Geboren te Eindhoven, Noord-Brabant. Mies van Hout is sinds 1989 een Nederlandse illustrator en grafisch vormgever. Ze groeide op in het dorp Hapert, ook in Noord-Brabant. Haar vader was schoolmeester en kon geweldig goed verhalen verzinnen en vertellen. Mies en haar jongere broer kwamen hier altijd in voor. En als er kinderen op bezoek waren, speelden die ook een rol in het verhaal. Ze was niet alleen gek op haar vaders vertelsels, Van Hout las ook vele boeken, vooral spannende jongensboeken. Ze hield ook erg van lezen, maar het liefst was ze aan het tekenen. Eigenlijk wist ze al heel jong dat ze later tekenaar wilde worden.

Na de middelbare school deed ze twee kunstopleidingen gedaan: van 1980-1985: HBO lerarenopleiding tekenen en textiele werkvormen in Tilburg. Van1985-1989: avondopleiding grafisch ontwerpen aan de kunstacademie in Groningen. Sinds die tijd werkt ze als freelance grafisch ontwerper en illustrator.

Tegenwoordig illustreert Van Hout vooral haar eigen prentenboeken voor jonge kinderen, maar daarnaast ook boeken van Paul Biegel, Vivian den Hollander en Hanna Kraan. In 1988 verscheen haar eerste boek Kiki en Pim: een tweeling van drie. Haar boeken zijn in meer dan twintig talen verschenen. Vrolijk, een bijna woordloos prentenboek over de verbeelding van emoties werd een wereldwijd succes. In Duitsland zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en werd het prentenboek genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis. In opdracht van het CPNB maakte Mies van Hout Speeltuin als het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2015.

Mies is getrouwd met Jan en ze hebben drie volwassen kinderen. Tegenwoordig wonen ze in Zeegse, Drenthe bij het natuurgebied van de Drentse Aa.. Co-Auteur: Paul Biegel