Geboren te Bussum, Gooise Meren, Noord-Holland. Paulus Johannes (Paul) Biegel was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Biegels familie was van Duitse afkomst; zijn grootvader Jozef Hermann Biegel (1837-1922) verhuisde in de negentiende eeuw naar Nederland om aan het Singel 94 in Amsterdam Biegel & Bollentin, een handelskantoor in bouwmaterialen, op te zetten. Grootvader Biegel woonde zelf in een buitenwijk van Bussum, Het Spieghel genaamd. Hier bezat hij grote hoeveelheden grond, liet lanen bestraten en in 1916 een villa bouwen, Oldeheuvel aan de Groot Hertoginnelaan 38, waar in 1876 vader Hermann Biegel werd geboren. Deze zou later het handelsbedrijf overnemen. In 1902 trouwde Hermann met de Française Madeleine Marie Michèle Eugenie Povel (Utrecht, 21 juli 1879), afkomstig uit een streng katholiek gezin en de jongere zus van twee Dominicanes en een pater in Costa Rica. Povels moeder stierf in het kraambed, waarna een gouvernante de opvoeding overnam.

Schreef op veertienjarige leeftijd zijn eerste verhaal: De ontevreden kabouter, dat tot zijn grote verbazing in in het nieuwsblad De Tijd werd gepubliceerd. Paul kreeg hiervoor een bedrag van 2 gulden; iets minder dan 1 euro! Wilde eigenlijk pianist worden. Toen hij niet goed genoeg was voor het conservatorium, ging hij een jaar naar Amerika, waar hij voor een krant schreef. Teruggekeerd in Nederland werd hij redacteur van de Avrobode. Ook begon hij rechten te studeren in Amsterdam. Dat mislukte ook, waarna hij stripverhalen ging schrijven voor de Toonder Studio’s. Daar leerde hij het schrijversvak.

Debuteerde met zijn eerste boek dat in 1962 verscheen en schreef daarna meer dan vijftig boeken. Vertaalde ook werk van anderen. Won verschillende prijzen met zijn boeken. In 1965 werd Het Sleutelkruid Kinderboek van het jaar. In 1972 kreeg hij een Gouden Griffel voor: De Kleine Kapitein, in 1972 ook een Zilveren Griffel voor De Twaalf Rovers. In 1973 voor Het Olifantenfeest. In 1981 een Zilveren Griffel voor Haas in 1987 een Zilveren Griffel voor De Rode Prinses. In 1990 een Zilveren Griffel voor Anderland: een Brandaan-Mythe voor dat laatste boek kreeg hij in 1991 de Libris Woutertje Pieterseprijs. In 1993 een Gouden Griffel voor Nachtverhaal. In 1973 werd zijn werk bekroond met de Staatsprijs voor Kinder-en Jeugdliteratuur. Op latere leeftijd kwam hij in het openbaar uit voor zijn homoseksualiteit, iets waar hij zich vanuit zijn christelijke opvoeding lang niet mee kon verzoenen.

Medio 2006 kreeg hij te horen een traag groeiende vorm van kanker te hebben. Overleden te Laren, Noord-Holland in het Rosa Spier Huis. Hij werd begraven op Begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam, in hetzelfde graf als zijn zoon. Biegels voormalige echtgenote Marijke Biegel-Sträter overleed begin 2008 en werd naast hen beiden begraven.

Op 10 september 1960 trouwde Paul Biegel met Marijke Sträter. Ze kregen samen twee kinderen: Leonie en Arthur. Zij waren altijd de eersten die Pauls verhalen voorgelezen kregen en vonden ze meestal wel goed. Maar de tekenaar Carl Hollander kreeg te horen: “Oom Carl, er staat één kat teveel op het plaatje! Papa schrijft dat er twaalf waren en jij hebt er dertien getekend!” Die fout is nog altijd te zien in De Rover Hoepsika op bladzijde 47.

Co-auteurs: Willem Wilmink & Mies van Hout