Geboren te Breezand, Veere, Zeeland. Peter Kaptein is een Nederlandse webdeveloper en  eigenaar van Instant interfaces, illustrator en auteur. Studeerde aan de hogeschool van Amsterdam. Hij was begin jaren '90 een van de originele 'angry young men' die met hun 'Sturm und Drang' probeerden tegen de gevestigde orde van de Nederlandstalige fantastische literatuur aan te schoppen.

Debuteerde in 1988 met Huis op drift in SF Terra 92. Uitgever van de fanzine Ator Mondis (later in samenwerking met Mike Jansen en weer later werd daar Michael Del Pino aan toegevoegd, toen het tijdschrift in Cyber Dragon werd omgedoopt) dat was opgericht als opvolger van het kort-verhalentijdschrift Rakis van Jos Weijmer. Illustreerde onder andere voor SF-Terra en Ator Mondis. Organiseerde diverse schrijfworkshops.

Behaalde in 2002 de tweede plaats in de Millennium Prijs, Hij is de initiatiefnemer tot de serie profielen op Hebban.nl, met de titel Fantastische Kunstenaars die in 2014 daar verscheen. Sinds 2013 is hij weer actief in de Nederlandse SF en Fantasy-scene, als auteur, maar ook als een soort slordige promotor van kunstenaars, schrijvers en illustratoren en als medeoprichter en hoofdsponsor van EdgeZero (dat auteurs voor hun werk betaalt) waarvoor hij ook het manuscript-beoordelingssysteem maakte.

Woont momenteel in Amsterdam. Co-auteurs: Jaap Boekestein.