met korte verhalen over liefde en lust, Later dat jaar kwam de essaybundel Sterrenstof uit, die de Paravisie Award voor Beste Spirituele Boek 2012 won. In 2013 verscheen de roman Gisèle over de dichter A. Roland Holst, beeldend kunstenares Gisèle van Waterschoot-van der Gracht en actrice Mies Peters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In 2015 verscheen haar autobiografische boek En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica. In oktober 2016 verscheen haar historische roman De eerste vrouw over Lou Tellegen, Nederlands grootste Hollywoodster in de tijd van de stomme film, en zijn echtgenote, de Amerikaanse operaster Geraldine Farrar. In november 2016 verscheen Laat het los & andere tegelsprookjes, waarin ze speels en kritisch spirituele oneliners fileert. In april verscheen Hotel Hartzeer, dat Smit samen met Marion Pauw schreef, een gids over liefdesverdriet.

In het tijdschrift Happinez, JAN en op happinez.nl schrijft ze columns over haar werk en leven. Ze recenseert boeken in Happinez en haar online leesclub @susansleesclub op Instagram en zet zich in voor Leesbevordering. Ze is een veelgevraagd spreekster. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies. Van 2005 tot 2009 recenseerde ze elke woensdag boeken in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Ze speelde zichzelf in een aflevering van Gooische vrouwen en was te gast bij Rik Felderhof in Tanzania voor de serie Schrijvers op de veranda. Als voorzitter van de Stichting Nationaal Heksenmonument ijvert ze voor een nationaal monument voor eerherstel van de slachtoffers van de heksenvervolgingen. Ze sprak de vijftiendelige podcast ‘Heksen uit het hoge Noorden’ in, over heksenprocessen in Scandinavië. Momenteel schrijft ze aan haar nieuwe historische roman, die begin 2024 zal verschijnen.

Susan Smit is moeder van twee kinderen uit haar huwelijk met Peter Veldhoven (2009-2015) en woont momenteel in Amsterdam. In 2019 trouwde ze met journalist Onno Aerden.