Geboren te Rotterdam, Delfshaven, Zuid-Holland. Hanna Kraan was een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Dochter van Hendrik H. Kraan (1909-1973), directeur kindertehuis en consulent voor de Kinderbescherming, en Francisca Johannes (1908-1994). Ze had twee broers, een oudere (Jaap) en een jongere (Henk). Haar fascinatie voor lezen en het verzinnen van verhalen had ze van geen vreemde, want haar vader schreef drie jongensboeken De smokkelexpres, De ijzeren wet en Het ivoren fregat. Hanna was zeventien toen ze in 1964 haar mms-diploma haalde aan de hbs voor meisjes in Rotterdam. Studeerde Italiaans aan de universiteit van Utrecht en kreeg een opleiding als tolk. Geeft Italiaanse les op het Rotterdamse Conservatorium aan toekomstige zangers en zangeressen.

Vanaf 1973 schrijft Hanna Kraan kinderverhalen. In 1975 werd haar eerste verhaal gepubliceerd in het blad Boerderij. Nadat ze gestopt was bij het tijdschrift, bewerkte ze haar verhalen voor een voorleesbundel. Dit eerste boek, Verhalen van de boze heks, verscheen in 1990 bij Lemniscaat en is nog altijd haar succesvolste boek. Het werd in 2008 door de Vlaamse Stichting Lezen (tegenwoordig: Iedereen Leest) uitgeroepen tot een van de 99 mooiste kinderboeken aller tijden. De boze heks is weer bezig! (1992), Bloemen voor de boze heks (1994), Toveren met de boze heks (1996), De boze heks geeft een feest (2002) en Lang leve de boze heks (2003) worden genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De illustraties zijn van Annemarie van Haeringen. Bij Villa Achterwerk werd een televisieserie uitgezonden gebaseerd op de boekenreeks. Alle 49 afleveringen zijn ingesproken door Loes Luca. Na de boeken over de boze heks begint Kraan met verhalen over de eekhoorn Krik en zijn vrienden Domper de pad en Melle de merel. Het eerste boek Krik (2005) wordt genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De illustraties in deze reeks zijn van Mies van Hout. De verhalen van Hanna Kraan zijn vertaald in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Servisch, Sloveens en Japans. Ze kon genieten van geschiedenis, schilderijen, muziek en wandelen. Ze had een relatie met Aad Lourens (1947), apotheker, maar over haar privéleven liet ze verder niets los.

Overleden te Soest, Utrecht aan de gevolgen van kanker. Op 8 januari 2011 werd ze in besloten kring gecremeerd. Als Kraan overlijdt, schrijft recensent Pjotr van Lenteren in de Volkskrant:  ‘Een van de mooiste personages van de kinderboekenschrijfster Hanna Kraan is de pad Domper. Aan de steen waaronder hij woont hingen twee bordjes. De een vermeldt: “Voor 12 uur niet storen”, de ander: “Na 12 uur niet storen”. Zo was Hanna Kraan. Schrijven deed ze omdat ze het leuk vond en van beroemdheid moest ze niets hebben.’ Het Kinderboekenmuseum Den Haag is in 2016 in het bezit gekomen van het literaire archief van Hanna Kraan. De collectie bestaat onder meer uit handschriften en typoscripten, foto’s, boeken met opdrachten, fanmail, persoonlijke documenten als een rapport uit haar mms-tijd en een in 1972 door Hans Hazenbroek geschilderd portret van de schrijfster. Co-auteur: Henrike van Engelenburg