Joh(an) A. van Dijk is een Nederlandse grafisch ontwerper en illustrator. Er is niet veel bekend over zijn vroege jaren, maar zijn associatie met Ton de Zwaans Swan Features Syndicate lijkt ergens in de jaren 1950 te zijn begonnen. Via De Zwaan werden Van Dijks JB-geïllustreerde artikelen over onderwerpen als politieonderzoek en luchtvaart opnieuw gepubliceerd in kranten in het buitenland. De krant La Presse uit Quebec publiceerde een van Van Dijks series onder de titel La Science en Images (1959-1960), en deze serie werd ook gepubliceerd in het Vlaamse tijdschrift 't Kapoentje. Specifieke episodes over luchtvaart en ruimtevaart werden verzameld in het boek Hoe Werkt... Luchtvaart (Nijgh & Van Ditmar, 1963). De tekeningen werden vergezeld door teksten van modelvliegtuigbouwer J.J. van Tol. Sommige strips dragen de handtekening van Van Dijk, andere hebben "tech.-v. dijk" als credit. De illustrator van het boek wordt vermeld als "Joh. A. van Dijk".
Gedurende zijn lange carrière maakte hij educatieve krantenstrips over uiteenlopende onderwerpen, zoals wetenschap, technologie en natuur. Zijn strips, die oorspronkelijk in regionale kranten verschenen, werden ook geëxporteerd en over de hele wereld vertaald. Hij was de huiscartoonist voor de Nederlandse krant De Telegraaf, gespecialiseerd in wetenschappelijke onderwerpen zoals ruimtevaart.
In de jaren zestig creëerde Van Dijk samen met de geoloog en publicist A.A. Manten: Onze Rusteloze Aarde (november 1961 - juli 1964), Medemensen (mei 1963 - juni 1965) en Wonderen der Natuur. Deze gingen over onderwerpen als het planetenstelsel, het ontstaan van het leven op aarde, wilde dieren en waterkringlopen, en verschenen in regionale kranten als Nieuwsblad van het Noorden en Utrechts Nieuwsblad.
In de tweede helft van de jaren zestig begon Van Dijk zijn carrière bij dagblad De Telegraaf en bleef hun huistekenaar tot zijn pensionering eind jaren tachtig. Hij illustreerde vooral de grotere nieuwsberichten van de krant, waarbij hij een effectieve klassieke stijl hanteerde zonder artistieke pretenties. Hij specialiseerde zich in portretten met een vleugje karikatuur en was ook een kei in ingewikkelde verklarende illustraties, in vroege infographicstijl. Daaronder vielen zeer gedetailleerde tekeningen over ruimtereizen voor de artikelen van wetenschappelijk redacteur A. Huguenot van der Linden. Na de maanlanding op 20 juli 1969, toen NASA nog geen foto's aan de Nederlandse pers had geleverd voor publicatie, verscheen er in plaats daarvan een grote tekening van Van Dijk op de voorpagina van De Telegraaf.
Van Dijks artikelen mondden uit in de boeken Eerste Maan-Dag (1969) en Sprong Zonder Einde: Ruimtevaart Eergisteren en Overmorgen (1969), uitgegeven door het uitgeverijlabel van de krant, Teleboek. Johan van Dijk was een van de redacteuren van de stripbijlage Minitoe (1980-1981), die verscheen in de goedkopere regionale krant Courant Nieuws van de Dag van De Telegraaf en met herdrukken van buitenlandse strips. Hij illustreerde ook covers voor dit supplement.
In zijn latere jaren maakte Johan van Dijk ontwerpen en illustraties voor carnavalsfederaties, waaronder de Federation of European Carnival Cities (FECC). Hij ontwierp o.a. de medailles voor de reunies van 1983-1984-1985 en 1986. Ook enkele Amsterdamse carnavalsonderscheidingen.
Overleden in 2008. De crematie vond op 9 januari 2008 plaats in Purmerend.