Regel 1: Regel 1:
Geboren te Kampen. Gerhard Lambert "Gait" Berk was een Nederlandse schrijver en cineast. Gait Berk werd geboren als zoon van Jan Berk en Jeannete Waanders. Jan Berk was directeur van de pannenfabriek Berk Kampen. Hij studeerde in Amsterdam, biologie en psychologie, maar raakte verzeild in de filmwereld. Hij was assistent van Bert Haanstra bij het maken van de film ''MP''. Als regisseur maakt hij films als ''Dag'', ''Bloemkamp'' (over een bejaardentehuis in Bolsward), ''Morgen'', ''Een huis in Friesland'' en ''Het Puntermaken''. In zijn boek "Een Jeugd in de IJsseldelta" vertelt Gait over omzwervingen in het gebied rond Kampen met de punters van zijn vader en dan met name de ''Zwarte Beer''. Ook beschrijft hij de ontmoeting met zijn lerares Klassieke talen, de dichteres Ida Gerhardt, met wie hij de liefde voor de natuur deelde. Hij trouwde met Koot Peerenboom en vestigde zich in Nederhorst den Berg. ''Ons Bomenland'' werd een van zijn bekendste boeken. Dit onderwerp lag tamelijk voor de hand met zijn achternaam en dat van zijn vrouw vond hijzelf. Een ander boek van zijn hand was ''De Punter'' waarin hij zijn liefde voor dit type boot resulteert in een uitvoerige beschrijving van de typen, eigenschappen, gebruik en bouw van de punter. Gait Berk is medeoprichter van het blad ''Spiegel der Zeilvaart''. Hij vestigde zich later in zijn geboortestad Kampen. Over de stad verscheen aan het einde van zijn leven, toen hij al gekweld werd door de ziekte van Parkinson nog het boekje ''Dierbaar Kampen''. Overleden te Kampen. De ''Gait Berk punterrace'', die voor 2007 werd georganiseerd onder de naam IJsseldelta punterrace, is na het overlijden van Berk naar hem vernoemd.
+
Geboren te Kampen. Gerhard Lambert "Gait" Berk was een Nederlandse schrijver en cineast. Gait Berk werd geboren als de middelste zoon van Jan Berk en Jeannete Waanders. Jan Berk was directeur Koninklijke Emaillefabrieken, voorheen H. Berk en zoon, oftewel BK. Na het voltooien van de middelbare school vertrok hij naar Amsterdam, waar hij onder meer psychologie, geschiedenis en journalistiek studeerde, zonder een doctoraal te behalen, daarvoor was deze pur-sang romanticus waarschijnlijk te onrustig en te grillig. Hij was assistent van Bert Haanstra bij het maken van de film ''MP''. Als regisseur maakt hij films als ''Dag'', ''Bloemkamp'' (over een bejaardentehuis in Bolsward), ''Morgen'', ''Een huis in Friesland'' en ''Het Puntermaken''. Daarnaast was hij zijn leven lang een gedreven fotograaf. In de combinatie van eigen foto’s en gevatte teksten etaleerde Berk hier twee van zijn grootste talenten. In zijn boek "Een Jeugd in de IJsseldelta" vertelt Gait over omzwervingen in het gebied rond Kampen met de punters van zijn vader en dan met name de ''Zwarte Beer''. Ook beschrijft hij de ontmoeting met zijn lerares Klassieke talen, de dichteres Ida Gerhardt, met wie hij de liefde voor de natuur deelde. Hij trouwde met Anneke (Koot) Peerenboom, met wie hij twee dochters kreeg en vestigde zich in Nederhorst den Berg. ''Ons Bomenland'' werd een van zijn bekendste boeken. Dit onderwerp lag tamelijk voor de hand met zijn achternaam en dat van zijn vrouw vond hijzelf. Een ander boek van zijn hand was ''De Punter'' waarin hij zijn liefde voor dit type boot resulteert in een uitvoerige beschrijving van de typen, eigenschappen, gebruik en bouw van de punter. Gait Berk is medeoprichter van het blad ''Spiegel der Zeilvaart''. Hij vestigde zich later in zijn geboortestad Kampen, in een oud sigarenkistjesfabriekje dat was gebouwd op de fundamenten van een muurtoren. Over de stad verscheen aan het einde van zijn leven, toen hij al gekweld werd door de ziekte van Parkinson nog het boekje ''Dierbaar Kampen''. Overleden te Kampen. De ''Gait Berk punterrace'', die voor 2007 werd georganiseerd onder de naam IJsseldelta punterrace, is na het overlijden van Berk naar hem vernoemd.

Versie van 2 dec 2022 12:18

Geboren te Kampen. Gerhard Lambert "Gait" Berk was een Nederlandse schrijver en cineast. Gait Berk werd geboren als de middelste zoon van Jan Berk en Jeannete Waanders. Jan Berk was directeur Koninklijke Emaillefabrieken, voorheen H. Berk en zoon, oftewel BK. Na het voltooien van de middelbare school vertrok hij naar Amsterdam, waar hij onder meer psychologie, geschiedenis en journalistiek studeerde, zonder een doctoraal te behalen, daarvoor was deze pur-sang romanticus waarschijnlijk te onrustig en te grillig. Hij was assistent van Bert Haanstra bij het maken van de film MP. Als regisseur maakt hij films als Dag, Bloemkamp (over een bejaardentehuis in Bolsward), Morgen, Een huis in Friesland en Het Puntermaken. Daarnaast was hij zijn leven lang een gedreven fotograaf. In de combinatie van eigen foto’s en gevatte teksten etaleerde Berk hier twee van zijn grootste talenten. In zijn boek "Een Jeugd in de IJsseldelta" vertelt Gait over omzwervingen in het gebied rond Kampen met de punters van zijn vader en dan met name de Zwarte Beer. Ook beschrijft hij de ontmoeting met zijn lerares Klassieke talen, de dichteres Ida Gerhardt, met wie hij de liefde voor de natuur deelde. Hij trouwde met Anneke (Koot) Peerenboom, met wie hij twee dochters kreeg en vestigde zich in Nederhorst den Berg. Ons Bomenland werd een van zijn bekendste boeken. Dit onderwerp lag tamelijk voor de hand met zijn achternaam en dat van zijn vrouw vond hijzelf. Een ander boek van zijn hand was De Punter waarin hij zijn liefde voor dit type boot resulteert in een uitvoerige beschrijving van de typen, eigenschappen, gebruik en bouw van de punter. Gait Berk is medeoprichter van het blad Spiegel der Zeilvaart. Hij vestigde zich later in zijn geboortestad Kampen, in een oud sigarenkistjesfabriekje dat was gebouwd op de fundamenten van een muurtoren. Over de stad verscheen aan het einde van zijn leven, toen hij al gekweld werd door de ziekte van Parkinson nog het boekje Dierbaar Kampen. Overleden te Kampen. De Gait Berk punterrace, die voor 2007 werd georganiseerd onder de naam IJsseldelta punterrace, is na het overlijden van Berk naar hem vernoemd.