Geboren te Maastricht, Limburg. Edmond Marie Constant Bernard Franquinet (roepnaam Eddy) was een Nederlandse auteur en vertaler. Zijn vader was in Maastricht een bekend industrieel. Veel van zijn voorvaderen zijn in de 17e eeuw burgemeester van Namen in België geweest. Daarnaast zat het schrijven ook bij deze voorouders al in het bloed: een natuurkundige in de vorige eeuw die veel publiceerde, en een grootvader die o.a. lid van de Maatschappij der Nederlandse Letteren, meester in de rechten en historicus was, en die bovendien vele bestuursfuncties had naast zijn consul schap van België en Spanje. Op 9-jarige leeftijd verhuisde hij met de familie naar Houthem bij Valkenburg. Vanaf zijn vroegste jeugd werd er thuis alleen maar Frans gesproken. In Houthem kreeg hij privé-onderwijs aan huis. Daarna doorliep hij in Maastricht het gymnasium, waarop hij naar Amsterdam vertrok voor een rechtenstudie. Doordat Franquinet van alles deed behalve studeren, moest hij na drie jaar geheel opnieuw beginnen, maar nu in Utrecht. Op 27-jarige leeftijd slaagde hij als meester in de rechten. Een jaar eerder, in 1922, was hij getrouwd; uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren. Na diverse functies binnen de rechterlijke macht in Maastricht, Gulpen en Utrecht werd Franquinet in 1939 benoemd tot rechter bij de rechtbank te Roermond, waarvan hij van 1947 tot aan zijn pensionering in 1966 vice-president was.
Eddy was een wat gedrongen figuur, van karakter zacht en vriendelijk, een echt gezelligheidsmens die veel hield van ‘bruiloften en partijen’, maar vreemd genoeg niets moest hebben van het jaarlijks terugkerende carnaval. Bij hem thuis werden regelmatig feesten en diners georganiseerd, waaraan vaak meer dan dertig personen deelnamen.
Van jongs af aan zat het schrijven Eddy in het bloed. Op de jonge leeftijd van 17 jaar had hij al een artikel geschreven met de titel , een verhaal over een luchtrace, waarvoor hij ƒ 2,50 betaald kreeg van de provinciale Brabantse Courant in Den Bosch. Zijn grootste hobby is altijd de luchtvaart geweest, en dat is in de loop der jaren alleen maar toegenomen. Naast de luchtvaart hadden nog vele andere onderwerpen zijn warme belangstelling: literatuur, kunst, levensbeschrijvingen over personen die voor de cultuur van Limburg belangrijk waren, oude boerderijen en gebouwen, natuur in het algemeen en ga zo maar door. Vanaf halverwege de jaren ’20 publiceerde hij bijna ieder jaar wel een boek over een van de genoemde onderwerpen, maar de lucht- en ruimtevaart bleven zijn eerste en grootste liefde.
Franquinet was o.a. medeoprichter van het comité ‘Vliegveld Zuid-Limburg’, het huidige ‘Airport Aken-Maastricht’. Vanaf 1932 verzorgde hij eenmaal per maand een rubriek voor de KRO radio, getiteld . Na de oorlog nam hij die draad weer op, met als titel op zondagmiddag. Hij hield dit vol tot september 1964. Het was de langste radiorubriek die er ooit op de radio is geweest: 27 jaar! Een ander radioprogramma dat vermeld moet worden is . Deze hoorspelserie werd tussen 1955 en 1958 uitgezonden door de KRO op zondagavond vanaf half tien. Het was een serie met onderwerpen als een vlucht naar de maan en daarna naar Mars van de schrijver Charles Chilton. Franquinet vertaalde het. Een en ander deed hij onder het pseudoniem P. R. O. Peller, dit op uitdrukkelijk verzoek van de minister van justitie, om enige afstand te bewaren tussen zijn werk als rechter in Roermond en zijn vele schrijverij.
In 1929 onderging Edmond Franquinet, samen met zijn vrouw, zijn luchtdoop: met een nieuw éénmotorige Fokker-vliegtuig van de KLM vloog hij van Brussel naar Parijs. In 1930 maakte hij zijn eerste vlucht met een door hem bestuurd sporttoestel. In hetzelfde jaar verscheen zijn eerste boek over de luchtvaart. In 1936 werd Edmond leraar aan het Nederlands Luchtvaart Instituut te Utrecht; in deze periode schreef hij in samenwerking met anderen de eerste Nederlandse Luchtvaart Encyclopedie.
Naast het schrijven van ruim 800 artikelen in ongeveer veertig verschillende tijdschriften over lucht- en ruimtevaart, de eigen taal en cultuur in Zuid-Limburg, etc. etc., behoorden ook het schilderen, tekenen en fotograferen tot zijn hobby’s, hetgeen mag blijken uit de zeer vele reizen die hij maakte met zijn vrouw in de jaren ’30, ’50 en ’60, waarover hij ware boekwerken samenstelde, geïllustreerd met eigengemaakte foto’s en tekeningen. Ook hield hij regelmatig lezingen over deze reizen, waarbij hij eerst lichtbeelden vertoonde, en later zijn eigengemaakte dia’s.
In totaal schreef Franquinet 21 boeken over de al eerder genoemde onderwerpen. Daarnaast heeft hij ook nog eens twaalf vertalingen op zijn naam staan uit het Duits, Frans en Engels, de meeste handelend over sciencefiction en ruimtevaart.