(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
Geboren te Amsterdam, Noord-Holland. Erik Kriek is een Nederlands striptekenaar en illustrator. Tussen 1986 en 1991 studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna ging hij aan de slag als freelance tekenaar. Tot zijn grafische invloeden behoren Amerikaanse tekenaars als Daniel Clowes, Will Eisner, Charles Burns, Jeff Smith en Chris Ware, maar ook de klassieke horrorstrips van EC Comics uit de jaren 1940. Hij werkt als illustrator onder andere voor ''De Nacht van de Wansmaak'', ''VPRO'', ''de Volkskrant'', ''Vrij Nederland'', ''Schokkend Nieuws'', ''Weltwoche'' en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van Meulenhoff. De meeste van zijn boeken worden in Nederland uitgegeven door uitgeverij Oog & Blik. In stripkringen raakte hij bekend met zijn tekstloze superheldenparodie ''Gutsman'' (1994). De strip verkreeg dankzij zijn absurde, zelfreflexieve en volwassen humor een cultstatus.
  
 +
Tekening door Erik Kriek van Annie de Reuver in het Rotterdam Jazz Artists Memorial. ''Het Onzienbare en andere verhalen'', zijn bundel uit 2012 van zes korte strips naar de verhalen van H.P. Lovecraft, is ook in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits uitgegeven.
 +
 +
Erik Kriek verstripte in 2016 vijf "murder ballads" (onder anderen van Nick Cave, Steve Earle en Gillian Welch) in ''In the pines, 5 murder ballads''. Kriek tekende deze strip in zwart-wit met telkens een steunkleur, met een sfeervolle setting en landschappen. Op de bijhorende cd vertolkte Erik Kriek de verstripte "murder ballads" begeleid door de Bluegrass Boogiemen. Kriek sprak de Nederlandse stem in van de computerspel serie, Guus in Cyberstad van Modern Media Ventures Inc.
 +
 +
Met destijds amper 300 strippagina's op zijn naam, was Erik Kriek op 27 september 2008 tijdens de Stripdagen in Houten, wellicht de winnaar van de Stripschapsprijs met het kleinste oeuvre. ''In the Pines'' won in 2016 de Rudolph Dirks prijs voor "Beste Horror". In 2012 won zijn boek ''Het Onzienbare'' de Spaanse Premio Haxtur voor "Beste Kortverhaal".
ws-page-props
Regel 6: Regel 6:
 
|Nat=Nederland
 
|Nat=Nederland
 
|DatumGeboren=18-11-1966
 
|DatumGeboren=18-11-1966
 +
|PlaatsGeboren=Amsterdam, Noord-Holland
 
|LandGeboren=Nederland
 
|LandGeboren=Nederland
 
|LandOverleden=
 
|LandOverleden=
 
}}
 
}}

Huidige versie van 15 okt 2023 om 21:17

Geboren te Amsterdam, Noord-Holland. Erik Kriek is een Nederlands striptekenaar en illustrator. Tussen 1986 en 1991 studeerde hij aan de Gerrit Rietveld Academie en daarna ging hij aan de slag als freelance tekenaar. Tot zijn grafische invloeden behoren Amerikaanse tekenaars als Daniel Clowes, Will Eisner, Charles Burns, Jeff Smith en Chris Ware, maar ook de klassieke horrorstrips van EC Comics uit de jaren 1940. Hij werkt als illustrator onder andere voor De Nacht van de Wansmaak, VPRO, de Volkskrant, Vrij Nederland, Schokkend Nieuws, Weltwoche en de kaften van de Nederlandse Tolkien-uitgaven van Meulenhoff. De meeste van zijn boeken worden in Nederland uitgegeven door uitgeverij Oog & Blik. In stripkringen raakte hij bekend met zijn tekstloze superheldenparodie Gutsman (1994). De strip verkreeg dankzij zijn absurde, zelfreflexieve en volwassen humor een cultstatus.

Tekening door Erik Kriek van Annie de Reuver in het Rotterdam Jazz Artists Memorial. Het Onzienbare en andere verhalen, zijn bundel uit 2012 van zes korte strips naar de verhalen van H.P. Lovecraft, is ook in het Spaans, Frans, Italiaans en Duits uitgegeven.

Erik Kriek verstripte in 2016 vijf "murder ballads" (onder anderen van Nick Cave, Steve Earle en Gillian Welch) in In the pines, 5 murder ballads. Kriek tekende deze strip in zwart-wit met telkens een steunkleur, met een sfeervolle setting en landschappen. Op de bijhorende cd vertolkte Erik Kriek de verstripte "murder ballads" begeleid door de Bluegrass Boogiemen. Kriek sprak de Nederlandse stem in van de computerspel serie, Guus in Cyberstad van Modern Media Ventures Inc.

Met destijds amper 300 strippagina's op zijn naam, was Erik Kriek op 27 september 2008 tijdens de Stripdagen in Houten, wellicht de winnaar van de Stripschapsprijs met het kleinste oeuvre. In the Pines won in 2016 de Rudolph Dirks prijs voor "Beste Horror". In 2012 won zijn boek Het Onzienbare de Spaanse Premio Haxtur voor "Beste Kortverhaal".